Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ РЕАЛІЗАЦІЇ МЕТОДІВ УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ «ПП «АГРОЕКОЛОГІЯ».

Читайте также:
  1. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  2. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  3. Аналіз показників ефективності управління виробничими запасами на підприємстві
  4. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.
  5. Б) коли складові частки чітко визначені і відомо, хто із співавторів створив ту чи іншу частину — роздільне співавторство.
  6. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  7. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.
  8. Бюджет реалізації продукції
  9. Бюрократичні структури управління.
  10. В) проявляється в спроможності державної влади впливати на поведінку та діяльність людей, підкоряти їх собі з метою управління суспільними справами.

Як було описано в аналітичній частині, в ПП «Агроекологія» сформувалася ефективна система використання методів управління підприємством, яка вдало працює і показує гарний результат. Але в сучасних умовах посилення конкуренції запорукою успішності може бути лише безперервне зростання ефективності діяльності, що, в свою чергу, вимагає безперервного вдосконалення управління підприємством. Воно має відбуватися за такими основними напрямами:

1) Вдосконалення організаційної структури управління підприємство. На ПП «Агроекологія» потрібно розробити чітку організаційну структуру управління, у якій буде зазначено: розподіл завдань по відділам і підрозділам підприємства; компетентність відділів та підрозділів у вирішенні певних проблем; загальну взаємодію відділів та підрозділів. Організаційна структура має безпосередній вплив на реалізацію стратегії підприємства, його взаємодію із зовнішнім середовищем та ефективне вирішення поставлених завдань;

2) Оптимізація організації менеджменту та бізнес-процесів через поліпшення системи планування, обліку і контролю за основними показниками діяльності підприємства. Підприємство не має бізнес-плану, а стратегічному плануванню приділяється мало уваги – це може негативно сказатися на діяльності підприємства. Для підприємства такого масштабу стратегічне планування є необхідним, для постановки стратегії, місії та цілей підприємства, воно дозволяє побачити, в якому напрямку потрібно розвиватися підприємству, та яких результатів планується досягти через 5, 10, 15 років, а це вже дозволяє розробляти плани по розширенню підприємства, побачити можливості створення нових відділів, і т.д.

Так як підприємство не може самостійно створити додаткові переробні підприємства, на яких би виготовлялася продукція під власною торговою маркою, то влиття інвестицій це вихід з даної ситуації, але для зацікавлення інвесторів потрібно займатися бізнес-плануванням, де мають бути коротко, але чітко описані основні перспективи підприємства, фінансові результати яких планується досягти завдяки влиттю коштів, розподіл інвестованих коштів, та вигода, яку отримує інвестор завдяки вкладанню коштів в дане підприємство.

3) Створити нові кабінети для управлінського персоналу. Підприємство розвивається, кількість працівників збільшується, а будівля офісу залишається та ж сама. Через це доводиться по декілька чоловік працювати в одному кабінеті, а це є негативним, так як зменшує ефективність роботи окремого працівника. Побудова ще однієї будівлі-офісу дасть можливість наділити кожного працівника управління власним кабінетом, це покращить психологічну атмосферу на підприємстві, покаже працівникам їх цінність на підприємстві, та появиться ще один важіль впливу на працівників: якщо є власний кабінет, то страх його втратити, через порушення дисципліни або погану роботу, а для інших перспектива отримати власний кабінет і тим самим підвищити свій статус на підприємстві.

4) Створити відділ маркетингу. На підприємстві погано розвинутий маркетинг, так як не має ні відділу маркетингу, ні хоча б маркетолога, який би займався просуванням продукції. Як було зазначено в SWOT аналізі підприємства, однією з слабких сторін є низька впізнаваність продукції, а якщо буде налагоджено переробку, створено повноцінну власну торгову марку, то потрібно ця слабка сторона створить багато проблем, саме для її подолання на підприємстві необхідний кваліфікований маркетолог.

5) Підвищення ефективності управління інноваційними процесами на підприємстві. Так як підприємство є особливим, найбільшим в Україні серед підприємств, що займаються органічним землеробством, то для розвитку йому необхідно постійно, самостійно займатися пошуком можливостей інтенсифікації виробництва.

Отже, ми виявили, які шляхи може використати керівництво підприємства для того щоб удосконалити ефективність роботи підприємства.

ВИСНОВКИ

Курсова робота досліджувала одну з актуальних проблем сучасного управління на підприємстві – використання економічних та соціально-психологічних методів управління на ПП «Агроекологія». Дослідження та аналіз низки літературних джерел дали змогу зробити такі висновки і узагальнення.

Основним завданням керуючої системи є вироблення методів менеджменту, завдяки яким вона впливатиме на працівників, забезпечуючи їхню мотивацію праці, керуючи та координуючи їхню діяльність.

Важливим для ефективного управління діяльністю підприємства є комплексне застосування всіх методів: економічних, адміністративних, соціально-психологічних.

Для ефективного застосування соціально-психологічних методів управління необхідно володіти інформацією про міжособистісні та групові стосунки в трудових колективах, здібності й риси характеру кожного працівника, психологічну сумісність членів колективу, їхні симпатії та антипатії, вплив стилю керівництва на морально-психологічний клімат у трудових колективах тощо. Врахування всіх соціально-психологічних та індивідуальних особливостей працівників сприяє розвитку соціальних ресурсів організації, її можливостей, необхідних для ефективного виконання поточних завдань і досягнення її цілей.

В арсеналі психологічних методів управління колективом важливе місце займає належний психологічний клімат. Керівник, здійснюючи управління колективом, мусить знати психологічний клімат у колективі, створювати і постійно впливати на нього з тим, щоб ефективно вирішувати завдання.

Нами було проведено:

1) Дослідження та аналіз літератури, про методи управління підприємством.

2) Організаційно економічну характеристику підприємства завдяки якій ми побачили основні фінансові результати, яких досягло підприємство впродовж останніх 3-х років та побачили, що досвід ПП «Агроекологія» можна охарактеризувати як особливу систему ведення сільськогосподарського виробництва, де впровадження біологічної системи землеробства сприяло розв’язанню агрономічних, тваринницьких, економічних, соціальних та інших проблем, що забезпечило стійкий розвиток господарства.

3) SWOT аналіз підприємства дав можливість дослідити сильні та слабкі сторони, можливості та загрози підприємства, їх взаємодію, та взаємозалежність.

4) Особливості реалізації економічних та соціально-психологічних методів управління на підприємстві, що дало нам можливість побачити, як і які методи управління застосовується на даному підприємстві.

5) Оцінили ефективність застосування системи методів управління в діяльності підприємства, де побачили, що керівництво підприємства ефективно, застосовує всі методи управління підприємством, причому не розриваючи їх а в комплексі, тому колектив працює злагоджено, як один механізм.

6) Та вкінці виявили ще декілька шляхів які може використати керівництво підприємства для того щоб удосконалити ефективність роботи підприємства.

Отже, ми досягли мети курсової роботи: визначили особливості діяльності підприємства, а також особливості використання економічних та соціально-психологічних методів управління на ПП «Агроекологія».


 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Андрушків Б.М., Кузьмін О.Є. Основи менеджменту. - Тернопіль: Лілея, 1997. – 293 с.

2. Беличенко А.Г. Менеджмент: Курс лекцій. - Запорожье: ЦНТЭИ, 2003. – 119 с.

3. Будзан Б.П. Менеджмент в Україні: Сучасність і перспективи. - К.: Основи, 2001. – 349 с.

4. Буряк П.Ю. Економіка праці й соціально-економічні відносини: Навч. посіб. / П.Ю.Буряк, Б.А.Карпінський, М.І.Григор’єва. - К.: Центр навч. л-ри, 2004. - 440 с.

5. Гавриленко А.В., Гаврило Т.О. Основи менеджменту та маркетингу: Нац. авіац. Ун-т. - К.: НАУ, 2005. – 167 с.

6. Гомба Л. Організація праці менеджера. Конспект лекції. - К.: Київ, торг.-екон. ін-т., 1994. - 296с.

7. Гріфін Рикі В, Яцура В. Основи менеджменту. Підручник. Пер. з англ. - Львів: Бак, 2001. – 605 с.

8. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Підручник. - К.: Знання, 2004. - 535 с.

9. Дідковська Л.Г., Гордієнко П.Л. Менеджмент: Навчальний посібник. - К.: Алерта, КНТ, 2007. – 516 с.

10. Драчева Е.Л. Менеджмент: Учеб. пособ. - М.: АКАДЕМІА, 2003. – 279 с.

11. Друкер П. Ф. Практика менеджмента: Пер. с англ.: Учеб. пособ. - М.: Вильяме, 2000. – 398 с.

12. Економічна енциклопедія: У 3 т. - Т. 1. / Редкол.: С.В. Мочерний (відп. ред.) та ін. - К.: Видавн. центр “Академія”, 2001. - 864 с.

13. Калина А.В. Менеджмент продуктивності: Навч. посіб. / А.В.Калина, С.П.Калініна, Н.Д.Лук’янченко. - К.: МАУП, 2005. - 232 с.

14. Єсінова Н.І. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Навч. посіб. - К.: Кондор, 2004. - 432 с.

15. Online Библиотека [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: http://readbookz.com/book/1/37.html - Назва з екрана.

16. subject.com.ua [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: http://subject.com.ua/economic/business/41.html - Назва з екрана.

17. Навчальні матеріали онлайн [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: http://pidruchniki.com/13340203/ekonomika/metodi_upravlinnya_diyalnistyu_pidpriyemstva - Назва з екрана.

18. ukrkniga.org.ua [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: http://ukrkniga.org.ua/ukrkniga-text/633/3/– Назва з екрана.

19. Библиофонд. Электронная библиотека [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: http://bibliofond.ru/view.aspx?id=488608– Назва з екрана.

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 74 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав