Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Підготовка до написання

Читайте также:
  1. VІ.Теми для написання рефератів
  2. Вибір носіїв реклами та підготовка рекламного звернення.
  3. Д) Підготовка грунту
  4. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  5. ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА
  6. ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА
  7. ІІ. ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  8. Крок 2 Загальна лікарська підготовка
  9. Крок 2 Загальна лікарська підготовка
  10. Крок 2. Загальна лікарська підготовка 2014 рік.

1.1. Якість будь-якого есе (нарису) залежить від трьох взаємозв’язаних складових, таких, як:

ü початковий матеріал, який ви збираєтеся використовувати (конспекти прочитаної літератури, лекцій, запису результатів дискусій, ваші власні міркування і накопичений досвід з даної проблеми);

ü якість обробки наявного початкового матеріалу (його організація, аргументація і доводи);

ü аргументація (наскільки точно вона співвідноситься з піднятими у вашому есе проблемами).

1.2. Конспектування, особливо при читанні, є стратегічним інтелектуальним умінням і дисципліною (а не механічним процесом складання короткого викладу). Чому? При конспектуванні ви звертаєте увагу (після ухвалення відповідного рішення) на ті моменти, які є ключовими (як теоретичний або загальний аргумент, так і емпіричний аргумент або тематичне дослідження конкретного питання).

Конспектуючи, ви відбираєте відповідний матеріал і розвиваєте ваше розуміння теоретичних положень і/або емпіричних аргументів (тобто факти якого роду або підтверджують певне положення, або спростовують його).

Слід відмітити, що при прочитанні одних текстів ви робите більше заміток в порівнянні з іншими внаслідок того, що вони будуть корисні вам в подальшій роботі або мають більше відношення до проблеми, що цікавить вас, і/або є більш цікавими, і/або змістовнішими з теоретичної або емпіричної точок зору. Потім прочитаний матеріал ділиться вами на той, який представляє для вас більший і менший інтерес через приведені вище причини.

Пропонуємо вашій увазі наступний метод конспектування: розділіть ваш блокнот на дві колонки. У лівій ви робите конспект того матеріалу, який читаєте, а в правій (в той же час або пізніше) ви здійснюєте порівняльний аналіз змісту даного конспекту з іншими фактами, про які ви раніше читали, чули (на лекціях), які обговорювали (на заняттях — tutorials — або в неформальній обстановці), а також з вашими власними коментарями і критичними зауваженнями по тексту, який ви читаєте. Іншими словами, ви використовуєте ваші замітки для побудови перехресного зсипання, виходячи з власних міркувань, формулювань, даних, а також включаючи свої власні коментарі щодо висловів інших.

1.3. Що читати? Скільки читати?

Загалом, краще читати менше, але краще, ніж читати більше і гірше. Бо останнє приводить до нерозуміння, неправильної оцінки і руйнування зв’язку між аргументацією і фактами.

Це означає, що дуже важливим моментом є вибір матеріалу для читання: по кожній конкретній темі вам слід спочатку прочитати дві або три ключові статті або розділи книг, 8 яких, наприклад, даються ясні концептуальні рамки або теоретична аргументація, і/або в них наводяться всесторонні емпіричні дані (і, наскільки це можливо, найостанніші дані), і/або розглядається і оцінюється широкий круг літератури по даній темі. Таке стратегічне читання покладе початок формуванню деяких ключових орієнтирів по темі (включаючи різні інтерпретації і обговорення), які послужать деяким фундаментом для напряму і розвитку вашого подальшого читання. [План учбових курсів і консультації викладачів допоможуть вам в пошуку матеріалу для наочного читання].

Залежно від тематики дуже важливо включити в список для читання одне або два тематичні дослідження (case studies), що мають протилежну точку зору. Ефективне використання тематичних матеріалів і даних допоможуть вам уникнути типової помилки, що полягає в надмірному узагальненні матеріалу у вашому есе (див. нижчий).

1.4. Підготовка до написання есе

Зазвичай питання і завдання, що ставляться перед вами в процесі написання есе, вимагають аналітичних відповідей, тобто пошуку пояснення: чому щось відбувається (з якої причини) і як це відбувається (процеси, механізми), причому відповідь вимагає не простого опису фактів або узагальнення того, що сказане іншими. Природно, факти разом з наявними точками зору з даної проблеми представляють надзвичайно важливе значення. Проте все це лише частина початкового матюкала, який використовується вами при відповіді, але не є відповіддю на саме поставлене питання

При виборі вами питання з якої-небудь тематики, перш ніж складати план вашої відповіді, переконаєтеся в тому, що ви уважно прочитали і правильно зрозуміли його, оскільки він може бути інтерпретований по-різному, а щоб його освітити існує декілька підходів: отже, вам необхідно буде вибрати варіант інтерпретації або підходу, якому ви слідуватимете, а також мати можливість обґрунтувати ваш варіант (див. нижчий). При цьому зміст питання може охоплювати широкий спектр проблем, що вимагають залучення великого об’єму літератури. В цьому випадку ви можете ухвалити рішення, згідно якому освітлюватимете і ілюструватимете тільки певні аспекти цього питання. У вас не виникне жодних проблем, якщо ви не виходитимете за рамки обкресленого круга, а ваш вибір буде цілком обґрунтований і ви зможете підкріпити його відповідними доказами.

Виходячи з вашого рішення про те, як ви відповідатимете на питання, ви повинні скласти план/структуру вашої відповіді.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 14 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав