Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Реформи завдали удару по родовій організації влади і привілеях родоплемінної аристократії. Вони були першим етапом формування державної організації в Афінах.

Читайте также:
  1. Quot;О Фонде содействия реформированию жилищно-коммунального хозяйства" 37
  2. VІІ. Організації контролю застосування СУР
  3. Аграрний переворот та реформи
  4. Адаптація інституту державної служби до законодавства ЄС
  5. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  6. Адміністративно-правовий статус місцевих органів виконавчої влади
  7. Адміністративно-правовий статус місцевих органів виконавчої влади
  8. Адміністративно-правовий статус центральних органів виконав­чої влади
  9. Адміністративно-правовий статус центральних органів виконав­чої влади
  10. Акти судової влади як джерела трудового права

ЗНАЧЕННЯ РЕФОРМ СОЛОНА

1. Розпочав еру політичних революцій, які давно назрівали в афінському суспільстві.

2. Остаточно ліквідував первіснообщинний лад.

3. Фактично створив Афінську державу.

Знать вважала реформи надмірними, а народ недостатніми. Солон зрікся влади і покинув на 10 років Афіни, взявши із громадян обіцянку не змінювати реформ.

У 510 році до н.е. до влади приходить вождь демосу Клісфен, який у 509 році до н.е. проводить ряд реформ. Внаслідок цих реформ ліквідовано залишки родового ладу, знищено старий розподіл населення на чотири родові філи (племені) і сформовано афінську демократію.

· Аттика була розділена на 10 територіальних філ, кожна з яких включала три території – тритії, що знаходилися в різних місцях: міську, прибережну і землеробську. Вони поділялися, в свою чергу, на деми. На зміну кровнородинному прийшов територіальний принцип розподілу населення.

· Клісфен скасував Раду чотирьохсот і на основі створеної територіальної організації населення заснував Раду п’ятисот, що формувалася з представників 10 філ по 50 чоловік від кожної. Рада керувала політичним життям Афін у період між скликанням народних зборів і здійснювала виконання їх рішень.

· Створений ще один орган – колегія десяти стратегів, який також комплектувався з урахуванням територіальної організації населення: по одному представнику від кожної філи. Спочатку стратеги мали лише військові функції, але пізніше вони відтіснили на другий план архонтів і стали вищими посадовими особами Афінської держави.

· В практику народних зборів було введено особливу процедуру – остракізм. Шляхом голосування на щорічних народних зборах визначали, чи немає серед співгромадян небезпечних для держави осіб. Якщо такі особи називалися, збори скликалися вдруге і кожен їх учасник писав на остраконі (глиняному черепку) ім’я небезпечного. Осуджений більшістю голосів видалявся за межі Аттики терміном на 10 років.

Реформи Клісфена завершили тривалий процес становлення держави в Стародавніх Афінах.Диференціація владних функцій призвела до створення органів їх здійснення. Паралельно йшов процес монополізації влади над суспільством постійно діючим апаратом здійснення політичної влади. Його влада стала державною владою, а апарат її здійснення – державним апаратом.

Так, слідом за революцією в економічних відносинах відбувалася соціальна революція, а потім і революція політична, яка завершилася виникненням держави.

СТРУКТУРА ОРГАНІВ ВЛАДИ:

1. Народні збори - це найважливіший орган влади, в якому брали участь тільки чоловіки від 20 років, громадяни Афін. Скликалися раз на місяць, а потім 4 рази на місяць. Розглядали питання щодо внутрішньої та зовнішньої безпеки, були найвищою судовою інстанцією.

2. Буле (Рада – 500). Своєрідний уряд країни. Попередньо заслуховувала і обговорювала усі питання, які виносилися на обговорення Народних зборів. Без рішення Ради-500 збори не могли прийняти жодного закону, постанови. Мала широкі повноваження у фінансовій сфері. Відала випуском грошей, наглядала за військом, флотом. Здійснювала дипломатичні відносини з іншими державами. Піклувалася про храми, громадські будівлі, влаштовувала свята.

3. Службові особи.

4. Колегія архонтів.

5. Колегія стратегів.

6. Геліея (суд присяжних) складався із 6 тис. осіб чоловіків, громадян Афін від 30 років. В кожній із 10 філ було по 600 суддів (500 основних, 100 запасних). Геліея контролювала діяльність службових осіб, могла змінити законопроект, який вже прийнятий Народними зборами. Це був суд найвищої інстанції.

7. Ареопаг.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав