Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Стовбур головного мозку

Читайте также:
  1. Анатомия и физиология головного мозга.
  2. Билет №36. Понятие, предмет и метод уголовного права.
  3. Возрастные особенности головного мозга
  4. Возрастные особенности головного мозга
  5. Время совершения преступления и обратная сила уголовного закона, устраняющего преступность деяния
  6. Глава I. Понятие уголовного процесса
  7. Глава II. Система стадий уголовного процесса
  8. Глава III. Типы уголовного процесса
  9. Головного бухгалтера
  10. ГОЛОВНОГО МОЗКУ ЗА ДАНИМИ КТ

До складу стовбура входять середній мозок, задній мозок (Варолієв міст з мозочком), довгастий мозок. У стовбурі мозку розрізняють основу і покрівлю. В основі проходять висхідні та нисхідні проекційні провідні шляхи. В покрівлі розташовані ядра черепно-мозкових нервів, червоні ядра скстрапірамідноі' рухової системи. По осі стовбура проходить до проміжного мозку ретикулярна формація, яка являє собою мережу, утворену нервовими клітинами та їх паростками. Ретикулярна формація пов'язана з корою великих півкуль, особливо з лімбічною системою. Завдяки цьому, формується функціональний зв'язок між вищими відділами центральної нервової системи та стовбуром головного мозку. Ця система -лімбіко-ретикулярний комплекс - забезпечує інтеграцію найважливіших функцій, у здійсненні яких беруть участь різні відділи головного мозку. Ретикулярна формація є своєрідним акумулятором енергії, яку вона отримує від усіх висхідних сенсорних шляхів. Цю енергію ретикулярна формація передає по висхідних шляхах до кори, забезпечуючи тим самим її активний стан. Таким чином, діяльність ретикулярної формації є фізіологічною основою ясної свідомості. В свою чергу, ретикулярна формація отримує імпульси від мозочка, підкоркових ядер, лімбічної системи, які забезпечують емоційно адаптивні поведінкові реакції, мотиваційні форми поведінки. Припинення надходження у кору активуючих імпульсів від ретикулярної формації визиває гальмування кори, сонливість та патологічний сон, порушення свідомості різної важкості. Ретикулярній формацій, разом із чорною речовиною, смугастим тілом та блідою кулею, належить важлива роль у регуляції м'язового тонусу.

У середньому мозку знаходяться ядра черепних нервів (III та IV пари); важливу роль відіграє середній мозок у перерозподілі м'язового тонусу, який здійснюється рефлекторним шляхом (статичні та статокінетичні рефлекси).

У Варолієвому мосту знаходяться ядра черепних нервів: рухові ядра V та VI пар, два чуттєвих ядра V пари - трійничного нерва, ядра VII та VIII пар. У передній частині мосту проходять провідні шляхи - пірамідний, лобно-мозочковий та потилично-скронево-мозочковий, загальний чутливий, шляхи від ядер слухового нерва.

Мозочок забезпечує влучність, цілеспрямованість рухів, координує роботу м'язів-антагоністів (протилежної дії), регулює тонус м'язів, підтримує рівновагу. Для здійснення цих функцій мозочок має тісні зв'язки з іншими відділами нервової системи.

Довгастий моюк складається і ядер черепних нервів: IX, X, XI, XII, V та нисхідних і висхідних шляхів.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав