Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 4. Право природокористування

Читайте также:
  1. F) До прекращения дела обвиняемому должно быть разъяснено право возражать против такого основания.
  2. Gl] Тема 9.Законность и правопорядок. Мировой правопорядок
  3. I . Понятие и признаки правовых норм.
  4. I. Нормативно-правовые акты
  5. I. Нормативно-правовые акты
  6. I. Нормативно-правовые документы, регламентирующие деятельность учителя информатики
  7. I. Нормативные правовые акты
  8. I. Понятие, признаки и предпосылки правовых отношений.
  9. I. Понятие, признаки и предпосылки правовых отношений.
  10. I. Правовой обычай.

Поняття і види права природокористування. Принципи права природокористування. Суб'єкти і об'єкти права природокористування. Підстави та порядок виникнення і припинення права природокористування. Права і обов'язки природокористувачів. Особливості орендного природокористування.

Тема 5. Правові засади управління природокористуванням і охороною навколишнього природного середовища

Поняття та види управління природокористуванням і охороною навколишнього середовища. Система органів управління та їх компетенція. Правові питання участі громадськості в управлінні природокористуванням та охороною навколишнього середовища. Основні функції управління природокористуванням і охороною навколишнього середовища. Організаційні функції екологічного управління. Попереджувально-охоронні функції. Стабілізаційні функції управління в галузі екології.

 

Тема 6. Економіко-правовий механізм в галузі екології

Поняття і юридичні ознаки економіко-правового механізму в галузі екології. Склад економіко-правового механізму у сфері екології. Правові форми платежів у сфері екології. Правове стимулювання екологічно безпечної діяльності.

Тема 7. Юридична відповідальність в сфері екології

Поняття, особливості і види відповідальності за порушення екологічного законодавства. Екологічне правопорушення: поняття, склад, види. Кримінальна, адміністративна, цивільно-правова, дисциплінарна відповідальність у сфері екології. Попередження екологічних правопорушень.

 

Тема 8. Правове забезпечення екологічної безпеки

Юридична природа екологічної безпеки. Правові основи екологічної безпеки. Суб'єкти і об'єкти екологічної безпеки. Види екологічної безпеки. Правові заходи забезпечення екологічної безпеки. Юридична відповідальність у сфері забезпечення екологічної безпеки. Проблеми кодифікування законодавства у сфері забезпечення екологічної безпеки.

 

Тема 9. Правовий режим зон надзвичайних екологічних ситуацій

Поняття зон надзвичайних екологічних ситуацій і його юридичне значення. Підстави, порядок оголошення окремій місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації і її правовий режим. Особливості правового режиму зон, встановлених для радіоактивно забруднених територіях.

Тема 10. Правовий режим використання і охорони земель

Земля як об'єкт власності використання і охорони. Законодавство про землю. Управління земельним фондом. Право власності на землю: поняття, суб'єкти, об'єкти. Право користування землею: поняття, суб'єкти, об'єкти. Права та обов'язки власників землі і землекористувачів. Захист і гарантії їх прав. Припинення і перехід прав на землю.

Вилучення (викуп) землі. Вирішення земельних спорів. Правова охорона земель від виснаження, забруднення, нераціонального використання. Відповідальність за порушення земельного законодавства.

Тема 11. Правовий режим використання і охорони надр

Надра як об'єкт використання і охорони. Законодавство про надра. Управління фондом надр. Право користування надрами і його види. Право користування землями, наданими для використання надр. Правова охорона надр. Відповідальність за порушення законодавства про надра.

 

Тема 12. Правовий режим використання і охорони вод

Води як об'єкт використання і охорони. Законодавство про води. Управління водним фондом. Право водокористування і його види, підстави виникнення і припинення права водокористування. Права та обов'язки водокористувачів. Правовий режим земель водного фонду. Право користування землями берегової смуги, санітарних зон охорони джерел водопостачання. Правова охорона вод від забруднення, засмічення, виснаження. Відповідальність за порушення водного законодавства.

Тема 13. Правовий режим використання і охорони лісів

Ліс як об'єкт використання і охорони. Лісове законодавство. Управління лісовим фондом. Право лісокористування і його види. Підстави виникнення і припинення лісокористування. Права і обов'язки лісокористувачів. Правова охорона і захист лісів. Відповідальність за порушення лісового законодавства. Правовий режим нелісової рослинності.

 

Тема 14. Правовий режим використання і охорони тваринного світу

Тваринний світ як об'єкт охорони і використання. Законодавство про охорону і використання тваринного світу. Управління охороною і використанням тваринного світу. Правові заходи охорони тваринного світу. Право користування тваринним світом і його види. Правове регулювання полювання і рибальства. Відповідальність за порушення законодавства про охорону і використання тваринного світу. Правова охорона живих ресурсів континентального шельфу і виняткової (морський) економічної зони.

Тема 15. Правовий режим охорони і використання атмосферного повітря

Атмосферне повітря як об'єкт охорони і використання. Законодавство про охоронуатмосферного повітря. Правові заходи охорони атмосферного повітря. Порядок регулювання споживання атмосферного повітря для виробничих потреб. Державний контроль за охороною атмосферного повітря. Відповідальність за порушення законодавства про охорону атмосферного повітря.

 

Тема 16. Правові засади охорони та використання природних ресурсів континентального шельфу та виключної (морської) зони України

Поняття виключної (морської) економічної зони і континентального шельфу України. Правове регулювання використання та охорони природних ресурсів виключної (морської) економічної зони України та континентального шельфу. Юридична відповідальність за порушення законодавства про використання та охорону природних ресурсів виключної (морської) економічної зони України та континентального шельфу.

Тема 17. Правові засади формування, збереження та раціонального використання національної екологічної мережі України

Поняття та основні складові національної екологічної мережі України. Природні території та об’єкти особливої державної охорони як ключові складові екологічної мережі. Природно-заповідного фонд України. Курортні та лікувально-оздоровчі території. Рекреаційні зони. Водоохоронні зони. Полезахисні природні (лісові) смуги. Правові заходи охорони рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин. Червона книга України. Природні рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України. Водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення як місця перебування водоплавних птахів. Відновлювальні території, що підлягають включенню до національної екологічної мережі України.

 

Тема 18. Правове регулювання поводження з відходами.

Поняття та види відходів. Законодавство про поводження з відходами. Правове регулювання поводження з окремими видами відходів. Державне управління і контроль у сфері поводження з відходами. Юридична відповідальність за правопорушення в галузі поводження з відходами.

 

Плани практичних занять

 

Тема 2. Екологічні права і обов'язки громадян (0,5 год.)

Питання для обговорення

1. Поняття та види екологічних прав громадян.

2. Загальні та спеціальні екологічні обов'язки громадян.

3. Юридичні гарантії реалізації та захисту екологічних прав громадян і дотримання екологічних обов'язків.

Практичні завдання:

1. При підготовці до семінарського заняття студентська група ділиться на дві підгрупи, які одержують відповідні завдання:

1.1. Підібрати норми права, які кореспондуютьсяз основними екологічними правами громадян (не менш 10).

1.2. Підібрати норми права, які кореспондуютьсяз основними екологічними обов'язками громадян (не менш 10).

Завдання виконується письмово та самостійно кожним студентом підгрупи у вигляді таблиці.

 

Рекомендовані теми рефератів:

1) забезпечення основних екологічних обов'язків громадян;

2)способи захисту екологічних прав громадян.

Нормативно-правовіакти: 1; 3; 7; 8; 9; 10; 11; 14; 28; 38; 62.

Базова література: 1; 3; 4; 5; 6; 7; 10.

Допоміжна література: 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8.

 

Тема 3. Право власності на природні ресурси (0,5 год.)

Питання для обговорення

1. Форми права власності на природні ресурси.

2. Суб'єкти права власності на природні ресурси.

3. Об'єкти права власності на природні ресурси.

4. Зміст права власності на природні ресурси.

5. Захист права власності на природні ресурси.

Практичні завдання:

1. Громадяни створили мале підприємство для розведення риби в ставці, розташованому в сільському населеному пункті. Вони звернулися із клопотанням у сільську раду про передачу їм у власність ставка. У клопотанні та матеріалах вказувалося, що вже протягом 10 років вони практикувалися на розведенні різних видів риби, мають досвід рибогосподарської діяльності, а тому є всі підстави для передачі громадянам водойми у власність безкоштовно. Однак мешканці села заперечували проти безкоштовної передачі рибогосподарської водойми, мотивуючи це тим, що він створений за рахунок коштів колишнього КСП. Сільська рада, визнавши обґрунтованими доводи місцевих жителів, відмовила малому підприємству в передачі рибогосподарської водойми у власність.

Чи має право мале підприємство на передачу йому у власність рибогосподарської водойми? Відповідь обґрунтуйте.

Чи правомірна відмова сільської ради про передачу водойми у власність?

2. Працівники екологічної інспекції з охорони Чорного моря затримали групу осіб на рибальському судні, які без відповідного дозволу виловлювали рибу за межами територіальних вод. Поставлені вимоги щодо відшкодування збитків, заподіяних власності держави незаконним виловом рибних ресурсів у виключній (морський) економічній зоні, вони не визнали, посилаючись на те, що їх діяльність здійснювалася за межами територіальних вод, а отже в зоні вільного мореплавання. Екологічна інспекція з охорони Чорного моря звернулася з позовом до суду.

Назвіть об'єкти державної власності на природні ресурси.

Чи підлягає позов задоволенню?

 

3. Складіть схему щодонаступнихпитань:

1) об'єкти права державноївласності на природніресурси;

2) об'єкти права комунальноївласності на природніресурси;

3) об'єкти права приватноївласності на природніресурси.

Нормативно-правовіакти: 1; 3; 6; 8; 9; 11; 13; 15; 16; 26; 28.

Базова література: 1; 3; 4; 5; 7; 10.

Допоміжна література: 1; 2; 3; 4; 5; 6; 8; 10.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав