Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 2. Екологічні права і обов'язки громадян

 

План

1. Поняття і види екологічних прав громадян.

2. Загальні та спеціальні екологічні обов'язки громадян.

3. Юридичні гарантії реалізації і захисту екологічних прав громадян і дотримання екологічних обов'язків. Способи захисту екологічних прав.

 

1. Екологічні права громадян можна віднести до природних прав, невідчужуваних, які виступають як вища соціальна цінність, що існують невід’ємно від особистості, життєдіяльності громадянина, незалежно від їх правового закріплення є безпосередньо діючими, перебувають під захистом держави та відповідають міжнародним стандартам у галузі прав людини.

Найбільш повно екологічні права людини знайшли відображення в Конвенції ООН про доступ до інформації, участь громадськості у прийнятті рішень та доступ до правосудия з питань, що стосуються навколишнього середовища, схваленій на Нараді міністрів охорони навколишнього середовища в Орхусі (Данія) у червні 1998 р. і ратифікованій Верховною Радою України в 1999 році. Конвенція проголосила права кожної людини: жити в навколишньому середовищі, сприятливому для його здоров'я і добробуту; вільного доступу до екологічної інформації; участі у прийнятті екологічних рішень, проведенні екологічної експертизи, розробці екологічних програм, планів, політики, проектів нормативних актів тощо.

З прийняттям в 1991 р. Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» вперше закріплено правову категорію «екологічні права та обов'язки громадян». 3 1996 року екологічні права в Україні належать до конституційних. Стаття 50 Конституції України закріпила право кожного на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. 3 метою забезпечення цього права кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.

Екологічні права громадян — це закріплена в законі і гарантована правом сукупність юридичних можливостей та засобів, які дають змогу задовольняти потреби та інтереси громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки.

Загальні екологічні права громадян передбачену ст. 9 Закону України «Про охорону навколишнього при­родного середовища».

Так, кожний громадянин України має право на:

а) безпечне для його життя таздоров'я навколишнє природне середовище;

б)участьвобговоренні та внесення пропозицій до проектів нормативно-правових актів, матеріалів щодо розміщення, будівництва іреконструкціїоб'єктів,які можуть негативно впливати на стан навколишньогоприродногосередовища,внесення пропозицій до органівдержавноївладитаорганівмісцевогосамоврядування, юридичних осіб, що беруть участь в прийнятті рішень з цих питань;

в) участь врозробцітаздійсненнізаходіщодоохорони навколишнього природного середовища,раціонального і комплексного використання природних ресурсів;

г) здійсненнязагального і спеціального використання природних ресурсів;

д) об'єднання в громадські природоохоронні формування;

е)вільнийдоступдоінформаціїпростаннавколишнього природного середовища (екологічна інформація) та вільне отримання, використання,поширеннятазберіганнятакої інформації, за виняткомобмежень,встановленихзаконом;

є)участьупублічних слуханнях або відкритих засіданнях з питаньвпливузапланованоїдіяльностінанавколишнєприродне середовищенастадіяхрозміщення,проектування,будівництва і реконструкції об'єктів таупроведеннігромадськоїекологічної експертизи;

ж) одержання екологічної освіти;

з) подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ,організаційігромадянпровідшкодуванняшкоди, заподіяної їх здоров'ю та майну внаслідокнегативноговпливуна навколишнє природне середовище;

и) оскарження у судовому порядку рішень, дійабо бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування,їх посадових осіб щодо порушення екологічних прав громадяну порядку, передбаченому законом.

ЗаконамиУкраїниможутьбутивизначеній інші екологічні права громадян.

2. Екологічні права, як і будь-які інші, не можуть існувати без обов'язків, що їм кореспондують.

Екологічний обов’язок являє собою встановлену в законодавстві або договорі міру належної, суспільно необхідної поведінки, яка спирається на можливість державного примуса. У ній виражаються як особисті, так і суспільні екологічні інтереси.

Структура екологічного обов'язку містить такі елементи:

- необхідність здійснювати певні дії або утримуватися від них;

- необхідність для правозобов'язаної особи відреагувати на звернені до нього законні вимоги управомоченого;

- необхідність нести відповідальність за невиконання вимог, передбачених екологічним законодавством;

- необхідність не перешкоджати контрагенту користуватися тим благом, щодо якого він має право (сервітут, емфітевзис, суперфіцій).

Стаття 66 Конституції України закріпила обов'язок кожного не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані їм збитки. А стаття 12 Закону «Про охорону навколишнього природного середовища» встановлює наступні обов’язки громадян:

а) берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

б) здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших екологічних нормативів та лімітів використання природних ресурсів;

в) не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб'єктів;

г) вносити штрафи за екологічні правопорушення;

д) компенсувати шкоду, заподіяну забрудненням та іншим негативним впливом на навколишнє природне середовище.

Громадяни України зобов'язані виконувати й інші обов'язки у галузі охорони навколишнього природного середовища відповідно до законодавства України.

Такі обов'язки в еколого-правовій літературі називають загальними, тобто такими, що повинні здійснюватися будь-якими громадянами незалежно від їх правового статусу.

На відміну від загальних обов'язків екологічне законодавство України закріплює й так звані спеціальні обов'язки громадян, які випливають із умов права власності на природні ресурси, права природокористування та реалізації громадянами екологічно небезпечної діяльності, тобто підтверджують реалізацію особою її спеціального статусу. Такі обов'язки закріплюються у спеціальних законодавчих актах природоресурсного та природоохоронного характеру або випливають із норм права, спрямованих на забезпечення екологічної безпеки.

Наприклад, до спеціальних обов’язків відносяться обов’язок водокористувачів економно використовувати водні ресурси, дбати про їх відтворення і поліпшення якості вод (ст..44 Водного кодексу України).

3. Під гарантіями прав розуміють сукупність об'єктивних і суб'єктив­них факторів, спрямованих на фактичну реалізацію прав людини, на усунення причин і перешкод їх обмеження, ненадійного здійснення і захист від порушень. Вони поділяються на загальні й спеціальні.

До загальних гарантій належать соціально-економічні, політичні, ідеологічні умови життя суспільства, до спеціальних — юридичні. Однак всі вони перебувають у нерозривному зв'язку, взаємодії.

У статті 10 Закону «Про охорону навколишнього природного се­редовища» встановлені еколого-правові гарантії екологічних прав громадян.

А саме, екологічні права громадян забезпечуються:

а) проведенням широкомасштабних державних заходів щодо підтримання, відновлення і поліпшення стану навколишнього природного середовища.

б) обов'язком міністерств, відомств, підприємств, установ, організацій здійснювати технічні та інші заходи для запобігання шкідливому впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, виконувати екологічні вимоги при плануванні, розміщенні продуктивних сил, будівництві та експлуатації народногосподарських об'єктів;

в) участю громадських об'єднань та громадян у діяльності щодо охорони навколишнього природного середовища;

г) здійсненням державного та громадського контролю за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища (Ст. 20 Водного кодексу України - Громадський контроль за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів, Ст. 21 Державний моніторинг вод);

д) компенсацією в установленому порядку шкоди, заподіяної здоров'ю і майну громадян внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

е) невідворотністювідповідальностізапорушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

є) створенням та функціонуванням мережі загальнодержавної екологічної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи забезпечення доступу до екологічної інформації.

Крім гарантій, що мають загальне значення, у законодавстві також передбачені спеціальні гарантії екологічних прав. Наприклад, гарантії також закріплені і в поресурсовому законодавстві (наприклад, розділ V Земельного кодексу України — Гарантії прав на землю).

Гарантії реалізації екологічних прав громадян поділяють на організаційно-розпорядчі, контрольно-виконавчі, превентивно-обмежувальні, процесуально-правові та охоронно-забезпечувальні (захисні) гарантії.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав