Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ІІ. Співвідношення навчання та розвитку.

Читайте также:
  1. V. Методи навчання
  2. Види навчання. Особливості проблемного, розвивального, модульно-розвивального навчання.
  3. Виникнення українського козацтва,причини, етапи розвитку.
  4. Вплив інформаційних технологій на індивідуалізацію навчання
  5. Денна форма навчання
  6. Денної форми навчання на I семестр 2014/15 н.р.
  7. Дидактичні принципи та вимоги до організації процесу навчання мови
  8. Для студентів денної форми навчання
  9. Для студентів денної форми навчання
  10. для студентів денної форми навчання

 

Розвиток – це закономірні та послідовні зміни людини (психічні, соціальні, фізичні), які виявляються в кількісних та якісних змінах її психіки і поведінки у напрямку від простішого до складнішого, від нижчих рівнів до вищих.

Кількісні зміни – перетворення психіки людини, які підлягають обчисленню (зростання обсягу пам’яті, швидкості читання та ін.)

Якісні зміни – перетворення психіки людини, які характеризують ускладнення, удосконалення перебігу її психічних процесів (підвищення довільності запам’ятовування, осмисленості читання та ін). Обчисленню не підлягають.

В психології багато десятиріч триває суперечка з приводу характеру взаємозв’язків між розвитком людини та навчанням (у якості соціального фактора розвитку), а також - між розвитком людини та її фізичними, генетичними особливостями (у якості біологічного фактора розвитку).

Зв’язок психічного розвитку і навчання людини був розглянутий з наступних позицій:

1. Навчання і є розвиток. Усі позитивні зміни у рівні пізнавального та особистісного розвитку людини відбуваються в процесі оволодіння нею новими знаннями та уміннями (У. Джеймс, Е. Торндайк, Дж. Уотсон).

2. Навчання не може прискорити психічний розвиток, але воно повинно допомагати дитині реалізувати ті пізнавальні можливості, які спонтанно виникли в процесі її дорослішання (Ж.Піаже).

3. Навчання покликане вести розвиток за собою; стимулювати його перехід на вищі рівні (Л.С. Виготський, Дж. Брунер). Так, Л.С. Виготський виділяв 2 рівні психічного розвитку дитини:

а) рівень актуального розвитку – ступінь пізнавального розвитку, якого дитина певного віку досягла сама, без спеціальних навчальних впливів;

б) “зона найближчого розвитку” – ті перспективи розумового розвитку, які реалізуються лише в процесі співробітництва дитини і дорослого, тобто в процесі навчання; даний рівень значно випереджає попередній, поступово підвищує його.

Зв’язок психічного розвитку і біологічних факторів висвітлювався у наступних ракурсах:

1. Розвиток повністю зумовлюється біологічними факторами (успадковані задатки, специфіка функціонування нервової системи та ін.) і не залежить від навчання;

2. Розвиток повністю визначається навчанням і не залежить від біологічних характеристик людини; дитина від народження – це “чиста сторінка” (Tabula Rasa), і поступово вона стає такою, якою її робить вплив оточуючих;

3. Розвиток може стимулюватися навчанням, але він завжди тісно пов’язаний з рівнем біологічної зрілості організму.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 49 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав