Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗВИТОК М'ЯЗІВ

Опорно-рухова система – комплекс кісток, хрящів, суглобів, зв’язок і м’язів, який дає опору тілу і забезпечує пересування в просторі, а також рух окремих частин тіла відносно один одного.

У людини – близько 600 скелетних м’язів. Які дають змогу їй пересуватися у просторі – ходити, бігати, рухати окремі частини тіла; підтримувати рівновагу та певну позу тіла. Вони є місцем, де запасається глікоген. Скелетні м’язи містять специфічні рецептори м’язового чуття, які дають змогу контролювати положення тіла. Один з результатів м’язового скорочення є вироблення тіла. М’язи виконують захисну функцію – м’язи живота (органи черевної порожнини від зовнішніх факторів) та беруть участь у дихальних рухах – діафрагма, міжреберні м’язи.

Основними фізіологічними функціями м’язів є збудливість і скоротливість.

М’язи – це активна підсистема опорно-рухової системи.

В організмі людини є три види м’язової тканини: поперечно-смугаста скелетна (посмугована), поперечно-смугаста серцева та гладенька (непосмугована). М’язи, що прикріплюються до кісток скелета і прииводять в рух тіло складаються з поперечно-смугастої м’язової тканини скелетної.

Ріст м'язової маси відбувається в основному за рахунок збільшення подовжніх і поперечних розмірів кожного м'язового волокна (90 %), тоді як загальне число їх збільшується трохи (10%). Зростання ж міона в товщину відбувається за рахунок збільшення кількості міофібрилу в ньому.

Менш інтенсивний ріст м'язової маси спостерігається в перший рік життя, коли дитина ще не почала ходити.

Маса м'язів в кінці першого року життя складає 16% маси тіла. Після першого року в результаті тренування м'язова маса збільшується більш інтенсивно і до 8 років життя досягає 27 % маси тіла, в підлітків 15 років-33%, в хлопців 17-18 років-44 %, тобто як в дорослих (до 15 років щорічний приріст м'язової маси складає 0,7- 0,8 %, у віці від 15 до 17 років – 5-6%)

В перші три роки життя відбувається не тільки посилене утворення міофібрилу, але і інтенсивний розвиток всіх видів внутрішньом'язової сполучної тканини.

В період від 3 до 7 років число міофібрилу в м'язовому волокні збільшується в 15-20 разів. У всіх м'язах інтенсивно ростуть сухожилля, продовжує розростатися сполучна тканина. В 6 років в основному закінчується дозрівання міонів, розташування в них міофібрилу стає щільним. В 15-18 років продовжується подальше зростання поперечника м'язових волокон, внутрішньом'язових з’єднувально-тканинних волоконних утворень. Розвиток м'яза, її судинної системи і іннервації продовжується до 25 – 30 років.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав