Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 11. Пухлини органів сечової і чоловічої статевої системи.

Читайте также:
  1. Cтруктура податкових органів
  2. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ІНШИХ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
  3. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  4. Адміністративно-правовий статус місцевих органів виконавчої влади
  5. Адміністративно-правовий статус місцевих органів виконавчої влади
  6. Адміністративно-правовий статус центральних органів виконав­чої влади
  7. Адміністративно-правовий статус центральних органів виконав­чої влади
  8. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.
  9. Безготівковий оборот грошей та роль банків у його організації. Платіжні системи.
  10. Безготівковий оборот грошей та роль банків у його організації. Платіжні системи.

Порядок здійснення емісійно-касової роботи в установах Національного банку України визначений в «Інструкції з організації емісійно-касової роботи в установах банків України» від 7 липня 1994 p. та змін і доповнень до неї.

Для реалізації емісійної функції Національний банк України створює резервні фонди банкнот і монет у Центральному сховищі. Резервні фонди становлять собою стратегічний запас банкнот і монет національної валюти у Центральному сховищі. Вони забезпечують потреби банків та економіки країни в готівці. Формуються резервні фонди з надходжень виготовленої Банкнотно-монетним двором на замовлення Національного банку готівки та надходжень надлишків готівки від управлінь НБУ в областях.

Центральне сховище - це структурний підрозділ НБУ, до функцій якого входять:

- зберігання резервних фондів Національного банку;

- контроль за якістю готівки, що надходить від Банкнотно-монетного двору;

- видавання готівки управлінням НБУ та приймання від них надлишків готівки;

- вибірковий контроль за якістю формування готівки управліннями НБУ та проведення експертизи готівки;

- збирання, контроль та оброблення зношеної і не придатної до обігу готівки та її утилізація.

Резервні фонди банкнот і монет перебувають у віданні виключно Національного банку України. Із Центрального сховища на підставі емісійних дозволів, наданих Департаментом готівково-грошового обігу, здійснюються підкріплення запасів готівки в грошових сховищах управлінь НБУ в областях та зарахування до Центрального сховища прийнятої від них готівки.

Емісійний дозвіл — це розпорядчий документ НБУ, який надає територіальним управлінням НБУ право на одержання підкріплень готівкою з Центрального сховища або з іншого територіального управління та на вивезення надлишків готівки до інших управлінь НБУ в областях для їх підкріплень або до Центрального сховища

У регіональних управліннях та установах НБУ запаси готівки зберігаються у сховищах, а для забезпечення щоденних оперативних потреб — в обіговій касі. Розміщення запасів готівки в регіональних установах НБУ забезпечує своєчасне обслуговування банків, дає змогу оновлювати готівкову масу в обігу та регулювати випуск в обіг банкнот і монет різних номіналів. Запаси готівки в установах НБУ створюються з дозволу Департаменту готівково-грошового обігу Національного банку України на підставі їхніх клопотань. При цьому враховується наявність усіх необхідних умов щодо забезпечення зберігання цінностей і виконання операцій з ними відповідно до нормативних документів Національного банку України.

Установи Національного банку України зобов'язані вчасно вживати заходів щодо поповнення запасів готівки, вивезення надлишків готівки (якщо вилучення з обігу грошей здійснюється постійно і над­лишки їх постійно накопичуються) і зношених грошових білетів, а також установлювати контроль за тим, щоб у сховищах були грошові білети і монети усіх номіналів, необхідних для грошового обігу.

Регіональні управління й установи Національного банку України наділяються правами самостійного розпорядження готівкою, яка зберігається в їхніх сховищах і в обіговій касі, — передача банкнот і монет зі сховища до обігової каси та з обігової каси до сховища, здійснення підкріплень комерційних банків готівкою з обігової каси, приймання надлишків готівки від комерційних банків.

Регіональні управління, установи НБУ самостійно визначають обсяги готівки, яка зберігається у сховищах та оборотних касах. Підкріплення запасів готівки у сховищах та вивезення надлишків здійснюється за письмовим розпорядженням Управління організації роботи з готівкою департаменту готівково-грошового обігу Національного банку України на підставі заявок від установ НБУ.

Підкріплення оборотних кас регіональних управлінь, установ НБУ здійснюється цими установами самостійно на підставі заявок від комерційних банків, з якими укладено угоду на касове обслуговування. Надлишки готівки наприкінці дня із обігової каси зараховуються до сховища.

Про здійснення готівкові операції протягом дня регіональні управління, установи НБУ звітують перед департаментом готівково-грошового обігу Національного банку України.

 

 

Питання для самостійного опрацювання

1. Емісійний механізм у ринковій економіці.

2. Якщо за умов існування надлишкової грошової маси в Україні та обігу значної її частини поза банками НБУ припинив би практику прогнозування та обліку касових оборотів банків, яким чином цей крок віді­б’ється на стані грошового обігу в країні?

3. Які штрафні санкції застосовує НБУ у разі порушення касової дисципліни?

 

Тема 11. Пухлини органів сечової і чоловічої статевої системи.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав