Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Внутрішньої платіжної системи державного казначейства

Читайте также:
  1. B. Симпато-адреналової системи
  2. GPS-системи
  3. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  4. Адаптація нервово-м’язової системи до аеробних навантажень
  5. Адміністративне стягнення – це міра відповідальності, примусовий захід державного впливу, що застосовується до особи за скоєння адміністративного правопорушення (проступок).
  6. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
  7. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  8. Б) органы Федерального казначейства РФ
  9. Банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків.
  10. Банківські системи зарубіжних країн, особливості їх побудови та функціонування

 

Загальні засади функціонування платіжних систем та порядок переказу коштів встановлює закон “Про платіжні системи та переказ грошей в Україні” від 05.04.2001 року № 2346-ІІІ. Згідно зі ст. 5 Закону в Україні можуть створю­ватися внутрішньодержавні банківські та небанківські платіжні системи.

З метою створення умов для більш ефективного управ­ління коштами державного бюджету шляхом консолідації рахунків органів державного казначейства у Національному банку Кабінетом Міністрів України і Національним банком затверджено поста­нову від 15 вересня 1999 року №1721 “Про створення внутрішньої платіжної системи Дер­жавного казначейства”.

Під внутрішньою платіжною системою казначейства слід розуміти сукуп­ність правил, організаційних і програмно-технічних засобів, що використовуються Державним казначейством з метою забезпечення найбільш сприятливих умов для проведення переказу коштів через органи казначейства, а також для взаємодії з іншими платіжними системами.

Платіжна система виконання бюджетів є час­ти­­ною національної платіжної системи і регулюється Національним банком, Мі­ністерством фінансів, Державним казначейством України від­повідно до покладених на ці органи функцій.

Згідно з законом “Про Національний банк України” №679-XIV від 20.05.1999 р. Національний банк “створює, координує та контролює створення електронних платіжних засобів, платіжних систем, автоматизації банківської діяльності та засобів захисту бан­ківської інформації”.

Державне казначейство визначає умови й правила організації власної внут­рішньої платіжної системи. Разом з тим, ст. 9 закону “Про платіжні системи та переказ грошей в Україні” передбачено, що порядок використання платіжних інструментів, програмно-технічних засобів, систем захисту інформації та телеко­муні­каційних каналів зв’язку повинен здійснюватися з урахуванням вимог закону та нормативно-правових актів Національного банку.

Міністерство фінансів…??

Проведення операцій з бюджетними коштами у внутрішній платіжній системі казначейства здійснюється з дотриманням базовихпринципів, основними з яких є:

єдність каси і єдиних вимог до ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджету;

оперативність зарахування податків, зборів, інших обов’язкових платежів на бюджетні рахунки за надходженнями, розмежування доходів між бюджетами та фондами, перерахування коштів до державного бюджету та дотацій місцевим бюджетам;

цільове спрямування бюджетних коштів, тобто відповідність проведених ви­дат­ків наявним кошторисним призначенням, прийнятим бюджетним зобов’я­занням та обсягу виділених бюджетних асигнувань;

повнота охоплення бухгалтерським обліком усіх операцій, пов’язаних із надходженням доходів та здійсненням видатків;

відповідальність учасників бюджетного процесу за вчинені ними бюджетні правопорушення.

Практика фінансового управління та організація ефектив­ного контролю за бюджетними коштами та бюджетним про­це­сом сформулювала як найважливішу норму бюджет­ного права принцип єдності каси і єдиних вимог до ведення бухгал­терського обліку. Сутність цього принципу полягає в тому, що всі державні кошти акумулюються в одній касі та регулюються єдиним бух­галтерським обліком.

Дієвість принципу єдності каси і єдиних вимог до ведення бухгалтерського обліку і складання звітності забезпечується також єдністю (цілісністю) бюджетної системи. Її цілісність ґрунтується на запровадженні єди­ної правової бази, єдиного порядку виконання бюджетів та регулювання міжбюджетних відносин, єдиної бюджетної кла­сифікації та ведення бухгалтерського обліку, складання звітності.

Єдиний методологічний та організаційний порядок ведення бухгалтерського обліку й звітності з виконання бюджетів забезпечується Положенням “Про орга­нізацію бухгалтерського обліку і звітності виконання державного та місцевих бюджетів в органах Державного казначейства України”, затвердженого наказом Державного казначейства України від 28 листо­пада 2000 року №119. Цим самим наказом затверджено План рахунків бухгалтерсь­­кого обліку виконання держав­ного та місцевих бюджетів.

Ці документи були прийняті з врахуванням усіх змін, які відбулися в еконо­міч­ній і фінансовій сферах, що дозволило відображати на рахунках бухгалтерсь­­кого обліку операції з виконання дохідної і видаткової частин бюджету та поза­бюджетних коштів, внутрішніх та зовнішніх боргових зобов’язань на основі діючих методів і прийомів з урахуванням підходів, які застосовуються в обліку виконання бюджетів в країнах з розвинутими ринковими відносинами.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 55 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав