Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 4 . Правовий режим майна подружжя. На торгових підприємствах використовують гирі зага­льного призначення, умовні та зразкові.

Читайте также:
  1. III. Государственный (политический) режим.
  2. L. Дисциплинарный режим
  3. Lt;variant> кедендік режимнің түрі
  4. X исправительной колонии особого режима
  5. А) временный режим;
  6. Авторитарний режим
  7. Авторитарный политический режим. Характерные черты и виды.
  8. Адаптация к влажности и водному режиму.
  9. Административно-правовой режим военного положения.
  10. Административно-правовой режим чрезвычайного положения.

На торгових підприємствах використовують гирі зага­льного призначення, умовні та зразкові.

Гирі загального призначення відповідно до вимог стан­дарту випускають п'яти класів. Відрізняються вони мірою точності та призначенням. У торгівлі для зважування на настільних циферблатних вагах використову­ють гирі п'ятого класу. Виготовляють їх переважно з ча­вуну, зверху вкривають шаром суміші оліфи та графіту або вуглецевої сталі та керамічної суміші. Для кожного виду ваг передбачений визначений комплекс гир. На поверхні гир загального призначення проставляється маса у кілограмах, грамах.

 

Умовні гирі мають форму кола з вирізаним сегментом і використовуються для зважування на платформних ги­рьових вагах. їх називають умовними тому, що на повер­хні гирі вказують умовну масу врівноваженого товару і співвідношення номінальної маси до умовної.На умовних гирях маса позначається у кілограмах: фактична маса відносно до умовної, наприклад, 1:100. Це означає, що гирею в один кілограм зважується товар масою в 100кг на платформених вагах.

 

Зразкові гирі використовуються для перевірки показ­ників ваг та гир.

 

У всіх гирях всередині під час відлиття утворюється порожнина (тарувальна камера), яку використовують для регулювання маси. Отвір порожнини запресовують алю­мінієм, ставлять перевірочне тавро. На кожній гирі вказують її масу і назву заводу - виробника.

Комплектування гирями залежить від типу ваг.

Ваги та гирі підлягають інспекторській перевірці раз на рік. Під час перевірки наноситься тавро на гирі, а ваги пломбуються.


6. Догляд за ваговимірювальним обладнанням

 

Постійний догляд і своєчасна чистка подовжують строки служби вагів циферблатних, гирь.

Ваги, що знаходяться в експ­луатації, необхідно утримувати в чистоті, справності. Пил, бруд с поверхні вагів знищують м’якою тканиною або щіткою. Окремі вузли вагів (площадки), які стикаються з товарами, необхідно мити теплим мильним, або содовим розчином, просушувати і протирати м’якою тканиною.

Площадки вагів, гирі забороняється шкурити напильником, наждачною шкоринкою. Місця де проявляється іржа протирають змоченою м’якою тканиною в бензині і просушують.

 

7. Оволодіння навичками тарирування вагів.

 

Якщо ваги нові та чисті, то після їхнього встановлення по рівню стрілка сама стає у нульовому положенні.

Якщо стрілка відхилена від нуля циферблатної шкали (вправо чи вліво), необхідно провести тарирування вагів.

Тарирування вагів дозволяється проводити людям, маючим спеціальну підготовку.

Тарирувальна камера знаходиться під гирьовою площадкою.

Тарирування вагів виконується шляхом додавання чи зняття з тарировочної камери баласту - тарувального вантажу (шматочків металу - стружки).

Тарирування виконують після установлення вагів по рівню (повітряна бульбашка знаходиться в середині контрольного кільця, яке нанесене на склі) для врівноваження ваг, у випадку відхилення стрілки від нуля.

Необхідно:

а) Перевірити положення стрілок ненавантажених вагів. Обидві стрілки повинні стояти на позначці «0».

- Якщо стрілка не доходить до «0», необхіднозбільшити кількість тарувального вантажу в камері гирьового важиля.

- Якщо стрілка переходить «0», необхіднозменшити кількість тарувального вантажу.

 

Типові несправності при роботі на вагах

Настільних циферблатних

(ВНЦ - 10Ц13)

Несправність Причини виникнення Метод знешкодження
1.При розташуванні товару на товарну площадку стрілка вагів не зупиняється після трьох коливань Недостатньо масла в масляному заспокоювачі. Залити масло
2. При розташуванні товару на товарну площадку коливань стрілки не відбувається Не звільнений стопорний винт Забруднений заспокоювач Звільнити стопорний винт Промити заспокоювач, залити чисте мало і відрегулювати
3. При розташуванні товару більше 1кг на товарну площадку стрілка вагів не доходить до граничної відмітки шкали Потрапив сторонній предмет між площадкою та корпусом Не виставлений стакан заспокоювача, нема симетричності Прибрати сторонній предмет   Відрегулювати симтричність стакана, знявши товарну площадку з крестовиною
4.Стрілка при зважуванні переміщується дуже повільно Утруднена циркуляція масла Відрегулювати заспокоювач масла, вивернути штопорну гайку
5.Стрілка після установлення вагів не стає на нульову відмітку Неправильна установка вагів, не оттарирувані ваги Перевірити установку по уровню, зменшити чи збільшити тарировочний груз в полості під гирєвою площадкою
6. При розташуванні товару на товарну площадку стрілка вагів не має чіткої відповідності відмітки шкали Нечітке положення регулірованого груза квадранта Відпустити чи підняти регуліровачний груз і закріпити його положення контргайкой.
7.Не співпадають показники обох стрілок на шкалі Збилась одна із стрілок Стрілку показуючу неправильні показники відрегулювати – повернути на голівці квадранта
8.Стрілка не переходить за граничні відмітки «0» і «1000». Збились буфери квадранта Відрегулювати положення буферів

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА

Тема 3. Вагове обладнання магазину. Оволодіння навичками зважування товарів.

Тема уроку: Ознайомлення з вагами настільними циферблатними.

Ваги циферблатні РН-10Ц13У

Хід роботи:

Завдання Інструкція до виконання
  Ознайомитися з вагами настільними циферблатними. Розпізнати основні частини вагів Використовуючи наявні циферблатні ваги, конспект уроку, настанову (правила) з експлуатації, малюнки, схеми: 1. Ознайомтесь з вагами. 2.Визначить і розпізнайте основні частини вагів. 3.Ознайомтесь з вимогами безпеки праці при роботі на вагах 4. Пройдіть інструктаж з охорони праці при роботі на вагах настільних циферблатних.
  Установити ваги на робочому місці за рівнем. Положення покажчика ампули рівня малюнок ВІРНО НЕВІРНО Застосовуючи правила експлуатації, алгоритм підготовки вагів до роботи, вимогибезпеки праці при роботі з вагами: 1. Підготуйте ваги до роботи: а) установіть ваги на робочому місці. Ваги циферблатні установлюються на твердій, рівній, міцній поверхні, на відстані 15-20 см від краю прилавка б) виставте ваги по рівнювідповідно домалюнку,регулюючи положення вагів ніжками.
  Відрегулювати коливання стрілки вагів Застосовуючи правила експлуатації, алгоритм підготовки вагів до роботи, вимоги безпеки праці при роботі з вагами: 2. Перевіртедію заспокоювача коливань стрілки вагів. Стрілка повинна коливатися від 3 до 5 загасаючих коливань стрілки до повної її зупинки. 3. Відрегулюйте, при необхідності,коливання стрілки, - знявши вантажоприймальну площадку - оберніть на заспокоювачі коливань фігурну гайку вправо чи вліво - долийте, якщо необхіднооливу (трансформаторну), по штоку в заспокоювач коливань малими дозами перевіряючипісля кожної дози роботу заспокоювача коливань.
  Перевірити ваги на точність та чутливість 4.Перевірте ваги на точність і чутливість: Точність – властивість ваг показувати однакові дані визначення маси товару при неодноразовому зважуванні. Чутливість – властивість ваг реагувати на мінімальні відхилення в масі товару в нормативних межах.
  Виконати зважування товарів на настільних циферблатних вагах Застосовуючи алгоритм (правила) зважування товарів на вагах ВНЦ -10Ц13У 1. Зважте запропоновані продовольчі товари вагою до 1кг: - вагові - сипучі - гастрономічні Зважування товарів, маса яких не перевищує показники шкали циферблата, проводиться без використання гир, безпосередньо за показниками стрілки на циферблаті. 2.Зважте запропоновані товари вагою більше 1 кг. з використанням гир загального призначення Якщо маса товару більша за максимальне значення шкали циферблата (1кг), то зважування проводиться з використанням гир масою від 1кг. Не допускається при зважуванні застосовувати гирі масою менше 1кг. 3. Зважте запропоновані товари в тару. При зважуванні товару в тарунеобхідно попередньо визначити масу тари, повідомити її покупцеві, а потім, після заповнення тари товаром, виконати зважування. Для визначення маси товару необхідно від загальної маси відняти масу тари.
  Відпрацювати навики догляду за вагами і звичайними гирями Після роботи на вагах (зважуванні товарів) проведіть догляд за вагами і гирями. 1. При експлуатації вагів виконуйте щоденне їхнє обслуговування, догляд. - Утримуйте ваги в чистоті. - Очистіть ваги від пилу і бруду за допомогою м’якої тканини або щітки. - Промивайте щоденно вантажоприймальну платформу, гирьову площадку вагів теплою водою з милом або содою - Просушуйте їх.. Постійний догляд і своєчасна чистка подовжують строки служби вагів циферблатних, гирь.
  Оволодіти навичками тарирування вагів Застосовуючи правила експлуатації, алгоритм підготовки вагів до роботи, вимоги безпеки праці при роботі з вагами Відпрацюйте навички тарирування вагів у випадку відхилення стрілки від позначки «0». Тарирувальна камера знаходиться під гирьовою площадкою. Тарирування виконують після установлення вагів по рівню. 1.Перевірте положення стрілок ненавантажених вагів. Обидві стрілки повинні стояти на позначці «0». 2. Якщо стрілка не доходить до «0»,необхіднозбільшити кількість тарувального вантажу в камері гирьового важиля. 3. Якщо стрілка переходить «0»,необхіднозменшити кількість тарувального вантажу.

Контрольні питання

1.Визначить основні частини вагів.

2. Визначить основні операції підготовки вагів до роботи

3.Визначить набір гир яким ви скористаєтесь для зважування на
вагах настільних циферблатних товару:

- маса якого 1 кг, 650 г.

- маса 3 кг.

4. Ви визначили, що стрілка вагів відхилена і не доходить до «0» Вам необхідно тарирувати ваги. Ваші дії?

 

Тема 4. Правовий режим майна подружжя

(4 год.)

1. Поняття та характеристика майнових правовідносин подружжя.

2. Правовий режим майна подружжя. Законний та договірний режим майна подружжя (загальна характеристика).

3. Види законного режиму майна:

а) режим спільності майна (склад майна; момент виникнення права спільної сумісної власності; виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові; здійснення права спільної сумісної власності після розірвання шлюбу);

б) режим роздільності майна (склад майна, яке є особистою приватною власністю дружини та чоловіка; підстави виникнення особистої приватної власності дружини та чоловіка; порядок перетворення особистої власності на майно у спільну власність подружжя);

в) правовий режим речі індивідуального користування та речі для професійного заняття подружжя;

г) правовий режим боргів подружжя;

д) правовий режим майна чоловіка та жінки, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі (ст. 74 СК України).

4. Договірний режим майна подружжя:

а) поняття та правова регламентація договору за СК України;;

б) сторони, порядок укладення та форма шлюбного договору;;

в) зміст шлюбного договору;

г) підстави, порядок та правові наслідки зміни умов, недійсності або припинення шлюбного договору.

5. Право подружжя на укладення договорів між собою і третім особами (право подружжя на розпорядження майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя; право подружжя на визначення порядку користування майном)

6. Поділ майна подружжя. Способи та порядок поділу майна подружжя. Застосування позовної давності до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

 

Нормативні акти:

1. Конституція України// Відомості Верховної Ради України. - 1996 р. - № 30, стаття 141

2. Сімейний кодекс України// Урядовий кур'єр офіційне видання. – 2002. - № 44

3. Цивільний кодекс України// Відомості Верховної Ради України. - 2003 р. - № 40, стаття 356

4. Житловий кодекс України// Відомості Верховної Ради УРСР. -1983 р. - № 28, стаття 573

5. Цивільний процесуальний кодекс України// Відомості Верховної Ради. -2004 р. - № 40, стор. 1530

6. Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 р. №1576-ХІІ// Відомості Верховної Ради України. - 1991 р. - № 49

7. Закон України «Про нотаріат» від 02.09.1993 р. №3425-ХІІ// Відомості Верховної Ради України. - 1993 р. - № 39

8. Постанова Верховної Ради України «Про право власності на окремі види майна» від 17.06.1992 р. №2471-ХІІ// Відомості Верховної Ради України. -1992 р. - № 35, стаття 517

9. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 р. №20/5, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 03.03.2004 р. за №283/8882// Офіційний вісник України офіційне видання. - 2004 р. - № 10, стор. 315, стаття 639

 

Судова практика:

1. Рішення Конституційного Суду України від 03.06.1999 р. №5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміна «член сім’ї»).

2. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення».

3. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 04.10.1991 р. №7 «Про практику застосування судами законодавства, що регулює право власності громадян на жилий будинок».

4. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28.06.1991 р. №5 «Про практику розгляду судами справ, пов’язаних з діяльністю гаражно-будівельних кооперативів».

5. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 18.09.1987 р. №9 «Про практику застосування судами законодавства про житлово-будівельні кооперативи».

6. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 22.12.1995 р. №20 «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності».

7. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 р. №11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя».

 

Література:

1. Дякович М.М. Сімейне право України. Навч. пос. 2-ге вид. випр. і доп. – К.: Алерта; Центр учбової лвтератури, 2012. – 552 с.

2. Дякович М.М., Дзера О.В. Правовий аналіз законодавчих змін щодо поширення правового режиму спільної сумісної власності подружжя на приватизоване майно (житло та земельні ділянки) // Мала енциклопедія нотаріуса, № 58, жовтень 2011

3. Дякович М.М., Сеник С.В. Правове регулювання «фактичних шлюбних відносин»: теоретично-практичні аспекти// Вісник Верховного Суду України, №2, 2011. – с.37-44

4. Жилінкова І.В. Проблема визначення часток у праві спільної часткової власності // Право України. –2005. –№5.

5. Кондратова В. Деякі практичні аспекти, пов’язані з укладенням шлюбного договору // Юридичний журнал. –2004. –№7.

6. Лепех С.М. Сімейне право України. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010

7. Сімейний кодекс України: Науково-практичний коментар/ За ред. І.В. Жилінкової. – Х.: Ксилон, 2008.

8. Щеренко М.В. Имущественные отношения в гражданском и официальном браке. –М., 2005.

9. Ромовська З.В. Сімейний кодекс України: Науково-практичний коментар. – 3-тє вид., доп. і переробл. – К.: Правова єдність, 2009

 

Запитання для самоконтролю

1. Назвіть характерні ознаки майнових правовідносин подружжя?

2. Що означає поняття «правовий режим подружжя»?

3. Спільна сумісна власність подружжя – це окремий вид власності, чи різновид спільної сумісної власності громадян (фізичних осіб)?

4. Підстави виникнення спільної сумісної власності подружжя.

5. Що таке законний режим майна подружжя?

6. Які види майна подружжя об’єднує законний режим майна подружжя?

7. Що означає термін «особиста приватна власність чоловіка та дружини» за СК України?

8. Чи можуть бути віднесені до спільного майна подружжя борги подружжя?

9. Яке майно відноситься до об’єктів спільної сумісної власності?

10. Порівняйте поняття „речі індивідуального користування” та „речі для професійних занять” придбані за час шлюбу для одного з подружжя?

11. У яких випадках на майно, що належало дружині, чоловікові може виникнути право спільної сумісної власності подружжя?

12. Чи мають право дружина та чоловік укладати між собою договори та щодо якого майна?

13. Яким чином СК України регулюються правовідносини подружжя щодо розпорядження майном, яке належить їм на праві спільної сумісної власності?

14. Порядок користування майном, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності?

15. Чи має право дружина, чоловік укласти договір відчуження своєї частки у праві спільної сумісної власності? Який порядок реалізації цього права?

16. Чи має право подружжя на поділ майна, яке набуте за час шлюбу?

17. Чи застосовується позовна давність до вимог про поділ майна, що є об’єктом спільної сумісної власності?

18. Способи та порядок поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя?

19. Чи впливає наявність шлюбного договору на порядок поділу майна подружжя?

20. Як регулює питання поділу майна Постанова пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 року №11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя?

21. Що таке договірний режим майна подружжя?

22. Хто може укласти шлюбний договір?

23. Чи мають право укладати шлюбний договір неповнолітні особи, коли законом встановлений шлюбний вік для жінок – 17 років, а для чоловіків – 18 років?

24. Яку мету переслідують особи (подружжя), укладаючи шлюбний договір?

25. Які питання можна урегулювати шлюбним договором?

26. У якій формі укладається шлюбний договір і яким чином визначити строк його дії?

27. Чи можна у шлюбному договорі визначити порядок надання утримання одному з подружжя та змінити його?

28. На Вашу думку за своєю правовою природою шлюбний договір відноситься до цивільно-правового договору, до сімейно-правового договору чи до сімейно-правового з особливостями цивільно-правового договору?

29. Порядок зміни, розірвання, визнання шлюбного договору недійсним або відмови від шлюбного договору.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.015 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав