Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Співставлення визначальних ознак наук про здоров'я людини

((по Э.Н.Вайнеру)

 

Визначальні ознаки науки Медицина (клінічна, профілактична, теоретична, експериментальна) Гігієна (загальна, комунальна, соціальна, радиаци-онная, живлення, праці, підліткова) Валеологія (медична, педагогічна, психологічна, екологічна)
  Основні напрями науки Позбавлення людини від захворювань, їх діагностика, лікування і попередження Дослідження і підтримання здорових умов життєдіяльності людини і місця його існування Формування, зміцнення і збереження здоров'я людини
Основна концепція, доктрина Людина і його захворювання Людина в оптималь -них умовах життеді-яльності і місця існування Людина і її здоров'я, здоровий спосіб життя (ЗСЖ)
Об'єкт вивчення Хвора людина (схильна до захворювань) Місце існуванняі умови життедіяльності людини Здорова людина і людина в "третьому стані
Предмет дослідження Хвороби людини, їх причини і механиз-ми розвитку; диагно-стика, лікування і про-філактика захворювавнь. Здорові умови жи-ттедіяльності людини і оптимальні характеристики місця його існування Індивідуальне здоров'я і його ре-зерви; їх оцінка, розвиток і зміцнення функціональних можливостей людини
Методи дослідження Методи діагностики, лікування і попередження захворювань людини Методи дослідження, створення і подтримання оптимальних для здоров'я характерис-тик середовища і умов життєдіяльності Методи кількісної і якісної оцінки резервів здоров'я (діагностика рівня здоров’я), профілактики їх зниження і кор-рекции їх відхилень від норми
Шляхи досягнення мети і результатів Зниження захворюваності, інвалідності і смертності населення Зниження захворюваності, травматизму і інвалідизації населення Зміцнення здоров'я через формування ЗСЖ населення.

 

Напрям валеології ні в якому разі не зменшує значення лікувальної і профілактичної медицини. Вона була, є і залишиться однією з найблагородніших і необхідніших для людства. Ідеї, цілі і завдання валеології, як було відмічено вище, інші, але не менш значущі. Прийшов час змістити акценти і приоритети з системи хвороболікування на систему здоров'я людини, тобто валеологію!

Як самостійна наука валеологія зайняла певне місце серед інших наук. Найтісніше вона пов'язана з такими з них:

· біологією, яка формує еволюційний погляд на природу здоров'я, створює цілісну картину біологічного світу;

· екологією, яка формує знання про аспекти залежності здоров'я від довкілля;

· медициною (фізіологія, гігієна, санологія та ін.), розробляючою нормативи забезпечення здоров'я, систему знань і практичної діяльності по зміцненню і збереженню здоров'я;

· фізичною культурою, яка визначає закономірності підтримки і вдосконалення фізичного розвитку і фізичної підготовленості людини як невід'ємних характеристик здоров'я;

· психологією, що вивчає психологічні аспекти забезпечення здоров'я;

· педагогікою, розробляючою цілі, завдання, зміст і технології валеологічної освіти і виховання;

· соціологією, що виявляє соціальні аспекти підтримки, зміцнення і збереження здоров'я і чинників ризику здоров'я;

· політологією, яка визначає роль, стратегію і тактику держави в забезпеченні і формуванні здоров'я своїх громадян;

· економікою, що обгрунтовує економічні аспекти забезпечення здоров'я і экономічні цінності здоров'я в забезпеченні добробуту і безпеки держави;

· філософією, що формує діалектичний світогляд, що важливо в правильній оцінці ролі здоров'я в людському бутті;

· культурологією, оскільки істотною частиною культури людини є валеологічна культура;

· історією, яка простежує історичне коріння, спадкоємність шляхів, засобів і методів підтримки здоров'я у світі, регіоні, в етносі;

· географією, яка встановлює клімато-географічну і соціально-економічну специфіку регіону, взаємини людини з середовищем проживання в аспекті забезпечення здорового способу життя, та ін.

Зв'язок валеології з іншими науками має двосторонній характер. Використовуючи дані суміжних наук, валеологія сама може дати вагомі результати для розвитку і конкретизації проблем пізнання людства.

Проте слід згадати, що не всі однозначно визнають нову науку: представники деяких релігійних конфесій бачать в ній суперечливу суміш всіляких язичницьких культів і східних релігій, сатанинське вчення, інші бачать в ній пропаганду американського способу життя з його украй примітивним уявленням про людину і сенс його буття, треті - культивування дитячої сексуальності і так далі.

Але, незважаючи на молодість, валеологія сьогодні розвивається досить динамічно, в ній можна виділити наступні основні напрями.

Загальна валеологія - є основою, методологією валеології як науками, її місце в системі наук про людину, предмет, завдання, історію її становлення і так далі. Її можна розглядати як стовбур дерева науки, від якого відходять гілки, галузі валеології.

Медична валеологія визначає відмінності між здоров'ям і хворобою і їх діагностику, вивчає способи зовнішньої підтримки здоров'я і попередження захворювань, методи оцінки стану здоров'я населення та ін.

Педагогічна валеологія - вивчає питання навчання і виховання людини, що має міцну життєву установку на здоров'я і здоровий спосіб життя.

Вікова валеологія вивчає особливості вікового становлення здоров'я людини, його взаємини з чинниками зовнішнього і внутрішнього середовища в різні вікові періоди і адаптації до умов життєдіяльності.

Професійна валеологія вивчає питання, пов'язані з проблемою професійної орієнтації (з урахуванням індивідуальних типологічних властивостей особи), розглядає особливості впливу професійних чинників на здоров'я людини, визначає методи і засоби професійної реабілітації.

Сімейна валеологія вивчає роль і місце сім'ї, кожного з її членів у формуванні здоров'я, розробляє шляхи і засоби забезпечення здоров'я кожного з поколінь і всієї сім'ї в цілому. Мабуть, цей розділ валеології має велике майбутнє, оскільки формування здоров'я (від підготовки до зачаття та виношування до виховання усвідомленого відношення до здоров'я) найбільш послідовно може здійснюватися саме в сім'ї.

Екологічна валеологія досліджує вплив на здоровяї природних чинників і наслідків антропогенних змін в природі, визначає поведінку людини в умовах зовнішнього середовища, що склалися, з метою збереження здоров'я.

Соціальна валеологія ставить своєю метою вивчення здоров'я людини в соціумі, в його різноманітних стосунках соціального характеру з людьми і суспільством.

Креативна валеологія (англ. creatio - створи, creative - творчий) - це новаційний напрям по конструюванню і управлінню індивідуальним здоров'ям, процесу створення самого себе, введення людини в основні принципи і методи культури оздоровлення індивідуума.

Ймовірно, з часом станеться і подальша диференціація валеології як науки.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав