Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Організація і методика складання підсумкової документації за результатами аудиторської перевірки нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування

Читайте также:
  1. C. Торговля результатами научно-технической деятельности
  2. V Методика проведення уроку
  3. Автотранспортне страхування
  4. Алгоритм складання рівнянь хімічних реакцій.
  5. Анатомо-физиологические особенности и методика исследования почек и мочевыделительной системы у детей
  6. Анатомо-физиологические особенности системы дыхания у детей. Методика исследования
  7. Баланс підприємства: сутність, мета складання, структура, взаємозв’язок з рахунками.
  8. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  9. Билет № 13. Методика и алгоритм разработки туристского маршрута
  10. Бланковые, опросные, рисуночные и проективные психодиагностические методики. Сущность и частота встречаемости. Понятие об объективно-манипуляционных методиках
Види втрат 2010 р. 2011 р. 2012 р.  
Втрати ФСС від нещасних випадків Вфсс(н/в)  
Виплати за лікарняними листками, всього грн., з них: - по виробничому травматизму   - -  
- по професійним захворюванням - - -  
2. Виплати по інвалідності, грн. - - -  
3. Виплати по смерті потерпілого, грн. - -    
Втрати ФСС з тимчасової втрати працездатності Вфсс(твп)  
1. Виплачено по лікарняних листах, грн. - по загальним захворюванням      
Втрати підприємства (Впід)  
1а. Середньоденна заробітна плата, грн.        
1. Виплати по лікарняним листкам (5 днів), всього грн., з них: - по виробничому травматизму   - -
- по загальних захворюваннях      
2. Виплати по штрафах, грн. - - -
3. Вартість зіпсованого обладнання та матеріалів, грн. - - -
4а. Загальна вартість продукції, виробленої підприємством за рік, тис. грн.      
4. Втрати із-за недоотриманої продукції, грн. 78167,4 68846,3 32044,0
5. Витрати на розслідування н/в, грн. - - -
6. Страхові тарифи в ФСС від п/в      
7.Страховий тариф в ФСС з тимчасовою втратою працездатності      
8. Сумарні економічні втрати, грн. 98987,4 88666,3  
9. Річний економічний ефект - 9058,1 1091,3

Отже, аналіз даних таблиці 3.3 свідчить про те, що сума витрат ФСС від нещасних випадків у період з 2010 по 2012 рр. становила 1190 грн. (по виробничому травматизму у 2010 р.). Втрати ФСС з тимчасової втрати працездатності у 2012 р. порівняно з 2010 р. зменшилися на 1660 грн.

Втрати підприємства стосовно виплат по лікарняних(по виробничому травматизму) у 2010 р. складала 700 грн. У 2011 та 2012 рр. подібних виплат не спостерігається.

Втрати ТОВ "Промінь – Приват" стосовно виплат по лікарняних (по загальних захворюваннях) у 2012 р. порівняно з 2010 р. зменшилися на 4500 грн. Виплати по штрафах та вартості зіпсованого обладнання не спостерігається. Загальна вартість продукції, виробленої ТОВ "Промінь – Приват", у 2012 р. порівняно з 2010 р. збільшилася на 22026 тис. грн.

Втрати через недоотриману продукцію у 2012 р. порівняно з 2010 р. зменшилися на 46123 тис. грн., страхові тарифи в ФСС від п/в збільшилися на 1800 грн., страховий тариф в ФСС з тимчасовою втратою працездатності зменшилися на 1500 грн.

Сумарні економічні втрати у 2012 р. порівняно з 2010 р. знизилися на 13138,4 грн. за рахунок впровадження і покращення умов праці, забезпечення працівників засобами захисту та профілактики.

Річний економічний ефект від впроваджених засобів у 2011 р. становив 9058, грн., а у 2012 р. – 1091,3 грн.

Отже, аналіз стану охорони праці у ТОВ "Промінь – Приват" за період з 2010 по 2012 рр. показує, що запроваджені витрати на охорону праці позитивно відобразилися на кінцевих показниках. Так як у 2012 р. кількість працюючих осіб значно збільшилася, в порівнянні з попередніми, то й збільшилася потреба у більш ретельному приділенні уваги стосовно охорони праці.

По – переш, у 2012 р. керівництво ТОВ "Промінь – Приват"підвищило суму виділених коштів на капітальні заходи, передбачені колективним договором, на засоби індивідуального захисту, на лікувально – профілактичні засоби. Це свідчить про те, що працівники були більш добре захищені від виробничих хвороб, нещасних випадків.

По − друге, кількість захворювань помітно знизилася, відповідно зменшилося кількість днів, коли був простій у виробництві в зв’язку з хворобами або не повноцінне їх виконання виробничих функцій іншими робітниками. Кількість випадків по втраті працездатності у зв’язку з травматизмом у 2012 р. взагалі не зафіксовано. Це є позитивним явищем як і для працівників, тому що вони зможуть без перешкод виконувати свої обов’язки, так і для підприємства (виробничий процес не буде перериватися, не буде простоїв, недовиконання планів, тощо).

По – третє, сумарні економічні втрати у 2012 р. порівняно з 2010 р. зменшилися на 13138,4 грн.

Річний економічний ефект від впроваджених засобів у 2011 р. становив 9058, грн., а у 2012 р. – 1091,3 грн.

На основі вище проведеного аналізу стану охорони праці у ТОВ "Промінь – Приват" можна висунути наступні пропозиції:

1. Забезпечити усі приміщення з високою напругою регуляторами напруги. Це має бути виконано 10.07.13., відповідальним за здійснення даного заходу є головний електрик підприємства. Матеріальне забезпечення – 8300 грн.

2. Змінити системи вентиляції у виробничих приміщеннях (особливо у цеху рослинництва). Термін виконання – 28.06.13. Відповідальний за здійснення даного заходу є старший сантехник. Матеріальне забезпечення – 10000 грн.

3. Оснастити виробничі приміщення новими лампами. Термін виконання – 25.06.13. Відповідальний за виконання − головний електрик. Матеріальне забезпечення − 6500 грн.

4. Провести інформаційний захід з охорони праці. Це перегляд відеофільмів та прослуховування лекції з охорони праці на підприємстві. Термін проведення – відповідно графіку. Відповідальним за виконання даного заходу є начальник механічного цеху. Потребується матеріальне забезпечення у розмірі 300 грн.

4. Провести атестацію робочих місць на відповідність нормативно – правовим актам з охорони праці та аудит. Термін виконання – 30.06.13. Відповідальним за здійснення заходу є інженер з ОП. Потребується матеріальне забезпечення потребується у розмірі 7000 грн.

5. Проводити медичний огляд працівників раз у пів року. Строк виконання – 4.07.13. Відповідальний за виконання − комісія з проведення медичних оглядів.

 


 


Організація і методика складання підсумкової документації за результатами аудиторської перевірки нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування

По закінченню аудиторської перевірки аудитор складає аудиторський висновок – це є головним результатом копіткої роботи аудитора по виконанню договору на аудит фінансової звітності.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про аудиторську діяльність» «Аудиторський висновок – це документ, що складений відповідно до стандартів аудиту та передбачає надання впевненості користувачам щодо відповідності фінансової звітності або іншої інформації концептуальним основам, які використовувалися при її складанні. Концептуальними основами можуть бути закони та інші нормативно-правові акти України, положення (стандарти) бухгалтерського обліку, внутрішні вимоги та положення суб'єктів господарювання, інші джерела».

За своїм правовим статусом висновок прирівнюється до висновку експертизи, що призначається у відповідності до процесуального законодавства України. Аудиторський висновок складається у довільній формі, але обов'язково повинен містити такі елементи:

1) заголовок;

2) замовник;

3) вступ;

4) масштаб перевірки;

5) висновок про перевірену фінансову звітність;

6) дата аудиторського висновку;

7) підпис;

8) адреса аудиторської фірми.

У заголовку аудиторського висновку повинно бути записано, що аудит здійснювався незалежним аудитором, серію та номер сертифіката аудитора, номер свідоцтва про включення до Реєстру аудиторів і аудиторських фірм. Також наводиться інформація, що є підтвердженням того, що під час аудиту не було жодної обставини, яка могла б перешкодити проведенню незалежної перевірки.

В аудиторському висновку має бути чітко визначено, кому він адресується – правлінню, раді директорів, засновникам, акціонерам, організаціям, податковій інспекції. Можуть бути вказані також і інші користувачі цієї інформації.

У вступній частині аудиторський висновок має містити інформацію про склад фінансової звітності та дату підготовки звітності. У цьому ж розділі йдеться про те, що відповідальність за правильність підготовки звітності покладається на керівництво підприємства, про відповідальність аудитора за аудиторський висновок, який обґрунтовується результатами проведеної перевірки.

Під час аудиторської перевірки аудитор повинен робити оцінку помилок у системах обліку та внутрішнього контролю підприємства на предмет їх суттєвого впливу на фінансову звітність. Оцінюючи суттєвість помилок, аудитор повинен керуватися положеннями Міжнародного стандарту аудиту № 320 «Суттєвість в аудиті». Далі аудитор відмічає, що в ході аудиту ним використовувалися принципи вибіркової перевірки інформації і що під час перевірки він брав до уваги тільки суттєві помилки. Також дається інформація про принципи бухгалтерського обліку, які використовувалися на підприємствах у період перевірки.

Аудиторський висновок підписується директором аудиторської фірми або уповноваженою на це особою, яка має відповідну серію сертифіката аудитора України на вид проведеного аудиту. Загальну структуру стандартного аудиторського висновку можна подати за допомогою схеми (рис. 3.1).

В аудиторському висновку вказується адреса дійсного місцезнаходження аудиторської фірми та номер свідоцтва про включення до Реєстру аудиторів і аудиторських фірм. Ця інформація може розміщатися як наприкінці аудиторського висновку, після підпису аудитора, так і в матриці бланку аудиторської фірми.

Рис. 3.1. Загальна схема структури аудиторського висновку

Висновок може бути позитивним (безумовно-позитивний, позитивний висновок, що містить пояснювальний параграф), умовно-позитивним, негативним, або дається відмова від надання висновку про фінансову звітність підприємства. У двох останніх випадках в аудиторському висновку може наводитися короткий перелік аргументів, які підштовхнули аудитора видати такий висновок, який відрізняється від позитивного. За необхідності більш докладного опису цих аргументів аудиторський висновок може містити посилання на інформацію, що наводиться в додатку до висновку.

Основні підходи до вибору аудиторського висновку можна подати у вигляді алгоритму на рис. 3.2.

Позитивний висновок представляється клієнту у випадках, коли, на думку аудитора, виконано такі умови:

- аудитор отримав усю інформацію й пояснення, необхідні для цілей аудиту;

- надана інформація достатня для відображення реального стану справ на підприємстві;

- є адекватні і достовірні дані з усіх суттєвих питань;

- фінансова документація підготовлена у відповідності з прийнятою на підприємстві системою бухгалтерського обліку, яка відповідає вимогам українського законодавства;

- фінансова звітність складена за дійсними обліковими даними й не містить суттєвих протиріч;

- фінансова звітність складена належним чином за формою, затвердженою у встановленому порядку.

Рис. 3.2 Алгоритм вибору аудиторського висновку

У позитивному висновку аудитор не робить певних застережень і такий висновок не містить пояснювального абзацу. Причому завданням формулювання пояснювального абзацу є необхідність конкретного інформування користувачів фінансової звітності про наявність певних обставин та інформації, яка відображена в звітності, але її можна пропустити при не досить глибокому аналізі фінансової звітності.

Умовно-позитивний висновок видається у випадках, коли аудитор не в змозі надати беззастережний висновок, оскільки існують певні обмеження. Виділяють дві категорії обставин, які впливають на обмеження: фундаментальна невпевність і фундаментальна незгода.

Умовно-позитивний висновок (є фундаментальна невпевність). Основними причинами фундаментальної непевненості є: значні обмеження в обсязі аудиторських процедур у зв’язку з тим, що аудитор не може одержати всю необхідну інформацію; невпевненість у правильності висновків в конкретній ситуації. У зв'язку з неможливістю перевірки окремих фактів аудитор не може висловити свою думку щодо вказаних моментів, але вони мають обмежений вплив на стан справ у цілому і не перекручують дійсний фінансовий стан. Аудитор вважає можливим підтвердити, що за винятком згаданих обмежень надана інформація свідчить про відповідність господарської діяльності чинному законодавству. Система обліку відповідає законодавчо-нормативним вимогам. Фінансова звітність складена на підставі достовірних даних і в цілому достовірно відображає фактичний фінансовий стан.

Умовно-позитивний висновок (є фундаментальна незгода). Основними причинами незгоди є: неприйнятність системи обліку на підприємстві або порядку проведення деяких облікових операцій; розходження в думках стосовно відповідності фактів або сум у фінансовій звітності даним обліку; фундаментальна незгода з повнотою і методикою відображення деяких фактів в обліку та звітності; невідповідність діючому законодавству, порядку оформлення або здійснення операцій. Слід зазначити, що будь-яка фундаментальна невпевненість або незгода є підставою для відмови від надання позитивного висновку. Подальший вибір виду висновку залежить від рівня непевненості або незгоди. Наявність фундаментальної незгоди може привести до представлення клієнту негативного аудиторського висновку. Наявність фундаментальної невпевненості може стати підставою для відмови від видання аудиторського висновку.

Негативний висновок. Аудитом встановлені порушення, які викривають реальний стан справ у цілому (в основному), прийнята система обліку не відповідає законодавчим і нормативним вимогам, а дані фінансової звітності не відповідають обліковим даним. Таким чином, дані бухгалтерського обліку і фінансової звітності не дають достовірного уявлення про дійсний фінансовий стан.

Відмова від надання висновку. У зв’язку з неможливістю перевірити факти аудитор не може висловити думку щодо вказаних моментів. Представлені моменти суттєво впливають на дійсний стан справ у цілому. У зв’язку з відсутністю достатніх аудиторських свідчень аудитор не може видати об’єктивний аудиторський висновок.

Отже, аудиторський висновок – це єдиний комунікативний зв’язок між аудитором, зовнішніми користувачами і власниками підприємства, фінансову звітність якого перевірив аудитор. Аудитор передав повний обсяг інформації користувачам у стислій формі «професійною мовою».

За даними перевірки аудитора можна узагальнити, що бухгалтерський облік в друкарні організований на ЗаконуУкраїни «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. №996-ХІV. Проведена аудиторська перевірка нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування в «Бобринецькій районній друкарні» базувалася на Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

В оформленні первинних документів жодного недоліку не було виявлено, тобто всі вони оформлені належним чином та завірені відповідними підписами та печаткою.

Здійснивши перевірку правильності розрахунку заробітної плати працюючих за окладами та тарифними ставками за січень 2012 р., не було виявлено порушень чи зловживань. З цього слідує, що суми нарахованої заробітної плати працівникам друкарні виплачуються згідно з встановленими нормами законодавства, штатним розписом та табелями обліку використаного робочого часу

Також аудитором було виявлено при розрахунку премій працівникам друкарні за січень 2012 р факт завищення суми премії Тарасовій Л. М. на загальну суму – 11 грн. Це порушення відповідно вплинуло на формування загальної заробітної плати, тобто свідчить про її завищення у звітному місяці. Тим самим збільшить сума єдиного внеску, яка була сплачена до вповноваженого органу на загальну суму 4,1 грн. На думку аудитора такий факт порушення є не суттєвим, адже його можна легко виправити за рахунок мінусу цієї суми в наступному періоді при оплаті внеску.

Провівши аудиторську перевірку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування аудитор може надати безумовно-позитивний висновок (додаток Т).

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав