Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Напрями підвищення ефективності аудиторської перевірки нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування

Читайте также:
  1. А. Підвищення стійкості будівель і споруд.
  2. Автотранспортне страхування
  3. Аналіз ефективності використання короткострокових кредитів
  4. Аналіз ефективності інвестиційного проекту.
  5. АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ НАДАННЯ КРЕДИТНИХ ПОСЛУГ БАНКОМ
  6. Аналіз ефективності надання ПАТ КБ «Приватбанк» кредитних послуг
  7. АНАЛІЗ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН ТА ЇХ ЕФЕКТИВНОСТІ
  8. Аналіз показників ефективності управління виробничими запасами на підприємстві
  9. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  10. Валютна політика України. Основні напрями лібералізації валютного ринку та посилення внутрішньої стабільності гривні

З метою вдосконалення, як аудиту в цілому на «Бобринецькій районній друкарні» зокрема перевірки нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, так і з метою забезпечення контролю за здійсненням ефективної діяльності учасників відповідно до вимог чинного законодавства, а також за політикою бухгалтерського обліку та внутрішніми процедурами, здійсненням системного аналізу та оцінки діяльності кожного учасника загалом, оцінкою ефективності системи управління, своєчасністю, правильністю, повнотою і точністю відображення основної та іншої діяльності у звітності, забезпеченням збереження активів, необхідно створити службу внутрішнього аудиту.

Внутрішній аудит згідно до Міжнародних стандартів аудиту – це діяльність з оцінювання, яка організована в межах суб’єкта господарювання і яку виконує окремий відділ.

Функції внутрішнього аудиту охоплюють перевірку, оцінювання та моніторинг адекватності й ефективності функціонування системи бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю. Внутрішній аудит є об’єктивним джерелом інформації і, отже, сприяє у досягненні цілей і виконання поставлених завдань найефективнішим способом. Тому, виникає необхідність створення служби внутрішнього аудиту, як окремого підрозділу, передбачивши в штаті дві одиниці спеціалістів з цього питання. Доцільно, щоб функції внутрішніх аудиторів в організації виконували штатні, а не запрошені спеціалісти через великий інформаційний потенціал, знання всіх тонкощів в діяльності своєї організації та більшу відповідальність в своїх рекомендаціях.

Асигнування на утримання такої аудиторської служби слід здійснювати за рахунок виявлених внутрішнім аудитом резервів підвищення ефективності роботи підприємства, зниження собівартості й збільшення прибутків.

Служба внутрішнього аудиту має бути незалежним окремим підрозділом у структурі підприємства. Оскільки рівень організації незалежності служби внутрішнього аудиту безпосередньо впливає на об’єктивність внутрішніх аудиторів.

Незалежність внутрішнього аудиту досягають визначенням та виконанням певних умов:

- керівник служби функціонально підпорядковується наглядовій раді і має вільний доступ до перевірки діяльності іншого керівництва;

- служба внутрішнього аудиту має незалежний статус по відношенню до підрозділів, що вона перевіряє;

- виконавчий орган не має права будь-яким чином обмежувати зміст і обсяги аудиторських перевірок;

- рішення про призначення (припинення) повноважень, рівень заробітної плати, премій приймає та затверджує наглядова рада;

- мати необмежений доступ до всіх документів, актів, відділів і можуть звертатися до будь-якого працівника з запитаннями, необхідними для виконання покладених на них обов’язків;

- не повинні брати участі у виконанні або управлінні тими видами діяльності, що вони перевірятимуть.

Для вдосконалення методики аудиту нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування важливим моментом є вибір об'єктів аудиту, що передбачає не тільки їх відбір, а й визначення джерел інформації, в яких містяться дані про досліджувані об'єкти.

Визначившись з об'єктами аудиту, слід відібрати нормативні документи, що регулюють трудові та соціальні відносини, порядок здійснення і відображення в обліку та звітності порядку обчислення єдиного внеску та подання звіту щодо сум нарахованого платежу. Це завдання на даний час ускладнене надзвичайно великою їх кількістю і постійною змінюваністю. Тому основні з них обов'язково повинні бути згруповані в окремому розділі методики, оформлені відповідним робочим документом довгострокового досьє аудитора і постійно оновлюватись.

Виконання запланованих процедур при здійсненні аудиту має здійснюватися системно у певній послідовності, що визначається як аудиторський процес та умовно розбивається на етапи.

Для розробки ефективного аудиторського підходу до перевірки на етапі планування потрібно не тільки розробити і документально оформити загальний план та програму аудиту, а також оцінити аудиторський ризик, попередньо зібравши мінімально необхідну інформацію для розуміння й оцінки систем обліку та контролю. При здійсненні аудиту нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, особливу увагу слід приділяти оцінці ризику контролю та його складових. Це пов'язано з високою ймовірністю допущення помилок системою бухгалтерського обліку через недостатнє розуміння законодавчих актів, які регулюють трудові відносини, оподаткування доходів працівників і фонд оплати праці та їх неоднозначне тлумачення, порушення документального оформлення операцій, опрацювання значних масивів інформації, що обумовлює арифметичні помилки.

Створення служби внутрішнього аудиту з утворенням штатного персоналу дозволить підвищити інформаційний потенціал, забезпечить знання всіх тонкощів в діяльності та в свою чергу більшу відповідальність щодо наданих рекомендацій.

Слід зазначити, що внутрішній аудит – складова загального аудиту, організованого на економічному суб’єкті в інтересах його власників і регламентованого його внутрішніми документами з дотримання встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку, охорони власності і надійності функціонування системи внутрішнього контролю. Особливість внутрішнього аудиту полягає в тому, що він відбувається в момент здійснення і документального оформлення господарських операцій, що дає змогу своєчасно виявити недоліки в роботі і вживати відповідних заходів до їх попередження. Також він дозволить визначити, чи має фінансова звітність підприємства суттєві порушення.

На сьогодні, є доцільним на кожному підприємстві запровадити систему внутрішнього аудиту з тим, щоб за цю роботу відповідала конкретна особа чи спеціальний відділ. Асигнування на утримання такої аудиторської служби слід здійснювати за рахунок виявлених внутрішнім аудитом резервів підвищення ефективності роботи підприємства, зниження собівартості й збільшення прибутків.

Основну увагу внутрішньому аудитору слід приділяти перевірці тих показників фінансово-господарської діяльності підприємства, які можуть позитивно вплинути на ефективність виробництва. Така перевірка має спрямовуватися на попередження (профілактику) відхилень від нормативно-правових актів чи зловживань. Важливо також ретельно дослідити ті господарські операції, які мають бути документально оформлені й своєчасно відображені в облікових регістрах та у фінансовій звітності.

Отже, внутрішній аудит контролює раціональне витрачення матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, дотримання законності господарських операцій, виявлення допущених зловживань та порушень.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав