Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Безпеки працівників у надзвичайних ситуаціях

Читайте также:
  1. Автоматизована система раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення
  2. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
  3. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. Аналіз небезпеки підприємства
  5. Аналітична оцінка рівня економічної безпеки підприємства.
  6. Безпека в надзвичайних ситуаціях
  7. Безпека в надзвичайних ситуаціях
  8. Безпека в надзвичайних ситуаціях на досліджуваному об’єкті
  9. Біологічні фактори небезпеки

 

Важливою функцією управління охороною праці є планування організаційно-технічних заходів щодо охорони праці, яке має вирішальне значення для підвищення ефективності роботи з охорони праці. Слід зазначити, що планування роботи з охорони праці на підприємствах ведеться переважно нецілеспрямовано, і тому вся робота не дає вагомого зниження виробничого травматизму.

Основними заходами щодо поліпшення умов праці, що їх планує сільськогосподарське підприємство є:

- збільшити фінансування на заходи з охорони праці;

- здійснювати контроль за проведенням інструктажів з техніки безпеки;

- відповідно до норм забезпечувати працівників спеціальним харчуванням;

- регулярно проводити навчання та перевірку знань з охорони праці;

- дотримуватися оптимальних і допустимих величин показників мікроклімату для робочої зони виробничих приміщень;

- застосування технологій, що забезпечують зменшення забруднення навколишнього середовища та полегшують працю робітникам;

- вивільнення працівників, які зайняті ручною працею і на роботах зі шкідливими умовами праці;

- удосконалення режиму роботи працівників;

- поліпшення санітарно-побутових умов праці;

- запобігання виробничому травматизмові, зниження захворюваності та поліпшення медичного обслуговування;

- впровадження системи пільг та відшкодувань для працівників, що потерпіли внаслідок своєї трудової діяльності.

- організувати повсякденну роботу та забезпечити належне утримання санітарно-побутових приміщень;

- забезпечити душові та рукомийники милом.

Важливе значення в системі планування має розробка розділу «Охорона праці» колективного договору підприємства. Колективний договір (угода) є найважливішим документом у системі нормативного регулювання виробничих, трудових, соціально-еконо­мічних взаємовідносин між власниками (уповноваженими ними органами) й працівниками з першочергових соціальних питань, у тому числі з питань умов і охорони праці.

Важливе значення в колективних договорах повинно приділятися і формуванню комплексних інженерно-технічних заходів щодо подальшого поліпшення умов праці, забезпечення працюючих відповідними засобами індивідуального та колективного захисту. При цьому всі заходи мають бути спрямовані лише на досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці й виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям на виробництві.

Планування заходів щодо поліпшення умов праці та охорони здоров'я необхідно здійснювати на основі даних про атестацію робочих місць та оцінки санітарно - побутових умов праці. Основними напрямами скорочення чисельності працівників, зайнятих ручною, важкою фізичною працею і на роботах зі шкідливими умовами праці є механізація всіх виробничих процесів та освоєння прогресивних технологій. Важливим резервом поліпшення умов праці є вдосконалення режиму роботи працівників за рахунок: переведення працівників на позмінну роботу.

Планування поліпшення санітарно-побутових умов праці означає передусім поліпшення умов праці на робочих місцях: забезпечення оптимальної температури й освітлення, зменшення чи усунення джерел підвищеної запорошеності, вологості, загазованості повітря, шуму й вібрації, створення безпечних умов праці, забезпечення працівників відповідним спецвзуттям, спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту.

Зокрема поліпшення умов праці трактористів - машиністів, водіїв автомобілів пов'язане з придбанням технічних засобів, що відповідають сучасним вимогам обладнання робочих місць, створення в ремонтних майстернях, гаражах, на машинних дворах необхідних умов для технічного обслуговування й ремонту машин, механізмів, відповідного водопостачання, освітлення, опалення, підтримання необхідного температурного режиму в ремонтних майстернях, гаражах, а також створення відповідних побутових приміщень: їдалень, душових, гардеробних, кімнат відпочинку тощо.

У планах соціального розвитку підприємства передбачають заходи щодо створення необхідних санітарно - побутових умов на фермах, у сховищах, дотримання встановлених вимог стосовно чистоти й вологості повітря, його хімічної і бактеріологічної за­брудненості, освітлення й температури в робочих приміщеннях. На жаль, у частині господарств цих вимог не знають не лише працівники полів і ферм, а й спеціалісти. Це стало наслідком то­го, що тривалий час будівельних норм і правил щодо створення відповідних побутових умов на виробничих об'єктах не завжди дотримувались.

Запобігання виробничому травматизмові зниження захворюваності та поліпшення медичного обслуговування — важливі за­ходи з охорони здоров'я працівників підприємства. Детальні пла­ни щодо забезпечення безпечної роботи в господарстві розробляє інженер з техніки безпеки чи інший працівник, що відповідає за цю ділянку роботи.

На підприємстві основні заходи щодо поліпшення умов праці та охорони здоров'я мають бути спрямовані на зменшення сумісної радіації та інших шкідливих факторів. У першу чергу це стосується повної інформованості працівників щодо радіоактивної ситуації на робочому місці, дотримання необхідних санітарно-гігієнічних вимог, організаційно-технічних заходів, спрямованих на зменшення дії шкідливих виробничих факторів на робочих місцях, навчання персоналу безпечним методам роботи, лікування-профілактичних заходів.

Одним із основних напрямків у діяльності керівників об’єктів, тобто, начальників ЦЗ, служб та органів управління ЦЗ є забезпечення надійного захисту населення та своїх працівників. Якісне вирішення цієї проблеми досягається:

· створенням надійної системи визначення загрози НС та оповіщення персоналу і населення про факт виникнення НС;

· своєчасним будівництвом захисних споруд з потрібними захисними властивостями та підтриманням їх у готовності до укриття людей;

· своєчасним накопиченням засобів індивідуального захисту;

· плануванням та практичним здійсненням заходів по евакуації людей з районів можливого негативного впливу наслідків НС;

· захистом продуктів харчування, питної води, фуражу від біологічних, хімічних та радіаційних засобів зараження;

· навчанням людей умінню застосовувати засоби захисту та діяти в НС та ін.

Основним завданням в галузі захисту від НС є підготовка керівного складу та навчання населення діям у НС зокрема навчання всіх груп населення правилам поведінки і основним способам захисту від НС, навчання прийомів надання першої медичної допомоги постраждалим, ознайомлення з правилами користування індивідуальними засобами захисту.

Отже, головним завданням охорони праці в господарстві є створення і постійне підтримання на виробництві здорових і безпечних умов праці.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 64 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав