Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Формування елементів структури врожаю сортів пшениці озимої залежно від норм висіву

Читайте также:
  1. авдання зовнішнього незалежного оцінювання з математики
  2. Акт проголошення незалежності України
  3. Акт проголошення незалежності України (24.08.1991 року).
  4. Акт проголошення незалежності української держави (1941р.) та його значення.
  5. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  6. Аналіз динаміки та структури операційних витрат страхових компаній
  7. Аналіз динаміки та структури пасивів страхових компаній за 2010-2012 рр.
  8. Аналіз складу, структури та динаміки дебіторської заборгованості
  9. Аналіз структури та динаміки грошової маси. Купюрний склад грошової маси.
  10. База данных – это поименованная совокупность структурированных данных некоторой предметной области.

Врожай озимої пшениці формується під впливом складного комплексу умов, кожне із яких впливає на його кількість і якість. З метою визначення дії кожної складової на формування врожаю та їх недоліки, необхідно в кожному випадку вивчати елементи структури врожаю.

Під елементами структури врожаю мають на увазі продуктивні органи і ознаки рослин, які створюють і визначають розміри врожаю зерна. Для пшениці основними елементами врожаю є: густота продуктивного стеблостою, озерненість колосу та виповненість зерна. Кожен із цих елементів врожаю під дією умов середовища може змінюватись в більшу чи меншу сторону.

Густота продуктивного стеблостою в польових умовах у пшениці може змінюватися у великих межах – від 150 до 800 колосоносних стебел на 1 м2 посіву і більше. Її величина залежить від густоти стояння рослин, особливостей вирощуваного сорту, забезпечення рослин вологою, світлом, поживними речовинами та іншими факторами середовища.

Із збільшенням густоти стояння рослин, як правило, збільшується і кількість продуктивних стебел. Однак вона проявляється до певних меж, після якої збільшення густоти стояння рослин не сприяє підвищенню густоти продуктивного стеблостою. Ця межа залежить від ґрунтово-кліматичних умов та сорту.

При інших рівних умовах вузьколисті сорти пшениці маютьбільшу густоту продуктивного стеблостою, ніж широколисті сорти. Густота продуктивного стеблостою залежить також від рівня агротехніки. Високі врожаї пшениці отримують на полях з великою кількістю продуктивних стебел.

Величину продуктивного стеблостою можна регулювати нормою висіву насіння, внесенням добрив, зрошенням та іншими заходами агротехніки. У виробничих посівах із загальною кількістю продуктивних пагонів на долю головних пагонів у озимої пшениці припадає від 40 до 80%.

Врожай пшениці залежить також від крупності колоса і його виповненості зерном. Кількість зерен в колосі визначається умовами середовища в періоди закладки, диференціації колоса і цвітіння та може змінюватися у великих розмірах – від 8-12 до 50-55 штук.

На півдні країни частіше всього низька озерненість колоса пояснюється відносно низькою вологістю повітря, високою температурою та недостачею вологи в ґрунті.

Виповненість колоса підвищується з підвищенням рівня вологозабезпеченості та з покращенням забезпеченості ґрунту поживними речовинами.

Кількість зерен в колосі залежить і від біологічних особливостей сорту. Кількість бічних пагонів, як правило, мають меншу кількість зерен, ніж колоски головного стебла. Особливо низькою виповненістю колоса характеризуються бічні пагони другого та третього порядків, підгон, підсід.

У зв'язку з цим зросло бажання селекціонерів при виведенні нових, більш врожайних сортів відбирати форми, що відрізняються меншою здатністю до кущення і такі, що формують врожай з більш розвинених головних стебел і бокових пагонів першого порядку.

В таблиці 4.3 наведено елементи структури врожаю сортів сформовані під впливом сорту, норм висіву пшениці озимої.

Таблиця 4.3

Структура врожаю сортів пшениці озимої під впливом норм висіву (середнє за 2011-2012 роки)

Норма висіву, млн.шт./га Густота рослин, шт./м2 Кількість продуктивних стебел, шт./м2 Коефіцієнт продуктивної кущистості Колос Урожайність зерна з 1м2
довжина, см кількість зерен, шт. маса зерен, г
сорт Фаворитка
4,0     1,52 10,6   1,03 472,3
5,0     1,38 10,6   1,04 533,4
6,0     1,16 10,2   1,01 511,1
сорт Вдала
4,0     1,51 10,60   1,03 465,2
5,0     1,31 10,6   1,03 495,7
6,0     1,10 10,2   1,01 475,3

При визначенні густоти стояння рослин на час повної стиглості зерна встановлено, що найкращою вона була у сорту Фаворитка, кількість рослин становила залежно від норми висіву 302-436 шт./м2. Менші показники були у сорту Вдала – 298-425 шт./м2.

Ще більша різниця залежно від норми висіву у сортів пшениці озимої відмічалась за кількістю продуктивних стебел. Найбільш розвиненими були рослини сорту Фаворитка. Продуктивних стебел сформувалось від 459 до 512 шт./м2. Сорт Вдала відставав по цьому показнику на 8-36 шт./м2.

Коефіцієнт продуктивної кущистості був вище при мінімальній (4,0 млн.шт./га) норми висіву як у сорту Фаворитка, так і у сорту Вдала і становив відповідно 1,52 і 1,51. Із збільшенням норми висіву до 6,0 млн.шт./га коефіцієнт продуктивної кущистості зменшувався до 1,16 та 1,10.

Аналізуючи структуру врожаю можна зробити висновок, що довжина колоса із збільшенням норми висіву до 6,0 млн.шт./га зменшувалась у сортів в порівнянні з 4,0 і 5,0 млн.шт./га на 0,4 см.

Врожай пшениці залежить від крупності колоса, його виповненості зерном. Найбільша озерненість колоса була у сортів при нормі висіву 5,0 млн.шт./га – 28 і 29 шт., найменша на ділянках з нормою висіву 6,0 млн.шт./га – 25 шт. Зі збільшенням норми висіву до 6,0 млн.шт./га зменшувалась і маса зерен з колосу.

Порівнюючи два сорти а структурою врожаю варто відмітити, що сорт Фаворитка є більш продуктивним як в цілому, так і за кількістю продуктивних стебел. Загалом у сортів пшениці озимої Фаворитка і Вдала найбільша врожайність спостерігалась при нормі висіву 5,0 млн.шт./га – 533,4 та 495,7 г/м2 відповідно.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав