Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Техніка безпеки при полюванні

Читайте также:
  1. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
  2. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. Аналіз небезпеки підприємства
  4. Аналітична оцінка рівня економічної безпеки підприємства.
  5. Безпеки працівників у надзвичайних ситуаціях
  6. Біологічні фактори небезпеки
  7. В цілому, вибір типу вогнегасника обумовлюється видом та розмірами осередків загорання, а норми їх накопичення установлюються згідно Правил пожежної безпеки.
  8. Види екологічної безпеки
  9. Вимоги безпеки перед початком роботи
  10. Вимоги безпеки перед початком роботи

Основною умовою безпеки є знання та чітке виконання правил, сурова дисципліна всіх мисливців при проведенні полювання.

Перед полюванням проводиться інструктаж. Первинний інструктаж, обов’язково підтверджений особистим підписом учасника після перевірки стану зброї, документів на неї та на право полювання, виконує не лише роль офіційного знайомства членів тимчасової мисливської бригади (колективу) між собою, а й служить попередженням про відповідальність кожного. Інформація керівника полювання (директор мисливського господарства, єгер, мисливствознавець), можливо, не містить особливих новин, але слугує серйозним застереженням: якого звіра, де і якою зброєю можна стріляти, хто старший, порядок полювання, сигнали. Керівник полювання повинен сам досконало знати Правила техніки безпеки при проведені полювань, поводженні зі зброєю та боєприпасами і вимагати неухильного виконання учасниками полювання.

Мисливець при будь-яких обставинах зобов’язаний поводитися з мисливською зброєю так, як ніби вона заряджена. Він повинен засвоїти всі необхідні навики, швидко і правильно користуватися мисливською рушницею – правильно прицілюватися, перезаряджати та ін. Стріляти та знаходитися із зарядженою зброєю в населених пунктах, а також в безпосередній близькості від них (ближче 200 м) категорично заборонено.

Мисливець повинен раз і назавжди запам’ятати, що рушниця завжди заряджена. Рушниця ніколи, ніде і при жодних обставинах не повинна спрямовуватися в сторону людини або свійських тварин. Злочином вважається жарт лякати будь-кого рушницею. Обережним необхідно бути з рушницею в машині, човні та ін., а особливо при заряджені і розряджені, спускання курків. Всі операції необхідно проводити відводячи рушницю в сторону від людей і спрямувавши стволи в землю. Патрон має заходити легко, без натиску. Якщо він не обтиснений як слід, або розбух від тривалого зберігання, не слід намагатися загнати його в патронник, б’ючи чимось по твердому дну. Удар по капсулю – і гільза летить у зворотний бік із силою здатною вбити людину. Бувають випадки, коли здається, що ніби все гаразд, а рушниця не закривається. Це свідчить, що фланець гільзи занадто товстий і необхідно замінити патрон.

Під час полювання повинна бути добра видимість. Полювання не проводять в темний період доби (пізніше години після заходу сонця і раніше години до його сходу), а також в тумані, при сильному снігопаді.

На колективному полюванні погоджено діють групи мисливців і нагоничів. При допомозі нагоничів дикі тварини наганяються на розташованих в лінію мисливців. На колективному полюванні від кожного учасника вимагається сурова дисципліна, знання і дотримання правил безпеки та беззастережне виконання розпоряджень, вказівок керівника полювання. На полюванні обов’язок кожного мисливця по-товариськи вказати порушнику правил полювання на його неправильні дії, попереджуючи таким чином можливі трагічні випадки.

Керівник нагоничів повинен добре знати місцевість полювання, напрям загону і розташування мисливців на лінії. Нагоничам забороняється знаходитися в загоні з зарядженою рушницею, забороняється стріляти в дичину за виключенням випадків, коли один або два мисливців переслідують пораненого звіра, а також при полюванні на вовків, кабанів, коли нагоничем є один мисливець з собаками.

На колективному полюванні, в деяких випадках, доводиться стріляти по диких тваринах в загоні і поза його межами. Стрільбу в окладі необхідно припинити, якщо нагоничі наблизились на відстань менше 200 м від стрілецької лінії. У випадку, якщо звір перетнув стрілецьку лінію, стріляти дозволяється поза загоном. Мисливець під час нагону зобов’язаний уважно стежити за всім, що відбувається в його секторі обстрілу, а при появі дичини особливо за тим, чи не наближаються нагоничі в напрямку стрільби. Під час нагону забороняється покидати номер і піднімати добуту дичину.

На відміну від мисливців, для нагоничів бажано щоб одяг за своїм забарвленням різко виділялося на фоні лісу. При наближенні до стрілецької лінії нагоничі повинні підсилити шум, таким чином вказуючи своє місцезнаходження.

Мисливцям дозволяється стріляти по добре видимій дичині, яку не закривають гілочки дерев, чагарників та ін. Шротом, картеччю і кулями із гладкоствольної мисливської рушниці дозволяється стріляти на відстань 50 м. Не дозволяється стріляти по дичині на яку проводиться полювання, якщо вона знаходиться в секторі обстрілу сусіднього мисливця. Дозволяється стріляти по дичині на відстані, яка дорівнює половині відстані між сусідніми мисливцями і не перевищує максимальної відстані стрільби.

У вигляді виключення дозволяється стріляти по дичині в секторі сусіднього мисливця, якщо після його пострілу звір з явно вираженими ознаками поранення перетинає стрілецьку лінію. Відстань стрільби не повинна перевищувати відстань 50 м. Не дозволяється стріляти по лежачій тварині, якщо вона впала від пострілів, проведених сусіднім мисливцем, і знаходиться в секторі обстрілу цього мисливця.

На колективному полюванні заряджати зброю дозволяється тільки на вказаному номері. Зброю необхідно розрядити перед залишенням номера. При переходах рушницю необхідно нести на плечі, на ремні, стволами вверх або вниз. Якщо на колективному полюванні відбувається переїзд з одного окладу в інший, перед посадкою в транспорт необхідно ще раз пересвідчитися, чи не заряджена рушниця. Забороняється сідати в кузов автомобіля або інший транспорт, тримаючи зброю в руках – вона повинна бути передана іншому мисливцю.

Рушниця і боєприпаси повинні зберігатися в місці, яке недоступне іншим стороннім особам, завжди розряджене, розібране і в чохлі. Найкращим місцем для зберігання є залізні шафи, ящики з замками. Шафу виготовляють розміром 850*350*220 мм з листового металу, вагою – не більше 30 кг. Вона має два відділення: одне – для рушниці, друге – для боєприпасів. Відділення закриваються дверима із замками.

Мисливець повинен знати конструкцію мисливської рушниці, призначення та взаємодію деталей при користуванні, а також технічні та балістичні показники боєприпасів.

Забороняється використовувати мисливську рушницю, яка має технічні неполадки. Перед полюванням рушницю необхідно ретельно оглянути і провірити. Стволи необхідно очистити від змазки, звернути увагу на можливі дефекти. Додатково необхідно провірити, чи легко зброя відкривається та закривається, як працює пружина бойка, надійність роботи запобіжника.

Забороняється заряджати патрони без спеціальних застосувань, призначених для зарядження (ваги для пороху, закрутки і т.д.). Перед зарядженням мисливець повинен вивчити технологію зарядження патронів. Патрони не можна заряджати поблизу відкритого вогню, забороняється курити.

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 80 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав