Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Висновки. Тлумачення нормативних актів завжди пов’язано з правосві­домістю і політикою того колективу, інтереси якого виражає ін­терпретатор.

Читайте также:
  1. Висновки.
  2. Висновки.
  3. Висновки.
  4. Висновки.

Тлумачення нормативних актів завжди пов’язано з правосві­домістю і політикою того колективу, інтереси якого виражає ін­терпретатор.

При цьому: посадові особи та окремі громадяни пізнають, які вимоги пред’являються до них, інших індивідів, у чому суть їх права, які дії їм дозволені чи забороняються правом, які мають бути результати недодержання вимог правових норм; з’ясову­ються питання про соціально-політичне значення норми, яка досліджується, як ця норма закріплює завдання, що стоять перед суспільством, висвітлюються її роль у зміцненні правопорядку, її місце у загальній системі права; є необхідним і важливим еле­ментом юридичної діяльності, хоч здебільшого цей процес зовні показний, оскільки відбувається автоматично без явно вираже­ної мети щодо тлумачення словесного виразу правової норми; є тим засобом, за допомогою якого перекидається місток між загальним абстрактним приписом правової норми і окремим кон­кретно викладеним випадком, що підлягає правовому вирішен­ню, яке є необхідною сполучною ланкою між ними; є невід’єм­ною частиною єдиного процесу застосування права, його не мож­на розглядати як окрему стадію цього процесу; необхідне як передумова і для перевірки законності норми, для встановлення меж її дії; є особливо важливим для осіб і органів, які застосо­вують правові норми до конкретних життєвих фактів, оскільки застосування права до цих осіб і органів є їх головним обов’яз­ком, тією формою, в якій втілюється зміст їх діяльності; необ­хідне не лише там, де виникають правовідхилення, а й там, де право вимагає від людей відповідної поведінки незалежно від то­го, чи вчинено правопорушення, чи їх дії є правомірними; є одним із засобів зміцнення режиму законності, її забезпечення, тому що який би не був конкретний закон, без повного й глибо­кого його тлумачення неможливо зміцнювати законність і послі­довно проводити у життя правову політику; має особливо важливе соціальне значення з позиції виховного впливу.

Думається, що для найефективнішого виховного впливу пра­ва слід:

· ширше застосовувати автентичне роз'яснення мети законів, використовуючи для цього сам текст закону;

· подолати недооцінку цільової інтерпретації законодавства у рішеннях та вироках судів, актах інших правозастосовних ор­ганів;

· у межах діяльності організацій, які проводять правову про­паганду, ширше роз’яснювати мету законодавства, розкриваючи її через призму конкретних випадків, життєвих цінностей.

Тлумачення правових норм має деякі особливості:

а) будучи обов’язком компетентного органу держави, посадових чи службо­вих осіб, становить суб’єктивне право чи юридичний обов’язок всіх інших учасників судового процесу, а засвоєння змісту норми права є необхідною умовою активної та свідомої участі гро­мадськості в законодавчому процесі;

б) принцип незалежності консультантів і підпорядкованість їх лише законові визначає особливе значення правосвідомості учасників, які тлумачать нор­ми права, у зв’язку з їх безпосереднім застосуванням. Критерієм правильності тлумачення є найбільш повна і точна відповідність роздумів інтерпретатора волі законодавця, відображеної в право­вій нормі. Невідповідність суб’єктивного сприйняття правової норми згідно з її дійсним змістом — це шлях до помилок при за­стосуванні норм права, до заміни тлумачення творчістю, до ослаблення законності. Недооцінка суб’єктивного сприйняття правової норми та її формально догматичного тлумачення веде до незаконного її застосування.

Процес тлумачення обов’язковий при реалізації правових норм у діяльності суду, прокуратури, арбітражу, органів внутрішніх справ та інших державних органів, при укладенні угод і дого­ворів, у роботі товариських судів та інших органів громадськості, при здійсненні громадянами юридично значимих дій. Крім того, без тлумачення неможливо створення нових юридичних припи­сів, оскільки у розвинутій системі законодавства більшість норм, що їх видають, пов’язані з уже існуючими законодавчими поло­женнями. Немаловажне значення має тлумачення для створення різного роду збірників та довідників із законодавства, обліку нормативних актів, підготовки збірників законів держави.

Органи внутрішніх справ в основному тлумачать кримінальні та адміністративні правові норми при їх застосуванні.


 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав