Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Правопорушення: поняття, склад і види

Читайте также:
  1. Microsoft Word - текстовий процесор, що випускається фірмою Майкрософт, входить до складу офісного пакету«Microsoft Office».
  2. O Максимальное использование складских мощностей
  3. VII. Антропологічний склад народів України
  4. X. Антропологічний склад народів світу: народи Африки та Америк
  5. Алгоритм складання рівнянь хімічних реакцій.
  6. Аналіз кількісного та якісного складу персоналу підприємства
  7. Аналіз складу, структури та динаміки дебіторської заборгованості
  8. Аналіз структури та динаміки грошової маси. Купюрний склад грошової маси.
  9. Анімація як складова екскурсії
  10. Антиклинальные и синклинальные складки

Правопорушення – це протиправне винне діяння (дія чи бездіяльність) деліктоздатної особи, яке завдає шкоди суспільним відносинам, що охороняються законом і тягне за собою юридичну відповідальність.

Склад кожного правопорушення включає: суб`єкт, суб`єктивна сторона, об`єкт, об`єктивна сторона.

Суб`єктом правопорушення може бути деліктоздатна фізична особа або організація. Наприклад, суб'єктом злочину в Україні є лише фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого відповідно до Кримінального кодексу може наставати кримінальна відповідальність, водночас суб`єктом цивільного правопорушення – і юридична особа. Кожен суб`єкт правопорушення характеризується загальними та спеціальними ознаками. До загальних ознак належить: а) індивід чи юридична особа; якщо індивід, то: б) вік особи; в) осудність. До спеціальних ознак суб`єкта належать: громадянство особи; посадова особа; фах, родинні відносини тощо.

Суб`єктивна сторона правопорушення полягає у різних формах вини, мотиві, емоціях і меті правопорушення. Виною є психічне ставлення особи до вчинюваної протиправної дії чи бездіяльності та її наслідків, виражене у формі умислу або необережності. Елементами суб’єктивної сторони виступають також мотиви правопорушника (внутрішні спонукання особи до вчинення правопорушення), які бувають корисливими чи особистими, а також його мета (уявний результат протиправного діяння).

Об`єктом правопорушення виступають суспільні відносини, які регулюються й охороняються правовими нормами. Конкретно об`єкт може виражатися в певних благах і цінностях, яким правопорушенням завдано шкоди, або які внаслідок правопорушення поставлені під загрозою завдання їм шкоди.

Об`єктивну сторону правопорушення складають такі елементи як саме протиправне діяння, його наслідки, причинний зв`язок між діянням та наслідками, спосіб, місце, час, знаряддя та обстановка вчинення правопорушення.

Складом правопорушення може визнаватися лише повна сукупність його ознак. Відсутність хоча б однієї з ознак складу свідчать про відсутність правопорушення як такого.

Розрізняють два види правопорушень: злочини і проступки.

Злочини – це передбачені кримінальним законом суспільно небезпечні винні діяння, що посягають на основи суспільного й державного життя, особу, основні права і свободи громадян.

Проступки – це суспільно шкідливі протиправні діяння, що посягають лише на окремі сторони правопорядку, існуючого в суспільстві. Розрізняють такі види проступків:

1) адміністративний проступок – це протиправне винне діяння, яке посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління;

2) дисциплінарний проступок – це правопорушення у сфері трудових правовідносин;

3) цивільний проступок – це правопорушення у сфері майнових і особистих немайнових правовідносин.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав