Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загартовування повітрям

Читайте также:
  1. Горіння – це хімічна реакція сполучення горючої речовини з повітрям, яка супроводжується виділенням надмірного тепла та інших газоподібних продуктів, небезпечних для життя людини.
  2. Загартовування водою

Загартовування повітрям відомо з незапам'ятних часів. Це найпростіший і разом з тим дуже ефективний спосіб збереження і зміцнення здоров'я. Шкіра і популяція температурних рецепторів, що знаходиться в ній, мають велику чутливість до змін температури зовнішнього навколишнього середовища організму. Особливо це відноситься до тих органам тіла, що звичайно закриті одягом. Тому дуже важливо, щоб повітряні процедури проводилися в оголеному чи напівголому (по пояс) виді. У цьому випадку площа впливу буде досить великий і можна екати не тільки місцевого, але і досить вираженого загального ефекту.

Повітряні процедури впливають на весь організм: підвищують тонус нервової і м'язової систем, поліпшують функцію ендокринної системи, стимулюють мікроциркуляцію і загальний кровообіг, удосконалюють обмінні процеси, підвищують захисні функції й у цілому підвищують стійкість організму до дії несприятливих факторів зовнішнього середовища.

Повітряні ванни в різні часи року дають сприятливий ефект при правильній організації загартовування. По діапазоні температур вони розділяються на теплові при температурі повітря від 30 до 20°С, прохолодні - від 20 до 14°С, і холодні -при температурі нижче 14°С. Однак дозування повітряних ванн не обмежується тільки температурою. Необхідно також враховувати вологість повітря і швидкість його руху в цей момент. При підвищеній вологості і швидкості руху вітру охолодження організму збільшується, тому час перебування на повітрі треба скоротити.

Загартовування за допомогою повітряних ванн варто починати при температурі 15-20°С и тривалості не більш 20-30 хвилин. Після порівняно довгого часу, коли організм звикне до прохолодного повітря, переходять до загартовування при температурі 5-10°С в плин 15-20 хвилин. Тут можна зупинитися, тому що при цьому досягається максимальний оздоровлюючий ефект. Однак деякі люди використовують повітряні процедури при температурі повітря нижче 0°С и тривалості впливу 5-10 хвилин, сполучаючи їх з енергійними рухами. Треба сказати, що використання фізичних вправ при прохолодних і холодних повітряних процедурах зовсім обов'язково, тому що це виключає переохолодження організму. Після закінчення процедури рекомендується розтерти тіло махровим рушником і прийняти теплий душ.

Самий сприятливий час для прийому повітряних ванн - це ранковий годинник, у момент проведення зарядки. Можна приймати повітряні процедури й у вечірній час, обов'язково через 1 -1,5 години після прийому їжі.

Не менш ефективні повітряні ванни, що приймаються в приміщенні. Це робиться при відкритому чи вікні фрамузі. При цьому режим загартовування в приміщенні такої ж, як і на вулиці. Температура повітря в приміщенні може досягати 7~ 15°С, тривалість процедури - у межах 10-20 хвилин. Дуже сприятливий вплив робить на організм, і зокрема на дихальну систему, сон узимку при відкритій кватирці. Тут треба помітити, що спати треба завжди при відкритій кватирці в будь-який час року. Свіже прохолодне повітря створює цілком комфортні умови для гарного сну і відновлення сил.

У підлітковому віці загартовування повітрям починають при температурі 16-18°С и тривалості не більш 5-10 хвилин з поступовим збільшенням до 25 хвилин. При цьому гранична температура повітря не повинна бути нижче 12°С.

І останнє питання. Чи існує об'єктивний критерій, що дозволяє оцінити ефективність загартовування будь-якого його різновиду (повітряної, водяної, інсоляції)? Об'єктивного, інструментального методу, за допомогою якого можна оцінити ефект, що гартує, тієї чи іншої процедури, очевидно, немає. Усі відомі методи дозволяють об'єктивно, але опосередковано оцінити сприятливий ефект, що гартує. Цілком об'єктивними показниками сприятливого ефекту є поліпшення загального самопочуття й апетиту, спокійний сон, підвищений емоційний тонус, рівний настрій, висока розумова і фізична працездатність, відсутність простудних захворювань, підвищена інтерес до життя.

Дуже важливим методом оцінки ефективності процедур, що гартують, є самоконтроль. Відомо, що організм не може сам себе обдурити. Треба тільки навчитися прислухатися до свого настрою. Якщо ви відчуваєте поганий чи настрій самопочуття, не випробуєте бажання застосовувати ті чи інші процедури, що гартують - доцільніше не починати загартовування і відкласти його до кращого часу. Це відноситься не тільки до загартовування, але і до будь-якої іншої чи дії вчинку. Поява в момент прийому повітряної процедури "гусячої колії", ознобу, тремтіння - сигнал до того, щоб негайно припинити загартовування і перейти до зігрівального процедурам. Неприпустимо приймати ванни при дуже високій чи дуже низькій температурі, сильному дощі, тумані, при сильних, пронизуючих поривах вітру понад 3 м/с.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав