Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загартовування водою

Читайте также:
  1. Гасіння пожежі водою.
  2. Загартовування повітрям

Загартовування організму водою давно і добре усім відомо. Біологічний ефект водяної процедури спостерігається досить швидко, і виразність його більш очевидна. Це зв'язано з тим, що вода в порівнянні з повітрям має більшу теплоємність і теплопровідністю і тому викликає більш сильне охолодження організму, чим повітряні ванни тієї ж температури. Так, наприклад, при температурі повітря 24°С людина в оголеному виді почуває себе цілком комфортно. Тим часом перебування у воді тієї ж температури викликає відчуття прохолоді. Таким чином, водяні процедури є більш сильним засобом загартовування, чим всі інші.

Висока ефективність водяних процедур зв'язана з виникненням активної загальної реакції організму на дію прохолодної чи холодної води при досить короткій експозиції впливу. У шкірі знаходиться різноманітна популяція рецепторів: теплові і холодові, тактильні, вільні нервові закінчення. Крім того, усі ділянки тіла мають своє представництво в корі великих півкуль мозку. Дія прохолодної чи холодної води, тобто температурного фактора, має механічне (тактильне) вплив на шкіру, викликає тим самим зміна найважливіших фізіологічних функцій організму. Поліпшується мікроциркуляція, підвищуються інтенсивність кровообігу і тихорєцького подиху, тонус нервово-м'язового апарата, удосконалюються механізми терморегуляції.

Ведучим стимулом у досягненні позитивного ефекту є інтенсивність роздратування (температури), а не тривалість впливу фактора (води). Так, тривалість водяної процедури повинна бути тим коротше, ніж холодніше вода. Для загартовування застосовують прохолодну воду при температурі 24-16 ° С и холодну - нижче 16 ° С.

Самий сприятливий час прийому водяних процедур - ранкової годинник, після ранкової зарядки, коли шкіра рівномірно зігріта і спостерігається більш виразна судинна реакція. У цей час значно швидше відбувається перехід організму в активний стан, від сну до пильнування. Тим часом водяні процедури перед сном незалежно від температури води (прохолодна чи тепла) у деяких людей викликають порушення нервової системи і безсоння.

Якщо водяні процедури проходять на повітрі, це додатковий фактор, якім треба враховувати при досягненні ефекту загартовування. У початковий період водяні процедури проводять при температурі повітря 17-20°С, у наступному температура повітря може бути трохи нижче. Після будь-якої водяної процедури треба обов'язково витертися, розтираючи тіло махровим рушником дочервоного кольору. При значних охолодженнях організму доцільне виконання активних фізичних вправ.

Регулярні водяні процедури є ефективним засобом профілактики простудних і соматичних захворювань, надійним засобом збереження і зміцнення здоров'я, підвищення працездатності.

Водяні процедури, що гартують, розділяють на обтирання, обливання, душ і купання.

Обтирання являє собою найпростішу форму загартовування. Це найбільш слабка водяна процедура з порівняно низькою ефективністю. Її здійснюють за допомогою махрового чи рушника губки, змочених у воді. При цьому необхідно дотримувати визначеної послідовності: у першу чергу обтирають верхню половину тіла - шию, груди, руки, спину, витирають насухо і розтирають сухим рушником до появи червоності; у другу - нижню половину тіла - живіт, поясницю, нижні кінцівки. Руки при обтиранні повинні рухатися по ходу венозної крові і лімфатичних судин, тобто в напрямку від периферії до центра (до серця). Загальна тривалість процедури не перевищує 5 хвилин.

Обливання - наступна по інтенсивності водяна процедура, що гартує. Крім температурного фактора в цій процедурі додається деякий незначний механічний вплив на шкіру. Методика надзвичайно проста - вода, звичайно кімнатної температури (з таза, залишеного на ніч у ванній кімнаті), виливається зверху на шию і плечі з відстані 5-8 див. Дія прохолодної води спочатку викликає спазм шкірних кровоносних судин, а потім через кілька секунд судини розслаблюються. При цьому кровоток підсилюється, підвищується тонус нервово-м'язової системи, підсилюються обмінні процеси. Починають загартовування при температурі води 30°С с наступним зниженням до 15° С и нижче. Тривалість обливання не повинна перевищувати 2-3 хвилин.

Особливий вид загартовування - адаптування до високих температур. Систематично організований вплив високої температури удосконалює функції терморегуляції при різних видах діяльності: як у стані спокою, так і в момент роботи. В адаптованого до умов високої температури організму більш ефективно функціонує система потовідділення, що приводить до меншого підвищення температури тіла. Відомо, що з потім виділяються мінеральні речовини і водорозчинні вітаміни. Однак загартовування сприяє зменшенню концентрації хлоридів у поті при високій температурі, отже, у цей момент не відбувається істотного порушення мінерального обміну. Це можна пояснити, очевидно, удосконалюванням функції підшлункової залози, зокрема кори наднирників, що регулюють водно-сольовий обмін в організмі. Менш помітні зрушення спостерігаються в діяльності серцево-судинної системи. Так, наприклад, частота серцевих скорочень підвищується не так значно, як якби організм не був пристосований до високої температури. Менш помітні зрушення й у діяльності дихальної системи. Підготовлені люди переносять загальне перегрівання організму, коли температура тіла підвищується до 40°С и вище, без серйозних порушень у стані здоров'я.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав