Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сонячні ванни

Читайте также:
  1. Н.Р. Ванникова

Сонячне випромінювання має дуже виражену біологічну дію на всіх живих істот. Сонячна енергія -могутнє джерело життя на Землі. Електромагнітні випромінювання Сонця впливають на організм людини. Найбільшою біологічною активністю володіє ультрафіолетове випромінювання. Однак і в цьому дуже вузькому діапазоні видимого спектра виділяють по характері біологічної дії дві ділянки. Перший - з довжиною хвилі 320 нм і більш (одна тисячна частка мікрона) - викликає еритему (почервоніння) шкіри, утворення пігменту (пристосувальна реакція) і вітаміну D, що володіє антирахітичною дією. Другий - з довжиною хвилі 320 нм і менш. Цей діапазон твердого (короткого) випромінювання володіє вираженою бактерицидною дією, що найбільше сильно виявляється при довжині хвилі 280-305 нм.

Фізіологічний механізм дії всього діапазону сонячного випромінювання (від інфрачервоного до ультрафіолетового) визначається поруч рефлекторних реакцій, що виникають у відповідь на роздратування популяції рецепторів, закладених у шкірних покривах. Крім того, у шкірі під впливом сонячної радіації утворяться біологічно активні речовини (БАВ) - гістамін, холін, аденозін і ін. Всмоктуючи в кров, ці речовини розносяться по всьому організмі і впливають на різні органи і тканини. Ультрафіолетове випромінювання викликає відповідну реакцію з боку симпатоадреналінової системи, а отже, підвищує працездатність і зміцнює загальний функціональний стан організму.

 

 

Висновок: Отже, розглянуто основні компоненти чи складові здоров`я та здорового способу життя. Але вони не є рівнозначними. Крім того, не існує концепції кількісного виміру “здоров`я” як комплексного інтегрального показника. Якщо для оцінки фізичного здоров`я людини використовуються інформативні методики, які залежно від віку, статі, фізичного стану, функціональних можливостей організму, рівня підготовленості дозволяють віднести кожного індивіда до одного з п`яти рівнів фізичного розвитку, то для психічного, духовного та соціального здоров`я методи кількісних оцінок поки що тільки напрацьовується.

1) Людина, аби жити, мусить харчуватись, бо їжа — це «пальне», без якого організм не може функціонувати, їжа дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур. Треба усвідомлювати, що надлишок енергії так само небезпечний, як і її нестача. Організм, не маючи змоги використати всю енергію, відкладає зайве у вигляді жирів, і людина починає набирати вагу, що може мати вкрай погані наслідки для здоров'я, не кажучи вже про естетичний бік проблеми.

2) Правильне харчування сприяє збереженню здоров'я. опору шкідливим впливам довкілля. Воно підвищує фізичну та розумову працездатність і таким чином забезпечує активне довголіття людини. Продукти харчування мають виконувати водночас три основні функції:

• постачати необхідний матеріал для побудови й оновлення клітин;

• постачати енергію для функціонування організму (кровообіг, виділення тепла, секреція залоз, м'язові зусилля, робота мозку та ін.);

• надавати організмові здатність чинити опір хворобам.

 

Використана література: 1. Жизнь, здоровье й окружающая среда. "ЛЕМОН". Учебные материалы посестринскому делу. ВООЗ. - Европейское региональное бюро, 2001. - 76 с. 2.Щуліпенко І.М. Загальний і спеціальний медичний догляд за хворими зосновами валеології. - К: Кий. - С.6-13; - С.26-34. 3.«Хочу бути здоровим» З.Т.Братко, Київ 1999 р. 4.«Популярна медична енциклопедія» Б.В.Петровский, Москва 1998 р. 5. Значення раціонального харчування для підтримки здоров’я молоді / О. В. Кузьмінська, М. С. Червона – К.: Державний інститут проблем сім’ї та молоді, Український ін-т соціальних досліджень, 2004. – Кн. 4. – 128 с. – (Серія „Формування здорового способу життя молоді”. У 14 кн.).

 

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав