Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗДІЛ 2. Дефекти надання медичної допомоги при закритих травмах живота

Читайте также:
  1. IV. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА РОЗДІЛАМИ, ТЕМАМИ ТА ВИДАМИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ
  2. IV. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА РОЗДІЛАМИ, ТЕМАМИ ТА ВИДАМИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ.
  3. Б) коли складові частки чітко визначені і відомо, хто із співавторів створив ту чи іншу частину — роздільне співавторство.
  4. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.
  5. Взаємодія слідчого з оперативними підрозділами
  6. Взаємозв'язки структури (банку) з іншими організаційними підрозділами
  7. ВИРОБНИЧИЙ ПІДРОЗДІЛ З ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННЦТВА
  8. Висновки до 2 розділу
  9. Висновки до другого розділу
  10. Висновки до першого розділу

Дефекти надання медичної допомоги при закритих травмах живота

Частота діагностичних помилок сягає 7-25%. Можуть бути тактичні і технічні помилки. Загальна летальність постраждалих з пошкодженнями живота при травмі сягає 60%. За днями тижня травми розподіляються: субота — 19,4%, п'ятниця, неділя, понеділок — 16,7%, середа — 13,9%, вівторок -2,8%. Більшість постраждалих госпіталізовано у вечірній (47,2%) і нічний (30,6%) час, ранком — 8,3%. Більшість постраждалих — у результаті бійки (54,2%), 27,1% — після дорожньо- транспортних пригод, 18,7% — у результаті падіння з висоти. У стані алкогольного сп'яніння — 68%. Діагностична достовірність при пошкодженні паренхіматозних органів — 92,8%. При наявності свободної рідини вірогідність складала 9,1%. Рентгенографія виявляла вільний газ у черевній порожнині в 25%. При кровотечах вірогідність рентгенографії — 7,6%. Діагностична лапа-роскопія допускала помилки 4,2%. Найбільш часті пошкодження селе­зінки (25%), пошкодження брижейки тонкої кишки і розриви печінки — 22,4%, 12-перстної кишки — 12,5%, тонкої кишки -7,5%, вели­кого сальника і товстої кишки — 5%, сечового міхура і нирок — 5%, під­шлункової залози — 2,5%.

Летальність при закритих травмах живота — 22,7-30%. Неправильний вибір тактики лікування, пізня операція залежали від: шоку, запаморо­чення, алкогольного сп'ягніння, гострої крововтрати, масштабності пошкоджень. Діагностична лапараскопія — найбільш інформативний метод дослідження при пошкодженнях внутрішніх органів [17, 21].

Морфологія загоєння ран

Існує три періоди загоєння ран: перший (підготовчий), що відбува­ється в перші години після пошкодження; другий — заповнення порож­нини рани новоутвореними тканинами; третій — налагодження судинних і нервових зв'язків новоутворених тканин з організмом [47].

Існує інша класифікація: первинне очищення, запалення, регенерація. У першій фазі (запалення) (3-6 діб) здійснюються процеси розплавлення некротизованих тканин та очищення рани від некротичних тканин, у другій фазі утворюється і дозріває грануляційна тканина, у третій фазі відбувається організація рубця [47].

Істотне місце у фазі запалення займає процес зупинки кровотечі, яка інколи вважається початком загоєння рани. Кровотеча в порожнині рани — важливий біологічний фактор, тому що саме кров'янисто-фіброзні виділення служать субстратом для росту, переміщення й розвитку клітин у рановому каналі при загоєнні. Більша частина кров'яного згустка, що заповнює ранову порожнину, через кілька годин перетворюється на струп,

ВїріІРІіррі,иіРРЛ|І|»І|»'|,],|'и,,і

1 СУДОВА МЕДИЦИНА

В ЯКОМу формується фібринозна сітка, яка містить ферментні елементи Крові. Фібринні нитки утворюють каркас, за якими відбувається пере­міщення фібробластів у фазі проліферації. Клітинна реакція у фазі запа­лення виявляється переважно через 4-6 годин після поранення. Вона найбільше виражена у ділянках розташування згустків крові на початко­вих етапах запалення у тканинах, що оточують, домінують нейтрофільні білокрівці (лейкоцити). Протягом першої доби формується білокрівцевий вал. На 2-3 добу в ділянці травми збільшується кількість лімфоцитів. У перші три доби ранового процесу лімфоцити вступають у контакт із малодифіринцьованими молодими фібробластами, де є ендоплазматична сітка і комплекс Гольджі.

У перші 4 години після травми під впливом розпаду загиблих тканин виникає первинний ацидоз із порушенням розподілу води та електролітів, зниження рН є одним з факторів, що індукують пристосовні реакції і підвищують активність лізосом, нейтрофільних гранулоцитів та макро­фагів. У період очищення рани відбувається зміна білокрівцевої фази запалення на макрофагальну.

У період від 4 до 12 годин після травми в краях рани розгортається вторинний ацидоз. Підвищується синтез ДНК і РНК у клітинах навколо рани, особливо в епідермісі.

Другий етап загоєння — фаза проліферації — характеризується роз­витком грануляційної тканини, яка поступово заповнює рановий дефект. Грануляційна тканина формується на 3-4 добу після поранення у вигляді окремих вогнищ на дні рани в ділянках інтенсивного новоутворення капілярів.

Відновлення мікроциркуляторного русла у рані —найважливіший елемент її загоєння, оскільки утворена капілярна сітка виконує функцію постачання до клітин поживних речовин та кисню, і капілярна сітка — ніби кістяк, на основі якого розвивається грануляційна тканина. Біо­синтез колагену починається на 3-5 добу після ураження.

Епітелізація рани відбувається в перші години після пошкодження, протягом першої доби утворюється 2-4 шари базальних епітеліоцитів, які інтенсивно синтезують ДНК. У поверхневому шарі гранулярної тка­нини на 3-5 добу з'являється велика кількість аргірофільних волокон, що утворюють густу сітку. Із зростанням кількості колагенових волокон грануляційна тканина стає щільнішою і настає кінцевий період ранового процесу — фаза ремоделювання новоутвореної сполучної тканини. Най­швидший перебіг контракції -від 7 до 14 доби загоєння рани, що збігається з максимальним змістом у ділянці рани тканинних базофільних грануло­цитів із секрецією гістаміну та серотоніну.

Епідерміс, що покриває сполучнотканинний регенерат на 6-8 добу, потовщений і поступово набуває колончатої організації і в процесі ремо-




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав