Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

СУДОВА МЕДИЦИНА

Читайте также:
  1. C. «Жалпы медицина» мамандығы бойынша І курс студенттеріне арналған дифференциальды сынақтың тест сұрақтары.
  2. АЛХИМИЯ И МЕДИЦИНА
  3. Анатомия и медицина древней Греции и Рима, их представители (Гиппократ, Аристотель, Гален).
  4. Анатомия и медицина. Значение анатомических знаний для понимания механизмов заболеваний, их профилактики, диагностики и лечения.
  5. АНАТОМИЯ-2 ПӘНІ БОЙЫНША ЖАЛПЫ МЕДИЦИНА ФАКУЛЬТЕТІНІҢ 3 КУРС СТУДЕНТТЕРІНЕ АРНАЛҒАН
  6. АРАҒАНДЫ МЕМЛЕКЕТТІК МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ
  7. АРАҒАНДЫ МЕМЛЕКЕТТІК МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ
  8. арағанды мемлекеттік медициналық университеті
  9. Внутрішня медицина
  10. Военная медицина в древнем Риме

При пострілі з відстані 1-5 см. можна судити про кількість нарізів у стволі

зброї [107].

При ушкодженнях сигнальними патронами й освітлювальними раке­тами вхідна рана й рановий канал піддаються впливу палаючого складу з обвуглюванням м'яких тканин.

У підривних пристроїв (снаряди, пакети) факторами, що ушкод­жують, є:

1. Ударна хвиля вибухових газів.

2. Висока температура вибухових газів (3000-4000 градусів).

3. Осколки снаряда (оболонки).

4. Вторинні снаряди. Осколкові поранення набувають зірчастої, овальної або невизначеної форми.

При дії газової зброї самооборони на відстані 1 метра утворюється

вогнепальна рана.

Судово-медична і криміналістична характеристика пошкоджень, причинених з пістолета «ПБ-4»

Патрони травматичної дії складаються з алюмінієвої гільзи, гумової кулі й заряду пороху марки «Сунар СВ». Куля (двухелементна) виконана у вигляді барила із притупленням головної частини й має сталеву втулку покриту гумовою сумішшю. Дулова енергія кулі «Оси» становить 120 Дж. На відстані 10 м кінетична енергія кулі знижується до 70 Дж що є цілком достатнім для ефективного дозованого впливу на людищ й тимчасове виведення її з ладу. При використанні такої зброї можуті утворюватися в черепі забиті рани розміром 0,5 х 0,5 см. На переднії поверхні грудної клітки на рівні другого-третього міжребер'я по серед ньоключичній лінії — відповідно рани округлої форми розмірам! 1,5 х1,5 см, по верхньому краю яких розташовувалися синці синюшно-синього кольору розмірами 4,0 х 3,0 см з осадненими краями. Рентгено­логічним дослідженням у м'яких тканинах грудної клітки в проекції раю на рівні третього міжребер'я виявлено сторонній предмет, за формою і розмірами відповідно армуючому елементу кулі травматичної дії пісто­лета «ПБ-4» [25].

При огляді місця події фіксують положення й позу трупа, наявністі зброї, гільз, реєструють відстань речових доказів, калюжі й патьоки крові сліди крові на зброї, одязі, сліди кіптяви, вхідні й вихідні отвори. Дослі­дженню трупа передує дослідження одягу, забруднень, його пошкоджень^

Слідчий, крім звичайних довідок, повинен відбити повідомлення стосовно вогнепального поранення, а саме: де, в якому положенні і позі виявлено труп з вогнепальним пораненням, яка задіяна зброя (маркаі модель), розташування зброї відносно трупа, яка область тіла пошкоджені з вказівкою на вхідний і вихідний отвір, наявність додаткових факторії

розділ 2 _________________________________________________33

постріла в оточенні вхідного отвору, на руках, сліди крові на руках і її каналі ствола, мозкової речовини при пострілах в голову, гільзи в каналі пішла або на місці пригоди, пижі, положення одягу, взуття, оголеної чистини тіла, пристосованої для виконання пострілу своєю рукою.

Дослідження трупа у морзі відрізняється від огляду трупа на місці Пригоди проведенням комплексу лабораторних досліджень, направлених Ції ішявлення снаряду і додаткових факторів постріла.

Досліджують одяг, вказують на її положення на тілі, наявність або ИІдсутність пошкоджень. При наявності таких на тілі відмічають відповід­ність ран пошкодженням на одязі. Пошкодження описуються за схемами, Ііоминаючи з вимірювання висоти розташування їх від подошвеної поверхні ступні у залежності від пози трупа. Акцентується увага на напрямок патьоків крові і кіптяви на кінцівках, вимірюється довжина руки й ноги.

Утворена рана в результаті пострілу, описується за схемою:

1. Наявність дефекта тканини, надривів, їх довжина.

2. Наявність пояска обтирання й осад'нення.

3. Накладання навколо рани і по ходу ранового каналу.

4. Вкорінення інородних тіл у тканини навкруги рани.

5. Зміна кольору шкіри.

6. Опалення волосся в зоні рани, зміна його кольору, здуття кінців волосся (під дією високої температури).

7. Наявність або відсутність частин заряду по ходу і на дні ранового каналу.

Особливості поранення струєю воли

Пошкодження струєю води є рідким.

При проведенні планових робіт щодо очищення внутрішніх поверхонь котлів від накипу в одному з бойлерів котельної виявлено труп робітника. Па підлозі пістолет для подачі води під високим тискомскладової час­тини насосної гідроочисної УНГ 75-63. Максимальний тиск води в уста­новці складає 630 атм. У момент одержання поранення робочий тиск був 400 атм. Діаметр отвору сопла ствола 1- 1,5мм. Рани можуть виникати па відстані дії до 5 м.

На одязі і тілі постраждалого (на грудях) було виявлено такі пошко­дження:

на комбінезоні хімічного захисту — розрив тканин неправильної форми довжиною 5 см. Краї нерівні, кінці закруглені.

— на шкірі передньої поверхні правої половини грудей — три рани і три садна, розташовані на ділянці 5 х4 см. Пошкодження овальної і круглої форми 0,4 х0,3 см до 1.8 х0,9 см. Краї ран рівні, осадження на ширину 0,1 х0,4 см. Ранові канали мають напрямок спереду назад, знизу догори, праворуч-ліворуч. Рани проникають через34

СУДОВА

грудну клітину в праву плевральну порожнину з пошкодженням легені, серця, стінки аорти. Максимальна довжина ранових кана; лів — 9 см. — Діагноз: Відкрита рана правої половини грудей гідродинамічнок струєю: 3 сліпі рани передньої поверхні грудної клітки, які про никають в праву плевральну порожнину з пошкодженням право легені, аорти, серцевої сорочки, правого вушка серця; сліпі непро никаючі рани передньої поверхні грудної клітки; садна та крово' виливи. Струя води 1,4 мм під тиском 400 атм має пошкоджуючу дію, які порівнюється з властивостями ручної вогнепальної зброї [45].

Поняття для закріплення

1. Шок 3 та 4 ступеня, коли ушкодження самі по собі не смертельні але викликають перезбудження центральної нервової системі (область гортані, статеві органи, нігтеві фаланги).

2. Емболія (жиром, повітрям, стороннім предметом). Це — показниі прижиттєвого ушкодження.

3. При пострілі в упор (у перешкоді) утворюється дефект, що виби вається предкулевим повітрям. Куля входить у готовий отвіп Потім гази, які хрестоподібно розривають одяг, відшаровують шкірні покриви навколо рани, притискаючи до зрізу стовбурі зброї, формуючи на шкірі відбиток «штанц — марка».

Питання до теми

1. Види механічних ушкоджень.

2. Ушкодження, заподіянні гострими предметами.

3. Ушкодження, заподіянні тупими предметами.

4. Характерні ушкодження при падінні з висоти.

5. Ушкодження, заподіювання частинами тіла людини.

6. Вогнепальні ушкодження.

7. Значення синців при механічних ушкодженнях.

8. Транспортна травма.

9. Рейкова травма.

РОЗДІЛ 3.

РОЗЛАД ЗДОРОВ'Я ТА СМЕРТЬ ВІД КИСНЕВОГО

ГОЛОДУВАННЯ

Процес подиху й кисневе голодування

Подих — процес вентиляції легень й газообміну, що супроводжується Поглинанням кисню, виділенням вуглекислого газу й метаболічної води.

Процес подиху (гезрігагло) — складний безперервний ритмічний Процес споживання живим організмом кисню із зовнішнього середо-іища та виділення у нього вуглекислого газу, що забезпечує життєві функції організму, підтримує оптимальний рівень окисно-відновлю-Внльного процесу.

У нормі людина робить 16-20 подихів на хвилину. З кожним вдихом у легені надходить близько 500 куб. см повітря (дихальний обсяг), що становить у хвилину 8 -10 літрів, що містять 1600-2000 куб. см. кисню. У видихуваному повітрі на 20% кисню менше, тобто в організмі залиша­ється 300-400 куб. см. кисню. Це та кількість, що споживається організ­мом на 1 хвилину. Ритм подиху регулюється дихальним центром, розташованим у довгастому мозку.

Повітря атмосферне — суміш газів, що утворилася над поверхнею Землі в результаті еволюції первинної атмосфери, яка проходила пара­лельно з еволюцією біосфери. Сухе повітря містить 78,08% азоту, 20,95% кисню, 0,93% аргону, 0,03% вуглекислого газу, сліди водню, озону, інерт­них газів. Кількість парів води коливається від 0,00002 до 3%, залежить під місцевості і пори року. У повітрі утримується значна кількість дрібно­дисперсних твердих часток (аерозолі), у тому числі мінеральний й органічний пил, мікроорганізми — від 2 до 200 мільйонів в 1 куб. метрі. Загальний тиск повітря на рівні моря — 1013 гпа, або 760 мм. рт. ст. У міру підйому на висоту загальний тиск і парціальний тиск газів змен­шується.

Повітря видихуване — суміш газів, що утворилася в легенях у резуль­таті газообміну між альвеолярним повітрям і кров'ю малого кола крово­обігу, містить кисню — 16%, вуглекислого газу — 4-5%, пари води; летучі з'єднання, на чому базується визначення наявності алкоголю або ацетону 11 ри діабеті.

Задушенням (асфіксією) у широкому розумінні слова називають хноробливі розлади або смерть, викликані кисневим голодуванням.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав