Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВИСНОВОК. Оперативно-розшукова діяльність є важливою ланкою в забезпеченні правопорядку в суспільстві

Читайте также:
  1. ВИСНОВОК
  2. Висновок
  3. Висновок
  4. ВИСНОВОК
  5. ВИСНОВОК
  6. Висновок
  7. Висновок
  8. Висновок
  9. Висновок

Оперативно-розшукова діяльність є важливою ланкою в забезпеченні правопорядку в суспільстві. Одним із найголовні-ших принципів її здійснення є принцип законності, який знайшов своє конкретне втілення у правових нормах оперативно-розшукового зако-нодавства, завдяки чому вони мають значення керівних положень для оперативних підрозділів органів внутрішніх справ. Водночас ОРД, як ніякий інший вид правоохоронної діяльності, втручається у сферу прав та інтересів громадян, захищених і гарантованих Конституцією Украї-ни. Саме ця специфічна риса ОРД зумовлює потребу в її чіткому зако-нодавчому регулюванні та створенні відповідних гарантій з метою не допустити протиправного звуження чи ігнорування прав і законних ін-тересів осіб, які опинилися у сфері боротьби зі злочинністю. Підводячи підсумок слід зазначити, що результативність оперативно-розшукової діяльності може мати місце лише у разі проведення цілеспрямованої, активної роботи, дотримання всіх необхідних законодавчо закріплених вимог її проведення, у противному випадку отримані результати будуть визнані нікчемними і непридатними в якості доказів.Саме запобігання подібних порушень, які крім іншого можуть спричинити обмеження конституційних прав громадян, служить в першу чергу прокурорський нагляд.

Прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які провадять ОРД, дізнання та досудове слідство, є самостійною галуззю прокурорської діяльності, яка має свої спеціальні (особливі) предмет та об’єкти нагляду. Спеціальним предметом нагляду за додержанням законів органами, які провадять ОРД, є додержання ними під час проведення оперативно-розшукових заходів вимог Конституції України, Закону «Про оперативно-розшукову діяльність» та інших законів, КПК України, інших законодавчих актів та міжнародно-правових договорів та угод, учасником яких є Україна. До предмету прокурорського нагляду за ОРД не входять питання тактико-організаційного характеру та методичного забезпечення зазначеної діяльності, які врегульовані відомчими нормативними актами.

При організації і здійсненні нагляду за законністю ОРД при розкритті злочинів особливої уваги заслуговують питання: законності та своєчасності заведення оперативно-розшукових справ, додержання строків для їх заведення та ведення, законності проведення оперативно-розшукових заходів, їх повнота, виконання доручень слідчих. Під час перевірки законності оперативно-розшукових заходів, проведених за дорученням слідчого прокурору необхідно звертати увагу, по-перше, на повноту виконання доручення; по-друге, на використання всіх передбачених законом засобів; в-третіх, на своєчасність виконання доручення і направлення інформації слідчому; на кінець, перевіряти повноту, своєчасність і обґрунтованість доручень. Наряду з зазначеними питаннями, при використанні результатів ОРД, прокурор має перевірити їх допустимість.

Таким чином, прокурорський нагляд за оперативно-розшуковою діяльністю - це вид діяльності, здійснюваної уповноваженими працівниками прокуратури в межах їх компетенції за допомогою використання ними визначених законом методів перевірки і засобів реагування з метою забезпечення виконання на території України законів. Підсумовуючи викладене, ще раз наголосимо на тому, що дозвіл на проведення ОРЗ, а фактично на певне обмеження консти-туційних прав і свобод громадян, повинен надаватися саме судом, що по-вністю відповідає вимогам. Основного закону нашої держави. Працівники оперативного підрозділу, які здійснюватимуть цей ОРЗ, у своїй діяльності повинні неухильно дотримуватися принципу законності та не допускати безпідставного обмеження й порушення конституційних прав і свобод лю-дини. А якщо вже такий інцидент стався – тут саме і місце прокурорського нагляду за законністю здійснення ОРД та відповідних засобів реагування.Таким чином, на наш погляд, існуючий порядок надання судом дозволу на здійснення оперативно-розшукових заходів, які мають винятковий і тимча-совий характер та обмежують конституційні права й свободи людини, є найоптимальнішим і дієвим.

.Прокурорський нагляд, відомчий та судовий контроль, як різні види процесуальної діяльності, мають взаємно доповнювати одне одного з тим, щоб через об’єднання зусиль та переваг такої діяльності виконати завдання кримінального судочинства – забезпечити права та свободи громадян органами, які здійснюють ОРД, дізнання та досудове слідство, а також інтереси держави.

Ставлення до нагляду за законністю оперативно-розшукової діяльності як до другорядного і незначному спричиняє негативні наслідки у вигляді збільшення кількості порушень прав громадян при виробництві ОРЗ, зниження результативності сомою оперативно-розшукової діяльності.

Для подолання даних проблем необхідно усунути прогалини, що існують в законодавстві, чітко закріпити механізм контролю за ОРД, її законністю та обгрунтованістю. Відсутність чіткої законодавчої регламентації порядку та підстав проведення оперативних заходів, їх надмірна засекреченість, неможливість дослідження повного обсягу оперативних документів, все це створює широке поле для зловживань, припинення яких не завжди можливо.

Виходячи з вищевикладеного, виділення даної галузі прокурорського нагляду як самостійної та усунення суттєвих прогалин в законодавстві, сприятиме посиленню прокурорського нагляду за здійсненням оперативно-розшукової діяльності і, найголовніше, за дотриманням прав і свобод людини і громадянина.

 


 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав