Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Установчий з’їзд Саюдісу.

Читайте также:
  1. Вищим керівним органом Товариства є з’їзд, його організацій – конференції та загальні збори.
  2. Київська Русь у другій половині XI- на поч.XII ст. З’їзд князів у Любечі. Влодимир Мономах.

Якісно новий етап в історії Саюдісу в хронологічному просторі ми починаємо з Установчого з’їзду Саюдісу. Підготовка до цієї важливої події тривала з вересня після заснування організаційного комітету Саюдісу. Організаційна група розробила проект структури Саюдісу, а якому передбачений був верховний орган Саюдісу, що володіє правом на прийняття рішень, - з'їзд, який обирається на підставі територіальної приналежності і приналежності до громадських рухів.[29] У жовтні в містах і районах проходили вибори делегатів на Установчий з'їзд ЛРП. Завданням Установчого з'їзду ЛРП було обрання Сейму Саюдісу, який, у свою чергу, повинен був обрати Раду Сейму Саюдісу. На засіданнях Ініціативної групи Саюдісу обговорювалася система виборів на з'їзд і в Сейм Саюдісу, розроблений статут Саюдісу і проект загальної програми Саюдісу, який 12 жовтня було опубліковано в пресі для публічного обговорення.

Сам Установчий з’їзд відбувся 22-23 жовтня 1988 року при обставинах змін в керівництві ЛРСР, у відставку пішов Р. Сонгайла, а на його місце був призначений Альгірдас Бразаускас. Відбувся з’їзд в найбільшому на той час залі Литви – Вільнюському палаці спорту.

За даними мандатної комісії в роботі Установчого з’їзду ЛРП взяло участь 1021 делегатів і близько 4 тис. гостей. З врахуванням пропозицій делегатів і попередніх зауваг населення на з’їзді була прийнята «Загальна програма Саюдісу», яка складалась з 9 частин. Загальні положення програми підкреслювали прагнення Литви здобути державну незалежність, старання відродити свідоме громадянське суспільство, підтримку Саюідсу в відновленні демократичного порядку виборів та соціальної справедливості, збереження литовської культури та економічну незалежність. Також були прийняті статут Саюдісу, що визначав структуру Литовського Руху за перебудову і який сприяв переходу Саюдісу в статус повноцінної юридичної особи., 30 резолюцій, серед яких резолюція про суверенітет, економічну незалежність, статус литовської мови, громадянство Литовської ЛСРР.

На з’їзді було представлено 171 члена Сейму Саюдісу, який обрали в ході конференцій міський і районних груп підтримки Саюдісу, прийняли рішення про кооптацію а Сейм Ініціативної групи ЛРП в повному складі. Делегати в додатковому порядку обрали 15 членів в Сейм Саюдісу. Сейм, обраний відповідно до принципів демократії, складався з 220 членів. На першому засіданні Сейму Саюдісу після прийняття регламенту було обрано Раду Сейму Саюдісу з 35 членів. З'їзд транслювався по телебаченню. На з'їзді виступали члени ініціативної групи Саюдісу, делегати від міст і районів, представник Народного фронту Латвії Яніс Гайгалс, лідер Народного фронту Естонії Едгар Савісаар, представники Народного фронту Білорусі, клубу «Тремтініс», ЛСЛ, Всесвітньої литовської громади, духовенства, Католицького об'єднання жінок Caritas, литовців Воркути, КПЛ. Доповідачі висловилися про необхідність демократичних виборів, суверенітет литовської держави, трагічні наслідки пакту Молотова - Ріббентропа, що об'єднали суспільство Литви, можливості репресованих повернутися на батьківщину. Серед доповідачів був і Георгій Єфремов, яких опублікував тексти доповідей у своїх спогадах[30]. У Палаці спорту панував піднесений настрій, емоційні промови постійно переривалися оплесками, скандуваннями «Литва», «Саюдіс». Члени Ініціативної групи ЛРП представили 8 програмних доповідей на теми відродження Литви, створення правової держави, забруднення природи, економічної незалежності Литви, загострення міжнаціональних відносин, викликаного радянською владою, пропозиції проекту Конституції ЛССР.

Окрім ряду документів, що Саюдіс прийняв на Установчому з’їзді, важливим завданням було також встановлення зв’язків з іноземними журналістами, яке передбачало видачу акредитацій, організацію прес-конференцій, підготовку бюлетеня з’їзду на різних іноземних мовах, цим питанням займався утворений 10 жовтня міжнародний прес-центр під керівництвом А. Чекуоліса.

Виникнення Саюдісу було в певній мірі несподіванкою для офіційної влади, коли 3 червня в залі АН Литви під час зібрання, метою якого було обговорення проекту Конституції ЛРСР, було утворено Ініціативну групу Литовського руху за перебудову. Саюдіс охопив широкі верстви творчої та наукової інтелігенції Литви. Формуючи свої ідеї на основі актуальних проблем Литви в соціальній, економічній, культурній та інших сферах, він поширював їх через мітинги і акції, таким чином охоплюючи все більші маси людей. Підсумовуючи конкретні здобутки Саюдісу цього періоду, варто виділити такі моменти: були утворені ініціативні групи в районах, сформовані програмні документи, що були опубліковані на мітингах та у виданнях Саюдісу, узаконено національний прапор та герб, створені комісії,що охоплювали різні сфери життя, сформована організаційна структура Саюдісу, на Установчому з’їзді сформовано Сейм Саюдісу, який отримав мандат суспільства на вираження його інтересів.

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав