Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Правовий статус та організаційно-економічна характеристика підприємства

Читайте также:
  1. Amp;Сравнительная характеристика различных методов оценки стоимости
  2. C) Влияние факторов Возраст и Пол на Статус.
  3. I. Доказывание, понятие и общая характеристика
  4. II. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИЗНИ
  5. II. Характеристика отдельных типов половых гормонов.
  6. II. ХАРАКТЕРИСТИКА ПЯТИ СОЦИЕТАЛЬНЫХ ГРУПП
  7. II. Характеристика распределения населения по доходу.
  8. III. Характеристика подготовки по специальности
  9. III. ХАРАКТЕРИСТИКА ПОНЯТИЙ СОЦИАЛЬНАЯ ОБЩНОСТЬ И СОЦИАЛЬНЫЕ СВЯЗИ
  10. III. ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНДАРТОВ ВТОРОГО ПОКОЛЕНИЯ ПО ИНФОРМАТИКЕ
Показник 2 010р. 2 012р.
грн % грн %
Витрати на оплату праці, грн 20,0 16,1 32,6 21,2
Відрахування на соціальні заходи, грн 7,2 5,8 2,0 1,3
Прямі матеріальні витрати, грн 77,6 62,6 94,0 61,1
з них: на насіння та посадковий матеріал 17,0 13,7 38,2 24,8
мінеральні добрива 13,9 11,2 27,0 17,5
нафтопродукти 23,7 19,1 20,7 13,5
оплата послуг і робіт 17,5 14,1 6,2 4,0
решта матеріальних витрат 2,7 2,2 2,0 1,3
Амортизація необоротних активів   11,8 7,7
Загальновиробничі витрати 19,2 15,5 13,4 8,7
Вробнича собівартість 1 ц зерна 124,0 100,0 153,8 100,0

Аналіз структури виробничої собівартості та статей витрат на виробництво 1 ц кукурудзи на зерно свідчить, що собівартість 1 ц зазначеної культури в 2012 році збільшилась на 29,8 грн або на 24% у порівнянні з результатами 2010 року. Зростання витрат виробництва, здебільшого за рахунок витрат на насіння та посадковий матеріал, на мінеральні добрива, на оплату праці, зумовило збільшення собівартості одиниці продукції на 29,8 грн.

Найбільшу питому вагу в структурі матеріальних витрат займають витрати на насіння і посадковий матеріал та на добрива і дещо меншу — на нафтопродукти. При цьому частка витрат на насіння та посадковий матеріал за аналізований період зросла з 13,7 до 24,8 %, що свідчить про те, що підприємство використовує високоврожайні сорти та гібриди сільськогосподарських культур. В 2010 р. частка витрат на добрива в структурі виробничих витрат займала 11,2 %, а в 2012 р. їх частка зросла до 17,5 %. Отже, можна припустити, в підприємстві при вирощуванні сільськогосподарських культур добривам в системі агротехнічних заходів надається велике значення. Все це зумовлює значне зростання урожайності зернових культур протягом досліджуваного періоду.

Рентабельність діяльності підприємства означає його дохідність, прибутковість. В процесі господарської діяльності підприємство повинно відшкодувати свої витрати виручкою від реалізації продукції і одержати прибуток. Рентабельність — це показник економічної ефективності сільськогосподарського виробництва, який свідчить про те, що господарство від своєї діяльності одержує прибуток. В сільськогосподарському виробництві величина прибутку підприємства залежить від кількості і якості реалізованої продукції, її структури, собівартості і фактичних цін реалізації. Розглянемо результат і результативність реалізації зерна в господарстві за досліджуваний період [28].

Таблиця 2.15

Собівартість і рентабельність виробництва зерна ТОВ «Укрінагропром»

Показник 2 010р. 2 011р. 2 012р. 2012 р. у % до 2010 р.
Повна собівартість 1 ц зерна, грн 163,0 142,0 138,2 84,8
Ціна реалізації 1 ц зерна, грн 102,5 120,7 115,2 112,4
Збиток на 1 ц зерна, грн -60,6 -21,4 -23,0 38,0
Рівень збитковості, % -37,2 -15,1 -16,6 Х

Як бачимо, собівартість 1 ц зерна протягом 2010-2012 рр. зазнала коливань, і в межах зазначених років зменшилась на 24,8 грн, або на 15,2%. Ціна реалізації у 2012 році порівняно з 2010 роком підвищилась на 12,4%. Загалом підприємство є збитковим. В 2010 році воно мало значний збиток з 1 ц зерна – 60,6 грн, однак вже у 2012 році він зменшився на 37,6 грн. Станом на 2010 рік рівень збитковості виробництва зерна складав -37,2%, а в 2012 -16,6%, що говорить про те, що підприємство робить певні кроки для підвищення економічної ефективності своєї діяльності.

Отже, провівши аналіз економічної ефективності виробництва зерна в досліджуваному господарстві можна зробити наступні висновки про те, що на собівартість 1 ц зерна впливають такі фактори, як витрати виробництва на 1 га посіву та урожайність зернових культур. Досліджуване ТОВ «Укрінагропром» є збитковим, відповідно і рівень рентабельності виробництва зерна є негативним.

 

 

 

 

Правовий статус та організаційно-економічна характеристика підприємства

Приватно-орендне підприємство «Урманське» створене на базі селянської спілки «Урманська» 01.03.2000 р. і являє собою добровільне об’єднання на основі оренди власників земельних і майнових паїв з метою виробництва і реалізації продукції рослинництва і тваринництва, її переробки, інших видів діяльності, не заборонених чинним законодавством України. ПОП «Урманське» є юридичною особою, має самостійний баланс, власні основні засоби, оборотні кошти, розрахунковий рахунок в банку, круглу печатку і кутовий штамп із своєю назвою. Керівництво підприємством здійснює директор, який є одночасно власником. Він самостійно вирішує питання соціального розвитку, виробничо-господарської і фінансової діяльності підприємства. Він організовує роботу і несе за це повну відповідальність, представляє підприємство у всіх установах, організаціях, розпоряджається майном фінансовими засобами, укладає договори, контракти, угоди. У випадку необхідності директор в праві прийняти рішення про делегування своїх повноважень іншим особам, оформлюючи це відповідним письмовим розпорядженням.

ПОП «Урманське» розташоване на південному сході Бережанського району в лісостеповій зоні Тернопільщини. Господарство об’єднує три населених пункти: с. Урмань, с. Пліхів, с. Краснопуща. Центральна садиба знаходиться в селі Урмань на відділі 15 км від районного центру м. Бережани і 69 км від обласного центру м. Тернопіль.

Територія землекористування ПОП витягнута з півночі на південь до 8,5 км, а із заходу на схід – 5 км. На півночі і заході господарство межує з землями Зборівського і Козівського районів, а на сході і півночі – з землями держлісфонду.

За відділками закріплені відповідні сільськогосподарські угіддя, в основному біля населених пунктів. Це створює сприятливі умови для правильної організації виробничих процесів і забезпечує добрий зв'язок виробничих центрів з основними сільськогосподарськими угіддями.

ПОП «Урманське» знаходиться в лісостеповій зоні України, мікрокліматичній зоні Придніпровського Опілля, що входить до складу Ростоцько-Опільської природно-географічної зони, характерними рисами якої є:

1. Значна кількість опадів, для зими характерні відлиги.

2. Помірна річна амплітуда повітря. Мінімальна температура сягає – 20 – 25 градусів і припадає на січень – лютий, максимальна близько 30 – 35 градусів і вона може спостерігатись у липні – серпні.

3. Помірно тепле літо з достатньою кількістю опадів під час вегетаційного періоду, без стійких атмосферних посух, суховіїв.

Природно-кліматичні умови цілком придатні для вирощування зернових, цукрових буряків, та інших сільськогосподарських культур, а також для ефективного розведення тварин.

Через землекористування ПОП «Урманське» проходить автотраса Бережани – Зборів, яке забезпечує добре сполучення між селами, а також дає можливість ефективної здачі сировини і продукції, що знаходяться: зерна – Бережани реал база хлібопродуктів, хлібзавод, цукровий буряк – Козівський цукровий завод, молоко – ВАТ «Бережанський молокозавод», м'ясо – Чортківський, Тернопільський м’ясокомбінати.

Матеріально-технічна база ПОП «Урманське» має відповідний машино-тракторний парк, який забезпечує виконання всіх технічних операцій по вирощуванні районів сільськогосподарський культур.

ПОП «Урманське» добре забезпечене необхідними виробничими приміщеннями, зокрема в господарстві є типова центральна ремонтна майстерня та бригадний пункт технічного обслуговування, регулювальний майданчик, майданчик для списаної техніки, майданчик для металобрухту, майданчик для зберігання машин, склади запасних частин, дільниці поточних ремонтів тракторів, сільськогосподарських машин, автомобілів, нафто господарство.

Також до складу машино-тракторної бази ПОП «Урманське» входять інженерно-технічні споруди: дороги, мости, естакади, навантажувально- розвантажувальний майданчик для сільськогосподарської техніки, тракторів, автомобілів, обладнань майстерні, силосні ями, тік, комора, контора господарства, побутове приміщення гноєсховища.

У ПОП «Урманське» існує лінійно-функціональна структура управління, при якій лінійному керівництву в розробці управлінських рішень і питань допомагає спеціальний апарат управління, який складається з функціональних підрозділів.

Організаційно- виробнича структура ПОП «Урманське» відображена на рис.2.1.1

 


Рис. 2.1.1 Організаційно-виробнича структура ПОП «Урманське»

 

Основну роль у виробництві сільськогосподарської продукції відіграють земельні ресурси. Земельні ресурси – це всі земельні угіддя належать даному господарству. Проведемо аналіз структури земельних ресурсів ПОП «Урманське» (табл. 1.)

 

 

Таблиця 2.1.1

Види, розміри і структура земельних угідь ПОП «Урманське»

(2010 – 2012 рр.)

Види земельних угідь 2010 р. 2011 р. 2012 р. Зміна площі Зміна структури
Площа, га В % до підсумку Площа, га В % до підсумку Площа, га В % до підсумку
Всього с.г. угідь            
з них               –   –
Рілля
Сінокоси   5,5   5,5   5,5
пасовища   4,5   4,5   4,5
Всього            

 

Детальний розгляд показників таблиці 1 свідчить про те, що в загальній площі господарства не відбулися зміни. Низька кількість площ орендованих під сіножаті і пасовища зв’язана з тим, що у господарстві відбулося скорочення ВРХ, в попередні роки, через нерентабельність галузі тваринництва. В зв’язку з укладанням у 2007 році орендного договору, земельна площа господарства становить 888 га. Скорочення земельного фонду підприємства повинне стимулювати більш раціональне використання земельних ресурсів.

Фактором організаційного характеру є розмір підприємства, його спеціалізація, інтенсифікація, кооперування і інше. Господарство можна проаналізувати за допомогою основних і допоміжних факторів. До основного показника належить обсяг виробництва продукції; до додаткових – площа земельних угідь, середньорічна кількість працюючих, середньорічна вартість основних фондів. Зробимо аналіз динаміки розміру господарства, на основі якої проаналізуємо господарську діяльність підприємства на протязі 2009 – 2011 року. (табл. 2.1.2)

 

 

Таблиця 2.1.2

Показники розмірів ПОП «Урманське» (2010 – 2012 рр.)

Показники Роки відхилення 2010р. в % до 2012 р.
     
Площа сільськогосподарських угідь, га        
Середньорічна кількість працюючих, чол.       -14 75,4
Середньорічна вартість основних засобів, тис. грн 918,5 920,5   12,5 101,4
Середньорічна вартість довгострокових біологічних активів, тис. грн.       -74 47,9
Вартість валової сільськогосподарсткої продукції, тис. грн. 2363,6 2380,5 2709,7 346,1 114,6
в т. ч. рослинництва 1102,9 1168,8 1464,8 361,9 132,8
тваринництва 1260,7 1211,7 1244,9 -15,8 98,7
Вартість товарної продукції, тис.грн.       -174 91,7
Валовий прибуток (збиток), тис. грн. -445 -185 -194    
Чистий прибуток (збиток), тис. грн. -457   -253   55,4

 

Як вже зазначалося, площа земельних угідь господарства залишилася незмінною. Спостерігається зменшення чисельності працюючих на 14 чол, середньорічна вартість основних засобів збільшилась на 12,5 тис. грн. В той же час середньорічна вартість довгострокових біологічних активів зменшилась в 2012 р. порівняно з 2010 р. на 74 тис. грн., що складає 47,9 %.

У господарстві зросла вартість валової сільськогосподарської продукції за рахунок збільшення вартості продукції рослинництва на 361,9 тис. грн., а продукція тваринництва зменшилася на 15,8 тис. грн. Вартість валової продукції зросла в 2012 р. порівняно з 2010 на 346,1 тис. грн., що складає 114,6%. Вартість товарної продукції зменшилася в 2012 р. порівняно з 2010 р. на 174 тис. грн., що складає 91,7%.

Валовий збиток господарства зменшився на 251 тис. грн., а чистий прибуток збільшився на 204 тис. грн. і в 2012 році становив – 253 тис. грн..

Валова продукція – це обсяг продукції землеробства і тваринництва, виробленої за певний період у грошовому виразі. Одна частина валової продукції споживається в сільськогосподарському виробництві, інша – це товарна продукція, тобто та яка реалізується. Загальний обсяг товарної продукції – це сума всієї продукції, реалізованої на сторону, включаючи внутрігосподарський оборот. Розглянемо обсяг і структуру товарної продукції ПОП «Урманське» в 2010 – 2012 роках.

 

Таблиця 2.1.3

Обсяг і структура товарної продукції ПОП «Урманське» (2010 – 2012 рр.)

Види продукції 2010р. 2011р. 2012р. Відхилення
виручка, тис. грн. в % до підсумку виручка, тис. грн. в % до підсумку виручка, тис. грн. в % до підсумку виручка, тис. грн. в % до підсумку
                 
1. Продукція рослинництва 530,3 34,06 385,8 29,532 580,2 35,183 49,9 1,126
Зернові та зернобобові 465,6 29,9 203,9 15,608 377,4 22,885 -88,2 -7,02
у т. ч. пшениця 340,6 21,87   10,487 239,8 14,541 -100,8 -7,33
Гречка 47,7 3,063 40,5 3,1001 0,7 0,0424 -47 -3,02
Ячмінь 23,6 1,516 3,5 0,2679 2,3 0,1395 -21,3 -1,38
Горох 9,8 0,629         -9,8 -0,63
Овес 2,9 0,186 4,2 0,3215 28,1 1,704 25,2 1,518
інші зернові   2,633 18,7 1,4314 106,5 6,4581 65,5 3,825
Ріпак озимий 61,1 3,924 117,8 9,0171 191,6 11,618 130,5 7,694
Картопля                
Цукрові буряки                
Овочі                
Інша продукція рослинництва 3,6 0,231 64,1 4,9066 11,2 0,6792 7,6 0,448
2. Продукція тваринництва 1026,8 65,94 920,6 70,468 1068,9 64,817 42,1 -1,13
ВРХ 508,7 32,67 258,8 19,81 411,5 24,953 -97,2 -7,72
Свиней 108,7 6,981 94,2 7,2107 85,4 5,1786 -23,3 -1,8
Молоко 374,7 24,06 546,7 41,848   32,321 158,3 8,257
Мед                
Інша продукція тваринництва 34,7 2,229 20,9 1,5998   2,3649 4,3 0,136
3. Промислова продукція                
                 
4. Реалізація іншої продукції, робіт і послуг                
5. Реалізація товарів                
Усього по підприємству 1557,1   1306,4   1649,1      

 

З даної таблиці видно, що досліджуване господарство, в основному спеціалізується на виробництві продукції тваринництва (64,8% в 2012 р.), продукція рослинництва займає 35,2%.

В рослинництві переважає спеціалізація на пшениці – 239,8 тис. грн. і 191,6 тис. грн. займає виробництво ріпаку.

В тваринництві переважає виробництво молочної продукції – 533 тис. грн. і м'ясо ВРХ відповідно 411,5 тис. грн.

Якщо розглядати обсяг і структуру товарної продукції ПОП «Урманське» в динаміці за 2010 – 2012 рр., то спостерігається ріст випуску продукції рослинництва, у 2012 р. проти 2010 р. на 49,9 тис. грн., а продукції тваринництва відповідно на 42,1 тис. грн.

Виробнича діяльність кожного господарства залежить від забезпеченості його основними виробничими фондами. Їх наявність і ефективність використання в господарстві, що досліджується, наведені в табл. 2.1.4

Фондозабезпеченість господарства, тобто забезпеченість основними фондами, визначається як відношення вартості основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення до площі сільськогосподарських угідь.

Фондовіддача – це випуск продукції на 1 гривню основних виробничих фондів, тобто відношення вартості валової продукції сільського господарства до вартості основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення.

Фондомісткість – це величина, обернена фондовіддачі, вона показує скільки по вартості основних фондів знаходиться в одиниці вартості випущеної продукції.

Фондоозброєність визначається відношенням вартості основних фондів сільськогосподарського призначення до середньорічної кількості працюючих, зайнятих в сільському господарстві.

 

Таблиця 2.1.4

Забезпеченість основними фондами і їх використання В ПОП «Урманське» за 2010 – 2012 рр.

Показники Роки відхилення 2012 р. в % до 2010 р.
     
Вартість основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення, тис. грн. 918,5 920,5   12,5 101,4
Вартість валової продукції, тис. грн. 2363,6     346,1 14,6
Площа сільськогосподарських угідь, га          
Середньорічна кількість працюючих зайнятих в сільському господарстві, чол.       -14 75,4
Фондозабезпеченість, грн./ га 103,4 103,7 104,8 1,4 101,4
Фондовіддача, грн. 2,6 2,6 2,9 0,3 113,1
Фондомісткість, грн. 0,4 0,4 0,3 -0,05 88,4
Фондоозброєність, грн./чол. 1611,4     553,7 134,4

Як видно з даних табл. вартість основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення збільшилася у 2012 р. порівняно з 2010 р. на 12,5 тис. грн. або на 1,4%. Ріст валової продукції за цей же період склав 346,1 тис. грн. або 14,6%. Фондозабезпеченість господарства зросла на 1,4 грн./га, фондовіддача на 0,3 грн., фондоозброєність на 553,7 грн./чол. Фондомісткість зменшилася на 0,05 грн.

Загальну оцінку ефективності виробництва в господарстві можна дати, зробивши аналіз фінансових результатів виробничо-комерційної діяльності господарства, дані по яких наведені в табл. 2.1.5

 

 

Таблиця 2.1.5

Фінансові результати виробничо-комерційної діяльності ПОП «Урманське» за 2010 – 2012 рр.

Показники Роки відхилення 2012 р. В % до 2010 р.
     
Виручка, тис. грн.         104,2
Податок на додану вартість, тис. грн.         101,8
ПДВ в % до виручки 17,071 16,67 16,67 -0,396 97,7
Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.       -174 91,7
Валовий прибуток (збиток) тис. грн -445 -185 -194   43,6
Прибуток в % до виручки, тис. грн. -22,47 -11,5 -9,4 13,07 41,8
Рентабельність, % -21,32 -12,13 -10,1 11,18 47,6
Чистий прибуток, тис. грн. -457   -253   55,4

 

Дані табл. 5 свідчать про збільшення виручки від реалізації в 2012 р. (2063 тис. грн.) порівняно з 2010 р. (1980 тис. грн.) на 83 тис. грн. або 4,2%. Собівартість реалізованої продукції у 2012 р. зменшилася проти 2010 р. на 174 тис. грн., або на 91,7%. Чистий прибуток збільшився з – 457 тис. грн. в 2010 р. до – 253 тис. грн. в 2012 р.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 74 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.015 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав