Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Канонічні джерела, світоглядні ідеї та філософські школи Стародав­нього Китаю.

Читайте также:
  1. ВОПРОС N 2. Яке трактування сутності грошей відповідає позиції класичної школи?
  2. Для туристів з Кореї рекомендуються страви, як і для туристів з Китаю.
  3. Досократовські філософські школи: елейська, мілетська, ефеська. Принципи і сутність.
  4. Елементарні школи
  5. Завдання психології вищої школи на сучасному етапі реформування вищої освіти в Україні
  6. Загальна характеристика системи освіти в Англії. Життєвий шлях, світогляд та філософські ідеї Дж.Локка
  7. Загальні особливості української філософії та філософські джерела Київської Русі.
  8. Зв'язок психології вищої школи з іншими науками
  9. Ідеї, провідні школи та представники античної натурфілософії.
  10. Інвестиції: сутність, джерела, об’єкти та завдання.

Духовним каноном життя Стародавнього Китаю є так зва­не "П*ятикнижжя".В одній із версій, світ утворив першопредок Пань-Гу, який, розколовши пер­винне яйце, відділив Небо від Землі. На Небі запанували іде­альні закони буття, на Землі на­впаки - панують стихійність і випадковість. У Китайській дер­жаві людина і держава поєднують у собі властивості як Неба, так і Землі. Тому перед людиною відкривається мож­ливість вибору між двома відмінними типами поведінки. Все на світі є результатом взаємодії 2 протилежних початків буття - Інь і Ян. Інь - темний, вологий, пасивний (жіночий) початок буття, а Ян - світлий, сухий, активний (чоловічий). Внаслідок взаємодії Інь та Ян утворюють 5 світових стихій: вогонь, воду, землю, дерево та метал.

Давньокитайська філософія порівняно з давньоіндійською виглядає стрункішою, деталізованішою та більше зануреною у глиби­ну суперечливого, парадоксального мислення. Серед усіх філософських шкіл Стародавнього Китаю (а їх було до 100) найважлив­ішими були 2. Конфуціанство заснував Конфуцій. Це була шко­ла соціально-етичпого спрямування, тобто на першому плані тут - проблеми людських стосунків та людської поведінки. Вирішальну роль у люд­ському житті відіграє закон Неба. Людина повинна навчитися сприймати й розуміти цей закон і вибудо­вувати свою поведінку відповідно до волі Неба. Якщо людина спроможна це робити, вона постає як "шляхетна.Погляди Конфуція на людину:

Шляхетна людина:- вибудовує свою поведінку відповідно до волі Неба - в її душі діє доброчинність;- живе за принципами поваги до батьків, людинолюб­ства, виконання ритуалів Низька людина:- не має внутрішніх переконань; - діє під впливом юрби або без­посередніх життєвих потреб;- дбає лише про зиск.Шляхетній людині протистоїть низька людина, яка не має внутрішніх пе­реконань, а діє під впливом юрби або безпосередніх життєвих потреб. Велику увагу Конфуцій приділяв проблемам суспільного та державного життя. Держава і сім'я в аспекті взаємин між людьми були для нього не­подільні. А вихідним принципом організації суспільного життя він вважав шанування традицій. Конфуцій вважав принципу "виправлення імен ": "Правитель завжди буде правителем, слуга - слугою, батько - бать­ком, а син - сином ". Сьогодні ми могли б передати цей принцип висловом: кожен повинен займатися тією справою, для якої його призначила суспіль­на роль. Порушення цього принципу веде до безладдя.

Іншу важливу школу Стародавнього Китаю заснував Лао-Цзи-на першому плані стояли ідеї світобудови. Під "дао" розуміється єдиний і уні­версальний початок буття. Якщо це так, то саме "дао" не може мати ніякого визначення, адже визначення є лише там, де є межа і відмінність. Якщо є межа, то "дао" буде обмеженим і не зможе породжувати все без винятку; якщо є відмінність, то "дао" буде змінним і втратить якість універсального єдиного. Тому "перше дао" є єдність інь та ян. Їх об'єднання дає частину "ці" - щось на зразок атома. Якщо в ній переважає інь, вона зветься інь-ці, якщо ян -ян-ці. Взаємодія інь-ці та ян-ці утворює 5 стихій: вогонь, воду, землю, дерево та метал. Названі елементи утво­рюють усе існуюче. Визначення "дао" тлумачать також: як універсальний закон світобудови. Тобто "дао" пронизує собою все, що існує, знаходячи, своє виявлен­ня у правильному спрямуванні думки. Тому саме слово "дао" пере­дається ієрогліфом, що поєднує шлях та голову людини. Конкретні виявлення "дао" в речах та процесах позначають як "де", котре у людській поведінці постає у вигляді доброчес­ності. Життєве завдання людини-осягнути "дао" і йти за ним. Із вихідного розуміння "дао" випливає також даоський принцип недіяння як першої якості мудреця. Не виходячи з вікна, можна бачити природне дао. У державних справах Лао-цзи також віддавав перевагу зменшенню актив­ності. вважав, що маленькі держави з нечисленним та недійовим насе­ленням житимуть стабільним, урівноваженим життям. Просвітництво та виконання ритуалів Лао-цзи вважав ознаками розбрату, незадоволення і занепаду держав. Звідси випливає мотив протистояння даосизму та конфу­ціанства в культурній історії Китаю. Філософські школи Стародавнього Китаю * Даосизм ("Дао-де-цзя ") Конфуціанство ("Жу-цзя ") Інь-Янь-цзя (натурфілософістська) •Моїсти ("Мо-цзя") Легісти ("Фа-цзя ") Софісти ("Мін-цзя ")

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 113 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав