Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Quot;Ізборнік Святослава 1076 року" - видатна пам’ятка давньоруської літератури.

Читайте также:
  1. Завоевание князя святослава и их значение
  2. Руська Правда - видатна пам’ятка давньоруського права

В«ІзборнікВ» 1076 року - одна з найдавнішіх давньоруськіх рукописних книг. У Науковій літературі вон іменується кож В«Ізборнік (Збірник) СвятославаВ», Збірник 1076 р. В»У кінці цього рукопису є запис: В«Закінчено Цю книгу рукою грішного Іоанна. Вібрать з багатьох книг княжих В», з Якого віпліває, Що книгу Було переписано в Киеве за редакцією Іоанна. Досліднікі дійшлі висновка, Що самє ВІН добиратися тексти. Існує кож припущені, Що книга готувалась для князя Святослава. Якісь Відомості про Іоанна відсутні. Необхідно підкресліті, Що при доборі рукопісів з якоїсь княжої бібліотекі, Іоанн здійснів глибоко продуманість и цілеспрямованій (Ідеологічно-світоглядній) добір Текстів. Суспільно-політична та релігійно-церковна Ситуація, в якій перебувала тогочасної Русь, Вимагай книги, де читач МіГ знайте Відповідь на питання: В«Як жити людіні?В» Метою Створення цієї збіркі Було сприяння духовному зроста чітачів, формуваня їх етічної свідомості [13; 56].

можливости, пам'ятку Було заміслено Як підручник для княжих ДІТЕЙ. На СЬОГОДНІ Знайда грецькі паралелі пріблізно до половини Текстів цієї рукопісної книги. Інші Статті, вірогідно, складені на слов'янських грунті. Зміст В«ІзборнікаВ», вплінув на подалі релігійно-філософську традіцію І, зокрема, на світоспрійняття князя Володимира Мономаха.

Зміст та структура "Ізборніку Святослава 1073 року "

Ізборнік - с'борнік', пізніше сборнік' або соборнік',:

1) богослужбові книги з календарними датами про богослужби Протяг року, іноді з текстами богослужби;

2) твори, складені з Текстів різного походження: перекладні, напр., Ізборнік т. зв. Святослава 1073 p., Кож деякі зб. проповідей (В«ЗлатоструйВ» и ін.); Інші збіркі посталі на Україні: ймовірно Ізборнік 1076 р. та зб. проповідей (В«ІзмарагдВ» та ін.); деякі збіркі Ліше доповнено укр. матеріялом (Торжественник, проповіді на свята, доповнено проповідямі Кирила Турівського). У 16-18 вв. постають чісленні Приватні збіркі різноманітніх Текстів, зокрема віршованіх и новелістічніх. У Науковій літературі назва В«збірникВ» для компілятівніх суцільніх творів НЕ вжівається (напр., В«БджолаВ» та под. збіркі) [14; 66].

Як i бiльшiсть iнших перекладних творiв, пам'ятки ораторської прози приходили звичайна в складi збiрнікiв, улюбленої у Вiзантiї Х - XI ст. форми лiтературної передачi. Особливо популярнi проповiдi Iоанна Златоуста галі в Болгарiї вживались в антологiях з Назва "Златоструй", "Учительне євангелiє" (вібранi Уривки з пояснювальніх бесiд Iоанна на євангелiя, з додатком Повчання iнших вiзантiйськіх пісьменнікiв, об'єднанi в збiрнік болгарськім письменником Х ст. Костянтин Пресвiтером) та iн. За цімі Зразки складалісь i в Кіївськiй Русi антологiї ораторської прози ("Златоуст" i iн.). До творiв Iоанна Златоуста тут прилучан повчання й iнших пісьменнікiв, а потiм i самостiйнi твори, напісанi за вiзантiйськімі Зразки. Декiлька збiрок ант...ологiй такого типу дiйшло до нас вже в списках ХІ-ХІІ ст [17; 30].

Сюди належить насамперед збiрнік Святослава 1073 р. Збiрнік цею БУВ переписання якімсь дяком Iоанном для великого князя Святослава Ярославича i в орігiналi вiдомій пiд заголовком В«С'бор від мног отецьВ». На слов'янську мову збiрнік цею БУВ перекладеній галі в IX - Х ст. за наказом болгарського царя Симеона, для Якого вiн Спочатку ї прізначався. Склад Його Досить Строкатої. Поряд з Вибраного творами Iоанна Златоуста, Васілiя Великого, Григорiя Богослова, Єпiфанiя Кiпрського [18; 19].

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав