Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вплив електромагнітних полів на організм

Читайте также:
  1. C. вплив на поведінку суб'єктів економіки через формування загальноекономічного середовища; Верно
  2. Аналіз основних факторів впливу на працюючих на робочому місці
  3. Аналіз чинників, що впливають на цінову політику
  4. Барокова культура України. Українські братства (Львівська, Київська братські школи). Зв’язки з Європою та її впливи.
  5. Вивчення впливу на громадську думку під час ІІ Світової війни. Початки становлення служб вивчення громадської думки (Роупера, Харріса).
  6. Види впливу іонізуючих випромінювань на організм людини
  7. Визначення можливих небезпечних й шкідливих виробничих факторів, що можуть впливати на працівників
  8. Визначіть поняття маркетингової цінової політики і фактори впливу на цінову політику.
  9. Випромінювання оптичного діапазону (інфрачервоне, ультрафіолетове, лазерне), його вплив на організм людини та методи захисту
  10. Випромінювання оптичного діапазону (інфрачервоне, ультрафіолетове, лазерне), його вплив на організм людини та методи захисту.

Ступінь біологічного впливу електромагнітних полів на організм

людини залежить від частоти коливань, напруженості та інтенсивності поля, режиму його генерації (імпульсне, безперервне), тривалості впливу. Біологічний вплив полів різних діапазонів неоднаково. Чим коротше довжина хвилі, тим більшою енергією вона володіє. Високочастотні випромінювання можуть іонізувати атоми або молекули в соматичних клітинах - і таким чином порушувати йдуть в них процеси. А електромагнітні коливання довгохвильового спектра хоч і не вибивають електрони із зовнішніх оболонок атомів і молекул, але здатні нагрівати органіку, приводити молекули в тепловий рух. Причому тепло це внутрішнє - перебувають на шкірі чутливі датчики його не реєструють. Чим менше тіло, тим краще воно сприймає короткохвильове випромінювання, чим більше - тим краще сприймає довгохвильове.
Особливо чутливі до впливу несприятливих наслідків електромагнетизму ембріони і діти. Людина, створивши такий вид випромінювання, не встиг виробити до нього захисту. Первинним проявом дії електромагнітної енергії є нагрів, який може привести до змін і навіть до

 

пошкоджень тканин і органів. Механізм поглинання енергії досить складний. Найбільш чутливими до дії електромагнітних полів є центральна нервова система (суб'єктивні відчуття при цьому - підвищена стомлюваність, головні болі і т. п) та нейроендокринна система.
З порушенням нейроендокринної регуляції пов'язують ефект з боку серцево-судинної системи, системи крові, імунітету, обмінних процесів, відтворної функції та ін Вплив на імунну систему виражається в зниженні фагоцитарної активності нейтрофілів, зміни компліментарної активності сироватки крові, порушення білкового обміну, пригніченні Т- лімфоцитів. Можливі також зміна частоти пульсу, судинних реакцій. Описано зміни кровотворення, порушення з боку ендокринної системи, метаболічних процесів, захворювання органів зору. Було встановлено, що клінічні прояви впливу радіохвиль найбільш часто характеризуються астенічними, астеновегетативний і гипоталамическими синдромами:
1. Астенічний синдром. Цей синдром, як правило, спостерігається в початкових стадіях захворювання і виявляється скаргами на головний біль, підвищену стомлюваність, дратівливість, порушення сну, періодично виникають болі в області серця.
2. Астеновегетативний або синдром нейроциркулярними дистонії. Цей синдром характеризується ваготонічному спрямованістю реакцій (гіпотонія, брадикардія та ін.)
3. Гіпоталамічний синдром. Хворі підвищено збудливі, емоційно лабільні, в окремих випадках виявляються ознаки раннього атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби.
Поля надвисоких частот можуть впливати на очі, що приводить до виникнення катаракти (помутніння кришталика), а помірних - до зміни сітківки ока за типом ангіопатії. У результаті тривалого перебування в зоні дії електромагнітних полів наступають передчасна втомлюваність, сонливість або порушення сну, з'являються часті головні болі, настає розлад нервової системи та ін Багаторазові повторні опромінення малої інтенсивності можуть

 

призводити до стійких функціональних розладів центральної нервової системи, стійким нервово-психічних захворювань, зміни кров'яного тиску, уповільнення пульсу, трофічних явищ.
Аналогічний вплив на організм людини надає електромагнітне поле промислової частоти в електроустановках надвисокої напруги. Інтенсивні електромагнітні поля викликають у працюючих порушення функціонального стану центральної нервової, серцево-судинної і ендокринної системи, страждає нейрогуморальна реакція, статева функція, погіршується розвиток ембріонів (збільшується ймовірність розвитку природженої потворності). Також спостерігаються підвищена стомлюваність, млявість, зниження точності рухів, зміна кров'яного тиску і пульсу, виникнення болів у серці (зазвичай супроводжується аритмією), головні болі. В умовах тривалого професійного опромінення з періодичним перевищенням гранично допустимих рівнів у частини людей відзначали функціональні зміни в органах травлення, що виражаються у зміні секреції і кислотності шлункового соку, а також у явищах дискінезії кишечника. Також виявлено функціональні зрушення з боку ендокринної системи: підвищення функціональної активності щитовидної залози, зміна характеру цукрової кривої і т.д. Передбачається, що порушення регуляції фізіологічних функцій організму обумовлено впливом поля на різні відділи нервової системи. При цьому підвищення збудливості центральної нервової системи відбувається за рахунок рефлекторного дії поля, а гальмівний ефект - за рахунок прямого впливу поля на структури головного і спинного мозку. Вважається, що кора головного мозку, а також проміжний мозок особливо чутливі до впливу поля. В останні роки з'являються повідомлення про можливість індукції ЕМІ злоякісних захворювань. Ще нечисленні дані все ж говорять, що найбільше число випадків припадає на пухлини кровотворних тканин і на лейкоз зокрема.

Дослідники США та Швеції встановили факт виникнення пухлин у дітей при впливі на них магнітних полів частоти 60 Гц і напруженістю 2-3 МГС протягом декількох днів або навіть годин. Такі поля випромінюються

 

телевізором, персональної ЕОМ. Спостереження за людьми, які регулярно користувалися електродрилі, показали несприятливий для здоров'я дію низькочастотних електромагнітних полів частотою 50 - 60 Гц: вночі у більшості випробовуваних підвищувався в крові рівень мелатоніну - гормону шишкоподібної залози, або епіфіза. Епіфіз грає роль основного "ритмоводителя" функцій організму Порушення цього ритму може спричинити за собою серйозні захворювання, зокрема, утворення пухлини.
В кінці 1995 року було опубліковано 14 робіт з дослідження можливого розвитку раку молочної залози у осіб, які мають контакт з електромагнітним полем у виробничих умовах або в побуті. У Варшаві проводилося дослідження, яке показало, що в осіб, опромінюється електромагнітним полем, ймовірність розвитку раку лімфатичної системи і кровотворних органів була більше в 6,7 рази, раку щитовидної залози - у 4,3 рази

найбільш звичайний рак легені при дії мікрохвильового випромінювання.




Дата добавления: 2015-02-22; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав