Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Оцінка факторів ризику летального кінця у хворих на НП

Читайте также:
  1. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  2. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  3. Аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів
  4. Аналіз основних факторів впливу на працюючих на робочому місці
  5. Аналіз потенційних небезпек та шкідливих факторів виробничого середовища
  6. Аналіз потенційних небезпек та шкідливих факторів виробничого середовища ПАТ “Карпати-Лада”.
  7. Аналіз потенційно небезпечних та шкідливих факторів при формуванні корпусу яхти
  8. Архітектура і пошуки національного стилю кінця ХІХ початку ХХ століття: неоукраїнський стиль, необароко, модерн.
  9. Базисна терапія хворих на МВ
  10. Бальна оцінка стану хворих на муковісцидоз

За результатами численних клінічних рандомізованих ь досліджень виділені 3 групи несприятливих прогностичних факторів ризику летального кінця у хворих на НП:

▪1. Основні

– порушення свідомості

-частота дихання 30 за 1 хв та більше

- артеріальна гіпотензія (артеріальний тиск нижче 9о мм ртю, та⁄або діастолічний артеріальний тиск 60 мм рт сьт. Та нижче

- азот сечовини вище 7 ммоль⁄л

▪2. Додаткові

- двобічне або багаточасткове ураження легень, порожнення розпаду, гіпоксемія -(SaO2 менше 90% або РаО2 нижче 60 мм рт ст.)

▪3. Фактори, які були у хворого до початку захворювання на НП

- вік 50 років та старше

- наявність супутнього захворювання (хронічне обструктивне захворювання легень, бронхоектатична хвороба, злоякісна пухлина, цукровий діабет, захворювання печінки, цереброваскулярне захворювання, алкоголізм, наркоманія).

У пацієнтів з відсутністю будь- яких несприятливих проностичних факторів із трьох наведених груп існує ниїзький ризик летального кінця, вони підлягають амбулаторному лікуванню. Пацієнти з наявністю одного з основних несприятливих прогностичних факторів слід госпіталізувати. Для пацієнтів, які мають прогностичні фактори з інших груп (додаткові фактори та ⁄ або ті, що були у хворого до початку захворювання), при вирішенні питання про місце (амбулаторно, або в умовах стаціонару) та об′єм лікування (як хворих з нетяжким або тяжким перебігом НП) слід виходити з позицій конкретної клінічної ситуації.

Модифікуючи фактори, які впливають на ризик появи окремих збудників НП у дорослих.

1. Модифікуючи фактори, які асоціюються з великою ймовірністю участі антибіотикорезистентних штамів S.pneumoniae у виникненні НП

- вік старше 65 років

- терапія ß-лактамами, яку проводили протягом останніх 3 міс.

- - алкоголізм, імунодефіцитні захворювання ⁄ стани (в тому числі лікування системними ГКС)

- множинні супутні захворювання внутрішніх органів

1. Модифікуючи фактори, які асоціюються з великою ймовірністю появи грам -негативних ентеробактерій

- супутні серцево- судинні та бронхолегеневі захворювання

- множинні супутні захворювання внутрішніх органів

- - антибактеріальна терапія, яку проводили з приводу інших захворювань

- -перебування у будинку для людей похилого віку

2. Модифікуючи фактори, які асоціюються з великою ймовірністю участі P.aeruginosa

- бронхоектази, муковісцідоз

- тривале лікування системними ГКС (прийом преднізолону в дозі 10 мг на добу і вище)

- терапії антибіотиками широкого спектра більше 7 днів протягом останнього місяця

- виснаження

 

 

З урахуванням вищенаведених даних пропонується розподіляти всіх дорослих пацієнтів з НП на чотири групи.

До 1 групи відносять хворих на НП з нетяжким перебігом, які не потребують госпіталізації, без супутньої патології та інших модифівкуючихї факторів. Найбільш часто збудниками НП у таких пацієнтів є S.pneumoniae, M.pneumoniae, C. pneumoniae, H.influenzae (як правило у курців) та респіраторні віруси. У 30-50% пацієнтів збудника не визначають взагалі, тому проводити рутинну мікробіологічну діагностику недоцільно. Повну цінність можуть мати данит епідеміологічних досліджень (групова захворюваність осіб молодого віку в організованих колективах характерна для інфекції, спричиненої S.pneumoniae або M.pneumoniae).

До П групи відносять хворих на НП з нетяжким перебігом, які не потребують госпіталізації, з наявністю супутньої патології (хронічне обструктивне захворювання легень, ниркова та серцева недостатність, захворювання, пухлина, цукровий діабет, хронічне захворювання печінки різної етіології, психічний розлад, алкоголізм) та ⁄або інших модифікуючи факторів. Збудниками НП у хворих є S.pneumoniae, H.influenzae, M.catarrahalis. Слід враховувати і можливість грамнегативної інфекції: Enterobacteriaceae (E coli, Klebsiella spp.), особливо у людей похилого віку. Необхідно передбачити також ймовірність анеробної інфекції за нявності НП в осіб з несанованою порожниною рота, клініко- анамнестичними даними щодо неврологічних захворювань та ⁄або порушеннями акту ковтання. Рутинна мікробіологічная діагностика у цих хворих також малоінформати вна і практи чно нен впливає на вибір антибіотиків. Однак, близько у 20% хворих цієї групи можливе виникнення потреби в госпіталізації через неефективність амбулаторного лікування) та ⁄або загострення ⁄ декомпенсації супутніх захворювань.

До Ш групи відносять хворих на НП з нетяжким перебігом, які потребують госпіталізації у терапевтичне відділення за медичними (наявність несприятливих прогностичних факторів) показаннями. У пацієнтів цієї групи розвиток НП може бути зумовлений S.pneumoniae, H.influenzae, атипoвими збудниками: Legionella spp. M.pneumoniae, грамнегативними ентеробактеріями. У 10-40% хворих групи нерідко виявляють «змішану» інфекцію (тобто поєднання типових бактеріальних та атипових збудників). Така різниця в частоті виявлення збудників зумовлена особливостями мікробіологічних методів діагностики, які використовують різні дослідники.

До 1Y групи відносять хворих на НП з тяжким перебігом, які потребують госпіталізації у ВАІТ. Спектр мікробної флори у таких пацієнтів включає S.pneumoniae, H.influenzae, Legionella spp, грамнегативні ентеробактерії, S. aureus та M.pneumoniae (досить рідко). За наявності модифікуючи факторів збудником НП може бути P.aeruginosa.

 




Дата добавления: 2015-02-22; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.015 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав