Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

СУДОВО-МЕДИЧНА ЕКСПЕРТИЗА ЗА МАТЕРІАЛАМИ СЛІДЧИХ СПРАВ, У ТОМУ ЧИСЛІ І В РАЗІ ОБВИНУВАЧЕННЯ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗА ПРОФЕСІЙНО-ПОСАДОВІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

Читайте также:
  1. II курсу медичних факультетів на осінній семестр 2014-2015 навчального року
  2. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  3. Альтернативна медична експертиза
  4. Ветсанекспертиза ковбас та копченостей
  5. Види інструктажів працівників
  6. Визначення можливих небезпечних й шкідливих виробничих факторів, що можуть впливати на працівників
  7. Визначення чисельності працівників служби охорони праці.
  8. Визначення чисельності працівників служби охорони праці.
  9. ВИКОРИСТАННЯ МЕДИЧНИХ РУКАВИЧОК.
  10. Висновки за матеріалами аналізу санітарних умов.

Приводи та особливості проведення експертиз за матеріалам справ, питання, які вирішуються комісійною судово-медичною експертизою; об'єкти експертизи – медична документація, висновки первинних судово-медичних експертиз, дані допитів свідків, протоколів огляду місця події та ін.

Особливості методики проведення експертиз у справах про професійно-посадові правопорушення медтчних працівників.

Судово-медичні аспекти лікарської етики та деонтології. Порушення морально-етичних норм в професійній роботі медичних працівників. Правові та морально-етичні норми, які регулюють відносини між лікарем та хворим. Професійні обов'язки і права медичних працівників, які були обумовлені основами законодавства України про охорону здоров'я. Лікарська таємниця. Можливості експериментування лікарем.

Визначення несприятливих наслідків у медичній практиці, лікарські помилки, нещасні випадки та ін. Проступки та злочини медиччих працівників.

Професійні та професійно-посадові злочини медичних працівників, які обумовлені кримінальним законодавством України.

Компетенції експертної комісії при розслідуванні справ про кримінальну відповідальність медичних працівників. Використання матеріалів експертиз для профілактики правопорушень серед медичних працівників і покращення якості лікувально-профілактичної допомоги населенню.

 


ПРИМІРНИЙ ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ЛЕКЦІЙ /24 ГОДИНИ / ДЛЯ СТУДЕНТІВ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

1. Предмет і зміст судової медицини, її завдання. Історія її розвитку, в тому числі в Україні. Процесуальні та організаційні основи судово-медичної експертизи.

2. Загальні питання судово-медичної танатології. Процес вмирання, діагностика клінічної та біологічної смерті. Питання реанімації та трансплантації: правові, морально-етичні і медичні їх аспекти. Ранні та пізні трупні ознаки, їх судово-медичне значення.

3. Первинний огляд трупа на місці його виявлення. Особливості огляду місця події і трупа при окремих видах смерті. Визначення давності настання смерті.

4. Особливості судово-медичної експертизи раптової смерті та діагностика її причини при різних нозологічних формах захворювань. Принцип побудови судово-медичного діагнозу та складання обгрунтованих висновків і свідоцтва про смерть

5. Загальні питання судово-медичної травматології, визначення поняття "травма, травматизм", класифікація. Основні питання, які виникають при експертизі різних видів ушкоджень; діагностика причини смерті від дії тупих та гострих предметів. Особливості експертизи при транспортній травмі, падінні з висоти.

6. Судово-медична експертиза вогнепальних ушкоджень. Встановлення давності, зажиттевості та послідовності причинення ушкоджень.

7. Судово-медична експертиза при механічних асфіксіях та дії деяких фізичних факторів – електричного струму, високої та низької температури, йонізуючого випромінювання.

8. Судово-медична токсикологія, загальні закономірності дії отрут на організм людини. Класифікація отруєнь. Принципи їх діагностики при отруєнні корозивними, кров'яними, деструктивними та нервово-функціональними отрутами. Особливості отруєнь атиловим спиртом та його сурогатами.

9. Судово-медична експертиза потерпілих, звинувачених та інших осіб. Визначення видів ушкоджень, давнини нанесення та ступені їх тяжкості. Експертиза віку, стану здоров'я, спірних статевих станів та статевих злочинів.

10. Особливості судово-медичної експертизи речових доказів. Виявлення та вилучення їх на місті події та при дослідженні трупа. Питання,які вирішуються при дослідженні крові, сперми, волосся, слини, поту, молозива і інших об'єктів біологічного походження.Значення речових доказів при розслідуванні злочинів проти здоров'я і життя людини.

11. Сучасні медико-криміналістичні методи досліджень, їх застосування при судово-медичних експертизах ушкоджень, заподіяних тупими, гострими предметами, вогнепальною зброєю та для ідентифікації особи.

12.Правові та морально-етичні норми, які регламентують відносини між лікарем та хворим. Професійно-посадові правопорушення медичних працівників.

 

ПРИМІРНИЙ ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ




Дата добавления: 2015-02-22; просмотров: 55 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав