Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПОЕЗІЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА. ПОЕТИКА ТА ТЕМАТИКА ПОЕЗІЇ

Читайте также:
  1. III. ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНЫХ РАБОТ
  2. III.2. ПРИМЕРНАЯ ТЕМАТИКА РЕФЕРАТОВ, КУРСОВЫХ РАБОТ
  3. V. ПРИМЕРНАЯ ТЕМАТИКА РЕФЕРАТОВ
  4. Античная математика. Метод дедукции. Теоремы и аксиомы.
  5. Астрономия и математика
  6. Билет 3 Систематика психологической науки. Связь психология с другими науками о человеке.
  7. География заимствований (страна, время и пути заимствований, тематика и признаки).
  8. Древнегреческая наука (I): математика
  9. ЕНЕЇДА» І. КОТЛЯРЕВСЬКОГО. ІДЕЙНИЙ ПАФОС, ПОЕТИКА, ЗАСОБИ БУРЛЕСКУ. НОВАТОРСТВО «НАТАЛКИ-ПОЛТАВКИ». МИСТЕЦТВО ТВОРЕННЯ ХАРАКТЕРІВ
  10. Естествознание и знаковые системы. Математика

Патріотична лірика, любов до рідної України посідає визначальне місце в творчості Симоненка. І не даремно. В.Симоненко знайшов проникливі, яскраві образи, щоб передати силу любові до Батьківщини, до рідної української землі. Почуття патріотизму – найсвятіше почуття людини. Кожен з нас любить землю, де народився, виріс, мову, вперше почуту з уст матері, вулицю на якій зростав. Любить сильно, щиро. А от знайти слова, щоб виразити свою любов – важко, не збиваючись на загальні трафаретні. Василь Симоненко такі слова знайшов. Він зумів передати у "Лебедях материнства" й любов до рідної матері, й любов до прекрасної неньки нашої – України у простих, щирих словах.

 

В багатій поетичній палітрі Симоненка є барви, якими він творить сатиричні малюнки. Поет висміює тупих бюрократів, байдужих чиновників, бездарних писак, усіх, хто стоїть на перешкоді новому. Ставлення до людини як до гвинтика, яка принижувало людину, її гідність, убивало її творчий дух, найяскравіше та найпереконливіше, з величезним почуттям любові до людини викрито й осуджено у таких віршах, як "Ти знаєш, що ти людина…", "Я", "Дід умер", "Баба Онися", "Перший" та ін. Вірш "Ти знаєш, що ти людина?" має глибокий філософській підтекст. Людина повинна знати, що вона – що вона не бездушний гвинтик. Що вона повинна мати право на свободу, на визнання своєї людської гідності, на можливість жить так, як вона хоче і право на щастя. Людина – це цілий світ. "На світі безліч таких, як я, але я, їй-богу, один"; "Ми – це безліч стандартних "я", і безліч всесвітів різних" – утверджує цю думку В.Симоненко у вірші "Я"

 

У "Думі про щастя" зображено хорошу, працьовиту людину з доброю душею. Людину, яка справді заслуговує на велике щастя за свій труд, роботу, любов до інших, скромну й невибагливу. Вона щаслива, бо її люблять і вона любить своїх дітей. Доярка – життєлюбна, весела людина. Але щастя її окрадене, бідне. Вона здобула його важкою фізичною працею, постійною втомою. Так В.Симоненко показав красу й велич душі простої трудівниці і засудив тих, хто не цінуючи важкої праці і права на щастя, змушує їх жити і працювати в тяжких умовах.

 

Сила поезії Симоненка в безмежній щирості й справедливості. У нього, як писав Шевченко, "нема зерна неправди за собою", і є велична любов до людини.

 

В поетичній спадщині Симоненка чимало віршів адресовано Батьківщині ("Україні", "Задивляюсь у твої зіниці", "О земле з переораним чолом"… "Земле рідна" та ін.). Національна самосвідомість, діалог з народом, поставленим у злиденні, варварські умови буття, звертання до джерел козацького минулого – то визначальне підґрунтя майже всієї громадянської лірики.

 

Василь Симоненко прожив 28 років. Та він назавжди увійшов в історію рідної культури своїм болем за долю України, тривогами за Всесвіт, ліричним звучанням своїх інтимних творів, у яких зворушує краса і щирість почуттів. І хоч інтимні мотиви Симоненка переважно тісно пов'язані з пейзажами, соціальними, громадянськими, все ж у вірші про кохання у його поетичній спадщині займають чільне місце. Більшість з них увійшла до циклу "Тиша і грім", частково – до циклу "Земне тяжіння".

 

Юнацькі мрії, сподівання разом з легким смутком охоплюють ліричного героя поезій "Люди різні між нас бувають…" та "Пригадую усе слова…" Образ коханої порівнюється ним з весняним громом, який стає "совістю і душею" і "щасливим щастям". Самовіддане глибоке кохання сповнює ліричного героя у вірші "Ображайся на мене, як хочеш". У цьому творі лунає заклик поета прожити життя, розмінюючи кохання на дрібниці.

 

Людина глибокої душі, В.Симоненко у віршах про любов не міг бути поверховим чи нещирим. Він був прекрасним і чистим навіть тоді, коли не все склалося за бажанням, коли не вдалося висловити коханій те, чим жила душа.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав