Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методи очищення води

Читайте также:
  1. I. Методические рекомендации
  2. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  3. II. Глубокая скользящая методическая пальпация.
  4. II. Методика проведения гигиенического массажа.
  5. II.1.2.Методика финансового анализа
  6. III. Методические рекомендации
  7. III. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. IV Уровень методики и техники исследования
  9. IV. Методические рекомендации для самостоятельной проработки.
  10. IV. Методические рекомендации преподавателю по подготовке и проведению лабораторной работы

 

Методи очищення води. Чисті стічні води - це води, які в процесі участі в технології виробництва практично не забруднюються і скидання яких без очистки не викликає порушень нормативів якості води водного об'єкта. Нормативи єдині і затверджені Правилами охорони вод від забруднення стічними водами.

 

Забруднені стічні води - це води, які в процесі використання забруднюються різними компонентами і скидаються без очищення, а також стічні води, що проходять очистку, ступінь якої нижче норм, встановлених місцевими органами по охороні навколишнього середовища. Скидання цих вод викликає порушення нормативів якості води у водному об'єкті.

Практично завжди очищення промислових стоків - це комплекс методів. Найбільш широко використовується комбінація механічного очищення, нейтралізації промислових стоків, або реагентної очистки, та біохімічної очистки. Ці операції здійснюються практично у всіх комплексах очисних споруд, в тому числі і на станціях аерації при очищенні побутових (каналізаційних) стоків. Розглянемо їх детальніше.

 

1. Механічна очистка стоків

Сюди відносяться відстій стічних вод у спеціальних відстійниках, в яких відбувається осідання зважених часток на дно відстійників; збір нафтопродуктів та інших нерозчинних у воді рідин з поверхні стоків пристроями типу механічних рук і, нарешті, фільтрація вод через шар піску приблизно 1,5-метрової товщини.

2. Хімічна, або реагентному, очищення

а) Один з видів обробки стічних вод - реакції нейтралізації. Нейтралізація - хімічна реакція, яка веде до знищення кислотних властивостей розчину за допомогою лугів, а лужних властивостей розчину - за допомогою кислот. Оскільки хімічна природа відходів може бути різною, то для нейтралізації одного виду відходів необхідно зменшити кислотні властивості, а для іншого виду відходів - лужні властивості. Про ступінь кислотності або лужності розчину судять за величиною водневого показника рН. Значення величини рН розчинів різних речовин коливається від 0 до 14. Невеликі значення рН свідчать про наявність кислотного середовища.

Щоб контролювати реакцію нейтралізації, треба знати, яка кількість кислоти або лугу треба додати в розчин для отримання необхідного значення рН. Для цього використовують метод титрування, за обсягом витраченого титранту обчислюючи кількість визначається речовини.

Найпростішу систему очищення на основі реакції нейтралізації можна представити у вигляді подрібненого вапняку, на який вилили розчин кислоти, а осад зібрали у відстійник.

б) Реакції окислення-відновлення. Будь-яка реакція окислення-відновлення є одночасне окислення одних компонентів і відновлення інших.Найбільш поширені окислювачі та відновники:

Окислювачі Відновлювачі
Кисень або повітря Хлорит
Озон Сульфат Fe 2+
Хлор, гіпохлорит Гідросульфіт
Перекис водню Діоксид сірки
Перманганат калію Сірководень

 

Одним з найважливіших окислювальних агентів є хлор, тому більшість хімічних операцій зі стічними водами починається з хлорування, щоб високотоксичний хлор до кінця реагентної обробки повністю віддалявся з води. Окислювально-відновні реакції використовуються для перетворення токсичних речовин в нешкідливі.

3. Біохімічна очистка

а) Аеробна біохімічна очистка - мінералізація органічної речовини промислових або побутових стоків, яка відбувається в результаті його окислення за сприяння аеробних мікроорганізмів (мінералізаторів) у процесі використання ними цієї речовини в якості джерела живлення в умовах інтенсивного споживання мікроорганізмами розчиненого у воді кисню:

З 6 Н 12 Про 6 + 6 O 2 = 6СО 2 + 6 H 2 O.

Було встановлено, що органічні речовини відмерлих організмів руйнуються під дією бактерій, якщо для останніх створені відповідні умови, т. Е. Своєчасно подається кисень і середовище-носій виявляється сприятливою для розвитку мікроорганізмів. Як середовище-носія був обраний піщаний шар товщиною 1,5 м. Доступ кисню забезпечується за допомогою вентиляції або шляхом природної тяги. Стічні води зливаються на грунт тільки протягом 6 годин, а решта 18 годин відводяться на біохімічні процеси. Культура мікробів розвивається у верхніх шарах піску.

Цей метод очищення, названий методом крапельної фільтрації, вперше використаний в минулому столітті (1866) в Лондоні. Метод дозволяє при використанні 1 га піщаного ґрунту очистити 1,038 · 10 6 л / с. стічних вод, отже, Лондону в 1866р. для очищення 1,57 · 10 9 л / с. стічних вод необхідно було мати 810 га відповідних земель. Це занадто велика площа.

Удосконалення методу крапельного фільтра - перполяціонний фільтр - розбризкування стічних вод на пласт щебеню. Найбільш широко система з перполяціонним фільтром стала застосовуватися, коли були досягнуті успіхи в галузі отримання пластмас із заданими властивостями.У сучасних системах очищення накопичення бактеріального матеріалу здійснюється на пластмасових дисках, змонтованих на обертається осі.Диски наполовину занурені у стічні води, у міру їх обертання бактерії періодично забезпечуються живильним середовищем і киснем. Зараз метод крапельного фільтра використовують тільки за умови дешевої землі і м'якого клімату.

Найбільш універсальним способом обробки стічних вод є обробка активним мулом. Стічні води змішують з мулом, що утворився в результаті попереднього окислення вод, тому спосіб і отримав таку назву.

Як відомо, мул являє собою величезну популяцію різних бактерій, грибків та іншої флори, додавання якої до стічних вод призводить до швидкого встановлення рівноваги, що сприяє розкладанню органічних речовин, в результаті якого утворюються СО 2 і Н 2 О. По суті автори нового способу обробки змінили природний біологічний цикл таким чином, що швидкість споживання поживної речовини (тобто, швидкість розкладання органічної речовини) збільшилася на кілька порядків. Подальше вдосконалення цього способу пов'язано з розробкою методів належного догляду та харчування використовуваної популяції мікроорганізмів.

Активний мул являє собою аморфний колоїд з поверхнею 100 м 2 / г сухої речовини, має вигляд буро-жовтих дрібних пластівців розміром 3-150 мкм, зважених у воді. B 1 г сухого мулу міститься від 10 8 до 10 12 штук бактерій. При цьому певний вид бактерій здатний окислювати певні речовини.

Бактерії, що входять до складу активного мулу, здатні переробляти тільки ті стічні води, з яких сформувався цей активний мул. Тому, якщо до складу очищаються промислових стоків будуть введені нові речовини, наприклад при зміні технології виробництва, то буде потрібно час, щоб бактерії, здатні окислити саме ці речовини, розмножилися в достатній кількості і змогли забезпечити найкращу очищення.

Іноді навіть доводиться завозити на знову створюване підприємство активний мул з іншого підприємства, де очищаються аналогічні за складом води і де в активному мулі поширені потрібні види бактерій.

Зазвичай концентрацію активного мулу підтримують рівної 2-4 г / л. У ході очищення активний мул час від часу виводять з очисних споруд, так як його кількість зростає. Частина його при цьому використовується в якості цінного добрива, якщо немає важких металів, частина стабілізують, т. Е. Обробляють надлишком кисню для видалення всілякої органіки, запобігаючи таким чином гниття. Частина надходить на анаеробне розкладання. Апаратура для аеробного біохімічної очистки являє собою так званий аеротенк, або оксітенк (рис. 4.5).

 

б) Анаеробна біохімічна очистка. У випадку, якщо БПК набагато вище норми, а також для видалення надлишку активного мулу та відходів сільськогосподарських продуктів застосовують анаеробну біохімічну очистку в метантенках (реактор з мішалкою і теплообмінником). При цьому джерелом кисню у воді служать групи кисневмісних аніонів: NO ; S Про ; CO .

В основі метанового бродіння лежить здатність спільнот певних мікроорганізмів в ході життєдіяльності спочатку у фазі кислого водневого бродіння за допомогою бактерій гідролізувати складні органічні сполуки до більш простих, а потім за допомогою метаноутворюючих бактерій перетворювати їх на метан і у вугільну кислоту.

Процес окислення-відновлення - це перехід електронів від субстрату-донора до кінцевого акцептору. Для аеробного реакції кінцевим акцептором є кисень, а при ферментації (анаеробної очистки) - органічна сполука, що утворюється в результаті «простого переміщення» водню з однієї органічної молекули в іншу:

З 6 Н 12 Про 6 = ЗСН 3 СООН + 15 ккал;

2СН 3 СООН = 2СН 4 + 2СО 2 .

Утворений газ складається з метану (65%) і СОз (33%) і може бути використаний для нагріву до 45-55 ° С в самому метантенке, де відбувається анаеробне бродіння. Зброджений осад має високу вологість (95-98%), його ущільнюють, сушать, потім використовують як добриво або, якщо є токсичні домішки, спалюють;

Однак не всякі стічні і природні води можуть бути очищені біохімічними методами. Норми на вміст шкідливих речовин у стічних та природних водах, що надходять на біологічні очисні споруди, за деякими металам наступні: А1 3+ - 5 мг / л; F е 3+ - 5 мг / л; З r 6+ - 0,1 мг / л; Mg 2+ - 1000 мг / л.

Не всі органічні речовини розкладаються на станціях біохімічної очистки. Так, практично не руйнується бензин, барвники, мазут та ін. Ефективність біохімічної очистки на самих сучасних установках становить 90% по органічним речовинам і лише 20-40% - по неорганічним, т. Е. Практично не знижується солевміст. Не можуть бути очищені води, що містять більше 1000 мг / л фенолів, 300-500 мг / л спиртів, 25 мг / л нафтопродуктів, т. Е. Для багатьох випадків ці методи не ефективні. В середньому ефективність анаеробного методу складає близько 40%.Порівняльна оцінка очищення стічних вод різними методами представлена ​​в табл. 4.2.

 

 

Процеси анаеробної очистки проводять у спеціальних метантенках при температурі 30-55 ° С, що виділяється метан СН 4 може бути використаний для нагріву метантенка.

Наприклад, у США при анаеробної очистки стічних вод тваринницького комплексу (500 голів свиней) за рахунок спалювання метану після анаеробної очистки комплекс не тільки забезпечує себе електроенергією, але іноді в літній час може навіть продавати її. Утворюються після анаеробної очистки стічні води можуть бути використані для вирощування спеціальних одноклітинних водоростей типу хлорели, які в подальшому можуть бути використані на корм худобі. Цикл виявляється замкнутим.

Необхідно шукати такі способи ліквідації відходів, які дають можливість отримувати корисні продукти, наприклад, дріжджі для випічки хлібо-булочних виробів і для виробництва етилового спирту або для перетворення відходів, що утворюються при переробці деревної пульпи, в корисний продукт.

4. Знезараження води

Останньою стадією підготовки води для питних та інших потреб є її знезараження, т. Е. Рятування від хвороботворних мікроорганізмів, так як добре відомо, що через воду можуть поширюватися такі страшні захворювання, як холера, черевний тиф, інфекційний гепатит та ін. Багато років знезараження води здійснювали за допомогою обробки її хлором. Однак стало відомо, що поліхлоровані біфеніли є отрутами, їх знаходять в основному в жирах. Окисляючись, вони утворюють абсолютні отрути - діоксини. Летальна доза діоксину в організмі для свиней, які є тест-об'єктами, - 10 мкг / кг їх ваги. Але цю дозу можна набрати і поступово. Це привело вчених до висновку, що хлорування може бути шкідливим. У багатьох країнах в 80-і роки перейшли до обробки води фторированием, але виявилося, що воно теж шкідливо. Тому в усьому світі і в Росії теж віддають перевагу обробці води озонуванням.

Біологічне очищення не може забезпечити знесолення стічних вод. Як відомо, вода питної якості повинна містити не більше 1000 мг / л солей, з них: хлоридів - 350 мг / л, сульфатів - 500 мг / л. Необхідну в технічних цілях прісну воду отримують методами виділення солей зі стічних та природних вод.

5. Спеціальні методи очищення води

Існує багато спеціальних методів виділення солей з природних і стічних вод.

а) Дистиляція (випарювання) - добре освоєний і широко вживаний метод. Потужність випарних установок становить 15-30 тис. М 3 на добу.Одні з найпотужніших випарних установок розташовуються на підприємствах атомної енергетики, де необхідно опріснення морської води, наприклад, у м Шевченко (реактор на швидких нейтронах). Основним недоліком цього способу є велика витрата енергії - 0,020 Гкал / т.Геоопреснітельние установки невеликі за потужністю (<20 м 3 / с.), а вартість опріснення велика.

б) Виморожування. При повільному охолодженні солоної води з неї в першу чергу виділяються кристалики льоду, практично не містять солей.У порівнянні з дистиляцією виморожування має енергетичні, технологічні, конструкційні переваги.

в) Мембранний метод. Це електродіаліз і гіперфільтрація, або зворотний осмос. Електродіаліз - сучасний метод демінералізації і концентрування розчинів. Заснований на направленому перенесення іонів дисоційованому солей в поле постійного струму через іонселективного мембрану з природного або синтетичного матеріалу. Схема електродіаліз представлена ​​на рис. 4.6. За кордоном цей метод отримав широке поширення для знесолення морської води. Наприклад, установка в Лівії на 20 тис. М 3 / с., у США - на 400 тис. м 3 .

 

 

Метод зворотного осмосу - це процес розділення водних розчинів шляхом їх фільтрування через напівпроникну мембрану під дією тиску вище осмотичного (до 6-8 МПа).

Процес характеризується невеликими енерговитратами. За кордоном освоєно виробництво установок продуктивністю до 1 тис. М 3 / с. У нас працюють установки меншої потужності, але є розробки та проекти на великі потужності. Основні труднощі цих методів - у створенні напівпроникних мембран і тиску.

г) Іонний обмін. Метод широко застосовується у всіх країнах світу. До теперішнього часу цей метод є основним для приготування глибоко знесоленої води для АЕС і ТЕС з котлами надвисокого і критичного тиску. Крім того, метод іонного обміну широко використовується в водооборотних циклах на підприємствах для концентрування та вилучення із стічних вод цінних компонентів (наприклад, важких металів).

Основний недолік загальноприйнятих технологічних схем іонного обміну - надлишок розчинів солей після регенерації іонообмінних фільтрів.Великий витрата води на власні потреби (20-60% від продуктивності). Існує необхідність видалення органічних речовин, щоб уникнути отруєння іонітами. Тому іонний обмін з великим припущенням можна назвати методом знесолення стічних вод, скоріше це технологічний прийом отримання води високого ступеня очищення.

Дуже широке застосування цей метод знайшов у практиці пом'якшення води, т. Е. Рятування її від солей постійної жорсткості.

6. Видалення залишкових органічних речовин

Після біохімічної очистки можуть залишитися органічні речовини, погано засвоювані мікроорганізмами. Кращий спосіб їх видалення - адсорбція активованим вугіллям, який потім регенерується при нагріванні.

Зазвичай стічні води пропускають через колонки з активованим вугіллям, де забезпечений контакт з ним протягом 20- 40 хв. Це дуже ефективний метод, що дозволяє очистити стічні води до БПК <1 МГО 2 / л (менше норми по ГОСТ). Апаратура для застосування цього методу досить проста.

Адсорбція активованим вугіллям ефективна для більшості органічних сполук і використовується для очищення побутових стоків, рідких відходів перегонки нафти, фенолів та інших ароматичних сполук.

 

6. Матеріали методичного забезпечення заняття.

 

6.1. Завдання для самоперевірки вихідного рівня знань-вмінь /з наданням у кінці блоку завдань еталонів відповідей – задачі II рівня; тести різних типів також з еталонами відповідей/.

 

1. Оболонка, яка називається гідросфера охоплює:

А. Поверхневі і підземні води

В. Підземні і ґрунтові води

С. Поверхневі, підземні і ґрунтові води

D. Підземні води

Е. Поверхневі і ґрунтові води

2. Яке забруднення гідросфери названо невірно?

А. Хімічне

В. Фізичне

С. Біологічне

D. Теплове

Е. Стічне

3. Природна властивість води, що призводить до видалення з водойми забруднювачів і сприяє поверненню води до її первісного стану називається …

А. Забруднення водойм

В. Самоочищення

С. Розчинення солей

D. Твердий стік

Е. Очищення стічних вод

4. У яких випадках скидання стічних вод у водойму є недопустимим:

А. У невелику водойму, коли можливості розведення в ній стічних вод і їх самоочищення досить обмежені

В. За наявності в стічних водах високотоксичних речовин

С. У водойму, в якій є високий хімічний фон забруднень, створений іншими підприємствами

D. Якщо скидання стічних вод можна виключити за рахунок раціоналізації виробничого процесу, повторного водопостачання або утилізації цінних речовин

Е. В усіх перелічених вище випадках

5. Які методи очищення стічних вод полягають у видаленні нерозчинних речовин, жирів, нафтопродуктів, смол?

А. Механічні

В. Хімічні

С. Біологічні

D. Токсичні

Е. Радіаційні

6. На які підприємства поширюють правила охорони поверхневих вод від забруднення:

А. На підприємства, які проектуються

В. На підприємства, які розширюються

С. На підприємства, які реконструюються

D. На діючі підприємства

Е. На всі перелічені підприємства

7. Чим необхідно керуватись при виборі очисних споруд?

А. Характеристикою і складом стічних вод

В. Характеристикою і складом вод водойми, куди проводиться скид

С. Технологічною схемою процесу виробництва

D. Концентрацією завислих речовин в стічних водах

Е. Величиною показника БСК

8. Для яких водойм справедлива така умова:

А. Господарсько-питного і культурно-побутового призначення

В. Господарсько-питного і рибогосподарського призначення

С. Господарсько-питного, культурно-побутового і рибогосподарського призначення

D. Рибогосподарського і сільськогосподарського призначення

Е. Культурно-побутового призначення

9. Фактичні показники ефективності очистки стічних вод визначаються на основі проведення хімічних аналізів:

А. Максимально разових проб стоків

В. Середньомісячних проб стоків

С. Середньорічних проб стоків

D. Середньодобових проб стоків

Е. Середньо квартальних проб стоків

10. У якому випадку роботу новозбудованих очисних споруд вважають ефективною?

А. Концентрація завислих речовин у стічних водах відповідає нормі

В. Якісний і кількісний склад стічних вод на виході з очисних споруд покращився

С. Показники якості очищення стічних вод відповідають проектним показникам

D. При відсутності високотоксичних речовин у стічних водах після очистки

Е. При відповідності показника БСК

 

Відповіді: С, Е, В, E, А, E, А, С, Д, С

 

6.2. Інформацію, необхідну для формування знань-вмінь можна знайти упідручниках: / надаються основні літературні джерела з позначенням сторінок/:

- Основна

1. Білявський Г.О., Фурдуй Р.С., Костіков І.Ю. Основи екології: Підручник.- К. Либідь, 2004.-С.21-22, 148-161, 366-371.

1.

2. Комунальная гигиена и экология человека.// Под редакцией проф. С.И. Гаркавого, проф. Д.О. Ласткова., Одесса. Пресс-курьер 2012. С.-13-59

 

- Додаткова

-
Гигиена с основами экологии человека: учебник - Архангельский В.И. и др.; под ред. П.И. Мельниченко. 2010. - 752 с.: ил.

 

- Джигирей В.С, Сторожук В.М., Яцюк Р.А. Основи екології та охорона навколишнього природного середовища. Навчальний посібник. – Львів. “Афіша”, 2000. – С. 93-01,125-126,183-201.

-

 

7. Матеріали для самоконтролю якості підготовки.

 

А. Питання для самоконтролю

1. Визначення поняття “гідросфера”, структура гідросфери.

2. Світові запаси води.

3. Вода як екологічний фактор.

4. Роль гідросфери у формуванні життя на землі.

5. Регулювання стоку річок та його вплив на гідробіонти.

6. Самоочищення гідросфери. Механізми самоочищення.

7. Антропогенний вплив на води світового океану.

8. Вплив хімічних забруднювачів води на екологічний стан водойм.

9. Водокористування та водоспоживання. Споживання прісної води.

10. Потреба у воді у різних галузях народного господарства.

11. Стан водних басейнів України. Екологічні проблеми Дніпра, Дністра, Чорного та

Азовського морів.

12. Основні забруднювачі водного басейну Чорного та Азовського морів. Заходи

профілактики.

 

 

Б. Тести для самоконтролю з еталонами відповідей.

1. Назвіть основні фактори, що визначають вибір та можливість використання джерела водопостачання, всі крім:

Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В. Г. Бардова. ― Вінниця: Нова Книга, 2006. ― С. 185.

* 1). Хімічний склад атмосферного повітря

2). Доступність вододжерела

3). Водоємність вододжерела

4). Ступінь схильності вододжерела до впливу факторів довкілля

5). Ступінь надійності вододжерела у санітарно-гігієнічному відношенні

 

2. Укажіть основний вид джерел водопостачання:

Даценко І. І., Габович Р. Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології: Підручник. ― 2 видання: К.: Здоров’я, 2004. ― С. 167, 168, 174.

1). Морська вода

*2). Підземні води

3). Тала вода

4). Мінеральна вода

5). Океанічна вода

 

3. Назвіть вид підземних вод:

Даценко І. І., Габович Р. Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології: Підручник. ― 2 видання: К.: Здоров’я, 2004. ― С. 168.

1). Піщано-гравійні води

*2). Верховодка

3). Інфільтраційні води

4). Сифонні води

5). Міжпластові змішані води

 

В. Задачі для самоконтролю з відповідями.

Сільський населений пункт, чисельністю 750 осіб не має водопроводу. Для пиття та господарських потреб використовують воду з шахтного або з трубчастого колодязів. У селі мається тваринницька молочна ферма і в приватному користуванні окремих господарств - корови, вівці, кози та птиця. Твердий сміття не вивозиться, утилізується спалюванням на місці, або використовуються вигрібні ями. Результати аналізу води з колодязів наступні:

Дайте відповідь на наступні питання: 1. Якими правилами необхідно керуватися при виборі джерела водопостачання в сільській місцевості? 2. За якими групами показників слід оцінювати воду господарським- питного водопостачання?

 

ЕТАЛОНИ ВІДПОВІДЕЙ. А. Водопостачання даного населеного пункту слід оцінити як незадовільний. Аналіз води з шахтного колодязя показує, що вода в ньому не відповідає вимогам СанПіН, перш за все, за епідемічними показниками - колі-індекс і мікробне число перевищують допустимий норматив. Очевидно має місце постійне забруднення води продуктами життєдіяльності с / г тварин і стоками вигрібних ям, про що свідчить підвищений вміст у воді аміаку і нітратів. швидше всього колодязь підживлюється грунтовими водами. Вода потребує знезараженні. Трубчастий колодязь за епідемічними показниками відповідає вимогам СанПіН, проте містить підвищену кількість фтору (2 мг / л). Постійне вживання такої води може призвести до ендемічному флюорозу. Дану воду слід було б Дефторірованний, що нереально для сільського населеного пункту. Б. 1. При виборі джерела водопостачання для сільської місцевості перевагу віддається підземним водоисточникам, причому найбільш надійними є міжпластові води захищені від фільтрації поверхневих стоків. 2. Воду господарсько-питного водопостачання (централізованого та місцевого) слід оцінювати за трьома групами показників: а) епідемічної безпеки; б) хімічної безпеки - відсутність у воді токсичних хімічних речовин здатних при тривалому вживанні приросту ваги до хронічних захворювань; в) органолептичними.

 

8.Матеріали для аудиторної самостійної підготовки:

 

8.1. Перелік навчальних практичних завдань, які необхідно виконати під час практичного (лабораторного) заняття:

 

1.Проаналізувати результати дослідження якості води, зробити висновок дати рекомендації.

 

9. Інструктивні матеріали для оволодіння професійними вміннями, навичками:

 

9.1. Методика виконання роботи, етапи виконання.

Основні етапи заняття, їх функції та зміст Навчальні цілі в рівнях засвоєння Методи контролю і навчання Матеріали методичного забезпечення Час, хв
1. Підготовчий етап: 1. Організаційні заходи 2. Постановка навчальних цілей 3. Контроль вихідного рівня знань     ІІ     Тестовий контроль Усне опитування     Тести ІІ рівня Перелік питань для опитування    
2. Основний етап: Самостійна робота студента під керівництвом викладача: 1. Визначити гранично допустимий скид хімічних речовин у водний об’єкт. 2. Зробити екологічний висновок та запропонувати методи очистки стічних вод. 3. Визначити ефективність роботи очисних споруд каналізації.     ІІ   Протокол практичної роботи   Інструктивні матеріали, схеми  
3. Заключний етап: 1. Контроль і корекція рівня професійних вмінь і навичок 2. Підведення підсумків, оголошення оцінок 3. Домашнє завдання, інструкція до виконання     ІІІ   Індивідуальний контроль виконання практичної роботи   Протокол практичної роботи        

10. Матеріали для самоконтролю оволодіння знаннями, вміннями, навичками, передбаченими даною роботою.

 

10.1. Тести різних рівнів (або тести, які входять до складу банку для рек­торського контролю).

На території присадибної ділянки в 20 м від житлового будинку знаходиться шахтний колодязь, в 10 м від убиральні, на відстані 15 м від будинку сусіда. Яка найменша відстань згідно санітарних норм повинна бути між колодязем і джерелом можливого забруднення води?

*1). 30 м

2). 25 м

3). 20 м

4). 15 м

5). 10 м

Військовий підрозділ після військового маршу зупинився на 3 доби для відпочинку поряд з населеним пунктом. За даними санітарно-епідеміологічної, виявлено декілька джерел води. Необхідно вибрати джерело, яке найбільш відповідає гігієнічним вимогам до питної води у польових умовах.

1). Вода річна.

2). Вода джерельна.

*3). Вода артезіанських свердловин.

4). Дощова вода.

5). Вода шахтного колодязя.

При обґрунтуванні розміру 2-го поясу зони санітарної охорони джерел водопостачання враховується тривалість звільнення води від бактеріальних забруднень. За який період звільняються від бактеріальних забруднень підземні води?

*1). 200 діб

2). 3 доби

3). 5 діб

4). 50 діб

5). 400 діб

 

11.Тема наступного заняття.

 

Методика проведення екологічної експертизи на хіміко-фармацевтичних підприємствах.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 154 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.033 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав