Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

IV Розрахункова робота

Читайте также:
  1. II. Аудиторна робота.
  2. Безпека при вантажно-розвантажувальних роботах
  3. В який термін проводиться повторний інструктаж на роботах з підвищеною небезпекою?
  4. Виховна робота з охорони працi
  5. Заходи безпеки при роботах без зняття напруги з
  6. ЗМIСТ I ПОРЯДОК ВИСВIТЛЕННЯ РОЗДIЛУ "ОХОРОНА ПРАЦI" В КВАЛIФIКАЦІЙНИХ РОБОТАХ БАКАЛАВРIВ
  7. КОМПЛЕКСНО КОНТРОЛЬНА РОБОТА
  8. КОНТРОЛЬНА РОБОТА
  9. Контрольна робота

ЗМ 36 Вступ до статистики

 

Мета: сформувати уявлення про предмет статистики, методи статистичних досліджень, вміння створювати статистичні таблиці та визначати центральні тенденції вибірки вчитися застосовувати набуті знання до розв'язування задач,виховувати дисциплінованість, здібності до самоорганізації, самоосвіти.

 

I Опорні питання заняття:

1 Статистика та її методи

2 Ряди розподілу

3 Мода і медіана

4 Середні значення

II Запитання для самоперевірки

III Задачі

IV Розрахункова робота

 

Ключові поняття: статистика, статистичне спостереження, генеральна сукупність, вибірка, варіаційний ряд,статистична таблиця, мода, медіана, середні значення

 

Література:

Ø Бурда М.І., Дубинчук О.С., Мальований Ю.І. Математика (підручник для навчальних закладів освіти гуманітарного профілю), 10-11 кл. – К.: Освіта, 2001

Ø Шкіль М.І., Слєпкань З.І., Дубинчук О.С. Алгебра і початки аналізу (підручник), 10-11 кл. – К.: Зодіак – ЕКО, 2002

Ø Бевз Г.П. Алгебра і початки аналізу: Підручник для 10-11 класу загальноосвіт. навч. закл. – К.: Освіта, 2005

I Опорні питання заняття:

1 Статистика та її методи

Об’єктивний аналіз будь-яких масових явищ та процесів потребує наукових методів збору, обробки даних та інтерпретації отриманих результатів.

Статистика – наука, яка збирає, обробляє і вивчає різні дані, пов’язані з різними масовими явищами, процесами, подіями. Предметом вивчення статистики є вивчення кількісної сторони цих явищ.

Математична статистика – розділ математики, присвячений математичним методам систематизації, обробки та дослідження статистичних даних для наукових і практичних висновків. Її широко застосовують соціально-економічні дисципліни та інші галузі, а саме: астрономія (розподіл і рух зірок у небесному просторі), фізика (термодинаміка), біологія (закони спадковості), гідрологія (прогноз погоди), індустрія (контроль якості виробів) і т.д.

Статистика виникла з практичних потреб людини, її господарської діяльності, необхідністю обліку земельних угідь, майна, кількості населення, вивчення його занять, вікового складу тощо.

Початковим етапом будь-якого дослідження є збирання інформації, а саме, статистичне спостереження.

Статистичне спостереження – це спланований, науково організований збір масових даних про соціально-економічні явища та процеси.

Прикладами статистичних спостережень можуть бути: щоденний облік відвідування студентами занять, облік успішності за семестр, перепис населення, анкетування, обстеження фінансової діяльності інвестиційної компанії, реєстрація шлюбів у РАГСах, опитування окремих учасників змагань, облік числа зареєстрованих злочинів, реєстрація рівня цін на товар, телефонні опитування та інші.

 

Найпоширенішим серед видів статистичних спостережень є вибіркове. У процесі вибіркового спостереження вивчається лише частина сукупності, відібрана спеціальним методом, яка називається вибіркою. Всю сукупність, з якої роблять вибірку називають генеральною сукупністю, а її число об’єктів – обсягом генеральної сукупності, і відповідно, число об’єктів самої вибірки називають обсягом вибірки.

Приклад Якщо з 20 млн працюючих громадян України об’єктом дослідження економісти вибрали 1000 осіб, то обсяг генеральної сукупності , а обсяг вибірки .

Ідея вибіркового спостереження полягає в тому, щоб аналізуючи відібрану певним чином частину об’єктів усієї сукупності, поширити результати і висновки на всю сукупність у цілому.

Для того, щоб за вибіркою можна було з впевненістю зробити висновок і про всю генеральну сукупність, потрібно, щоб вибірка досить точно відображала ту властивість об’єктів генеральної сукупності, яку вивчають.

 

2 Ряди розподілу

Після зведення і групування отриманих статистичних даних для найбільш раціонального та наукового вигляду результатів статистичних спостережень використовують статистичні таблиці, які мають свій підмет і присудок.

Статистичний підмет – це перелік окремих об’єктів або груп об’єктів. Статистичний присудок – це ті ознаки або показники, які характеризують статистичний підмет.

У математичній статистиці замість слова «дані» використовується термін «варіанти». Числову характеристику варіанти при цьому називають ознакою. Варіанти, які записані в таблиці за зростаючим (спадним) порядком, називають варіаційним рядом. Варіаційні ряди бувають дискретними та інтервальними.

Додатне число, яке вказує, скільки разів та чи інша варіанта зустрічається, називається частотою.

Таблиця, яка встановлює зв'язок між рядом варіант і відповідними частотами називається частотною таблицею, або статистичним розподілом.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав