Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Індивідуалізм.

Тема 2. Філософія Античності.

План

1. Поняття Античної філософії. Етапи її розвитку та загальні особливості.

2. Розвиток ідей у натурфілософських («фізичних») школах Стародавньої Греції.

3. Ідеї та представники високої класики в розвитку античної філософії.

 

Поняття Античної філософії. Етапи її розвитку та загальні особливості.

Слово «античний» в перекладі з давньогрецької мови означає «давній». В усталеному вживанні воно позначає початок європейської культури та цивілізації, тобто греко-римський давній світ. Відповідно до «Античної філософії» входять філософські здобутки цього світу. Поняття «Антична філософія» ширше від поняття «давньогрецька філософія», бо охоплює, крім давньогрецької, ще елліністичну, римську й олександрійську філософії.

Особливості античної філософії:

1) космоцентричний характер - для античних філософів світ уявлявся чимось замкненим, схожим на велику кам’яну сферу, у центрі якої знаходилась пласка Земля, навколо неї - Сонце і планети Сонячної системи, а далі нерухомі зірки на зворотному боці космічної сфери. Натомість, відповідно до сучасних космогонічних поглядів, Земля і Сонячна система загублені десь на околицях галактики.

2) прагнення до раціонального осягнення навколишнього світу;

3) тісний взаємозв’язок та взаємодія з розвитком природознавства;

індивідуалізм.

 

Існує три етапи розвитку античної філософії.

На двох перших етапах розвитку поняття античної філософії збігається з поняттям давньогрецької філософії, а в подальшому історичному розвитку сюди додалися і філософські досягнення інших, культурно споріднених із Грецією регіонів. Проте і надалі грецька філософія була не простою, а основною складовою античної філософії, оскільки поставала як вихідна інтелектуальна засада та освячений традицією взірець і філософствування, і філософської поведінки.

Антична філософія – початок європейської філософії:

· в Стародавній Греції вона вперше відокремилась від інших напрямів людської життєдіяльності,

· завдяки збігу сприятливих умов вона набула тут унікальних властивостей,

· постала відкритою та доступною, толерантною, пластичною та динамічною в своєму розвитку,

· а тому вперше накреслила майже всі основні напрями розвитку філософсько-світоглядної проблематики.

Найважливіші особливості античної філософії:

1. Набула автономного (щодо інших сфер суспільного життя) характеру розвитку; завдяки цьому вона вперше отримала тут свою назву.

2. Поставала відкритою та доступною: всі вільні громадяни, окрім жінок, мали право займатися філософією.

3. Терпимо ставилась до різних ідей та позицій (окрім атеїзму).

4. Була надзвичайно пластичною, тобто здатною набувати різних форм та виявлень.

5. Була надзвичайно динамічною у розвитку (саме тому, що приймалися різні позиції і відбувалося швидке нарощування ідей, знань проблем.

Умови, що сприяли появі феномену античної філософії:

ü географічно-кліматичні – розміщення на Балканському півострові, де починався розвиток античної філософії, на перетині трьох континентів (Європа, Азія, Африка); сприятливий клімат; наявність різноманітних природних зон (гори, долини, ріки, морські затоки), що, врешті створювало ефект своєрідної «природної лабораторії» для випробування людської кмітливості, розумності та активності,

ü культурно-історичні – Стародавня Греція перебувала в інтенсивних контактах із давнішими цивілізаціями, зверталась до їх здобутків та вміла їх оцінити, переосмислити і використати; сама вона в цьому плані була «цивілізацією другого порядку»,

ü соціальні – високий рівень розвитку соціальних стосунків та діяльності, різноманітність напрямів життєдіяльності; існування полісної (невеличкі міста-держави) форми організації життя та інтенсивні контакти між полісами; демократичний устрій життя у більшості полісів, що сприяло спілкуванню між людьми, культивуванню навичок формування ясних, виразних думок, їх аргументації та доведенню (у демократичних полісах найважливіші державні рішення приймалися на загальних зборах, де всі законні громадяни мали право висловити свою позицію),

ü відносна зрозумілість античної міфології та її близькість до людини,

ü талановитість, активність та рухливість стародавніх греків.

Антична філософія є першою історичною формою європейської філософії. Завдяки сприятливим умовам розвитку антична філософія дала початок багатьом ідеям і напрямам європейської науки та філософії.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав