Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Спілкування і комунікація

Читайте также:
  1. Гендерні аспекти спілкування
  2. Культура педагогічного спілкування викладача ВШ.
  3. Мова професійного спілкування як функціональний різновид української літературної мови
  4. Основні закони спілкування
  5. ОСНОВНІ ПРАВИЛА СПІЛКУВАННЯ З ХВОРОЮ ДИТИНОЮ ТА ЇЇ РОДИЧАМИ.
  6. ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕРНЕТ-СПІЛКУВАННЯ
  7. Поняття ділового спілкування
  8. Проблеми педагогічного спілкування викладача зі студентами.
  9. Тема 1. Державна мова — мова професійного спілкування

Розділ 2. Професійна комунікація

Тема 1. Спілкування як інструмент професійної діяльності

1. Спілкування і комунікація.

2. Функції спілкування.

3. Види, типи і форми професійного спілкування.

4. Основні закони спілкування.

5. Стратегії спілкування.

6. Поняття ділового спілкування.

7. Невербальні компоненти спілкування – С.Р.

8. Гендерні аспекти спілкування. - С.Р.

 

Спілкування і комунікація

Спілкування є однією з центральних проблем, через призму якої вивчаються питання сприймання й розуміння людьми одне одного, лідерства й керівництва, згуртованості і конфліктності, міжособистісних взаємин та ін. Спілкування допомагає глибше розглянути процес міжособистісної взаємодії.

Успіхи людини в житті, її взаємини з іншими членами суспільства залежать від уміння спілкуватися.

Спілкування -це складний процес встановлення та розвитку контактів між людьми, взаємодії особистостей, в основі якого лежить обмін думками, почуттями, волевиявленнями з метою інформування.

Спілкування зазвичай спрямоване на досягнення певного результату, вирішення конкретної проблеми або реалізацію професійної цілі. Воно є необхідною умовою будь-якої діяльності. Через спілкування відбувається навчання й виховання людини, засвоєння нею різних форм соціального досвіду, норм і правил поведінки, традицій і звичаїв.

Спілкування – це самостійна і специфічна форма активності особистості з метою встановлення відносин з іншими людьми, отримання інформації й досягнення певного взаєморозуміння. Це складний багатоплановий процес встановлення і розвитку контактів між ними і групами. У ході спілкування можуть скластися взаємини: взаєморозуміння, взаємовплив, непорозуміння, конкурентність, конфліктність.

Фахівці з проблем спілкування виокремлюють професійне (ділове) спілкування, що, спираючись на загальні норми, часто має індивідуальний характер і виявляється у способах спілкування, що їх вибирає суб'єкт у певних комунікативних ситуаціях. Воно відбувається в умовах конкретної діяльності і є її засобом, вбирає в себе особливості цієї діяльності і є її важливою частиною.

Спілкування відбувається за визначеними правилами і вимагає серйозної, ґрунтовної підготовки. Правила спілкування - рекомендації щодо ефективного спілкування, які склалися в суспільстві й віддзеркалюють комунікативні традиції певного етносу. Ці правила засвоюються у процесі навчання та шляхом наслідування й репрезентуються в спілкуванні автоматично.

Спілкуючись, люди обмінюються інформацією, узагальненнями, думками, почуттями. Тому спілкування можна охарактеризувати так:

• комунікація, приймання і передавання інформації (зрозуміло, що інформацію можна отримати також завдяки спостереженню);

• взаємодія, взаємовплив, обмін думками, цінностями, діями;

• сприймання та розуміння одне одного, тобто пізнання себе та іншого.

Спілкування іноді ототожнюють із комунікацією, одначе вони не є синонімами. Комунікація - це цілеспрямований інформаційний обмін в різноманітних процесах спілкування. Комунікація опосередковує всі види соціальної діяльності; акумулює суспільний досвід і передає його від покоління до покоління, є чинником етнічної ідентифікації, зберігає культуру.

Поняття «комунікація» ширше поняття «спілкування».

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 88 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав