Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Концептуальні наслідки ідеї супроводу

Читайте также:
  1. Берестейська унія 1596 та її наслідки
  2. Відлига 50-60 х рр. ХХ ст в Україні та її наслідки
  3. Втома та перевтома. Їх наслідки
  4. Голодомор. Причини та наслідки
  5. Інфляція, її причини, форми та соціальні наслідки
  6. Інфляція: зміст, причини, види,вимірювання, наслідки
  7. Люблінська унія та її наслідки.Українські землі у складі Речі Посполитої
  8. Назвіть основні причини активізації громадсько-політичних рухів в Україні зачасів перебудови. Які наслідки вони мали?
  9. Наслідки переміщення трудових ресурсів

Супровід розглядається як процес, як цілісна діяльність практичного шкільного психолога, у рамках якої можуть бути виділені три обов'язкових взаємозалежних компоненти:

1. Систематичне відстеження психолого-педагогічного статусу дитини й динаміки її психічного розвитку в процесі шкільного навчання. Передбачається, що з перших хвилин знаходження дитини в школі, починає дбайливо й конфіденційно збиратися й накопичуватися інформація про різні сторони її психічного життя й динаміку розвитку, що необхідно для створення умов успішного навчання й особистісного росту кожного школяра. Для одержання й аналізу інформації такого роду використовуються методи педагогічної й психологічної діагностики. При цьому психолог має чіткі уявлення про те, що саме він повинен знати про дитину, на яких етапах навчання діагностичне втручання дійсно необхідно і якими мінімальними засобами воно може бути здійснено. Він враховує також, що впроцесі збору й використання такої психолого-педагогічної інформації виникає безліч серйозних етичних і навіть правових питань.

2. Створення соціально-психологічних умов для розвитку особистості учнів і їхнього успішного навчання. На основі даних психодіагностики розробляються індивідуальні й групові програми психологічного розвитку дитини, визначаються умови її успішного навчання. Реалізація даного пункту припускає, що навчально-виховний процес у навчальному закладі побудований по гнучких схемах, може змінюватися й трансформуватися залежно від психологічних особливостей тих дітей, які прийшли навчатися в даний заклад. Крім того, відома гнучкість потрібна від кожного педагога, тому що його підходи й вимоги до дітей теж не повинні бути застиглими, не повинні виходити з якогось абстрактного уявлення про ідеал, а орієнтуватися на конкретних дітей, з їхніми реальними можливостями й потребами.

3. Створення спеціальних соціально-психологічних умов для надання допомоги дітям, що мають проблеми в психологічному розвитку, навчанні. Даний напрямок діяльності орієнтований на тих школярів, у яких виявлені певні проблеми із засвоєнням навчального матеріалу, соціально прийнятих форм поведінки, у спілкуванні з дорослими й однолітками, психічному самопочутті та інше. Для надання психолого-педагогічної допомоги таким дітям повинна бути продумана система дій, конкретних заходів, які дозволяють їм перебороти або компенсувати проблеми, що виникають.

Відповідно до цих основних компонентів процесу супровід наповнюється конкретними формами й змістом роботи. Насамперед, виділяється кілька найважливіших напрямків практичної діяльності шкільного психолога в рамках процесів супроводу: шкільна прикладна психодіагностика, яка розвиває й психокорекційна діяльність, консультування й освіта педагогів, школярів і їхніх батьків, соціально-диспетчерська діяльність. У самих напрямках, сформульованих у загальному вигляді, немає нічого нового. Однак кожний напрямок знаходить свою специфіку, одержує конкретні форми й змістовне наповнення, включаючись у єдиний процес супроводу.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав