Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

СОНЯЧНА РАДІАЦІЯ

Залежно від довжини хвилі сонячний спектр поділяється на три частини: ультрафіолетову, видиму та інфрачервону. Найбільше впливає на тканини організму людини ультрафіолетове випромінювання, довжина хвилі якого становить 10—400 нм (до поверхні Землі доходять промені з довжиною хвилі більше 180 нм). За біологічним впливом розрізняють три області ультрафіолетово­го випромінювання: перша, з довжиною хвилі від 400 до 320 нм, має слабко виражену біологічну дію, друга, з довжиною хвилі від 320 до 280 нм, вітаміносинтезуюча, біостимулювальна, третя, з до­вжиною хвилі 180—280 нм, бактерицидна, має руйнівний вплив на білки тканин. Ультрафіолетове випромінювання затримується ат­мосферою, забрудненою пилом, газами, парою.

Під впливом ультрафіолетового випромінювання у ліпоїдах шкіри відбувається перетворення ергостерину і холестерину відповідно у ергокальциферол і холекальциферол (вітаміни D2 і Dз),.зумовлюючи антирахітичний вплив випромінювання. За такої умови ущільнюється епідерм іс і утворюється пігмент меланін.

Вплив видимого випромінювання Сонця (довжина хвилі 400—760 нм) здійснюється через зоровий аналізатор. Промені, роз­ташовані ближче до червоної частини спектра, впливають збуджу­вально, жовті і зелені — заспокійливо.

Невидиме інфрачервоне випромінювання з довжиною хвилі 760—2500 нм справляє глибокий тепловий вплив, унаслідок чого у разі тривалого опромінення виникають опіки і загальне пе­регрівання.

Сонячне світло активізує ферменти, впливає на різні види обміну речовин в організмі. У дітей, позбавлених впливу сонячно­го світла, розвивається рахіт. У дорослих спостерігається ламкість кісток, які у разі переломів повільно зростаються, легко псуються зуби. Цей стан називають «світловим голодуванням», що часто спо­стерігається у шахтарів, людей, які мешкають на Півночі. Щоб за­побігти таким порушенням, пропонується систематично опроміню­ватися ультрафіолетовим промінням у спеціальних фотаріях, приймати вітаміни групи D тощо.

Сонячне світло є потужним профілактичним і лікувальним чинником, що сприяє санації навколишнього середовища, знищує мікроорганізми, підвищує адаптаційні можливості людини. Діючи на організм через зоровий аналізатор, сонячне світло впливає на фізіологічні процеси в організмі, підвищує загальний тонус, регу­лює ритм сну та бадьорості тощо.

Промениста енергія сонця впливає і на тепловий баланс та ре­жим біосфери Землі. У зв'язку з рухом Землі навколо Сонця по еліптичній орбіті інтенсивність сонячного випромінювання, що до­сягає земної поверхні, змінюється протягом року відповідно до змін відстані від Землі до Сонця. Мінімальною відстань від Землі до Сонця (147 млн км) буває на початку січня, а максимальна (152 млн км) — на початку липня. Ця зміна відстані призводить до добових коливань сонячної радіації (енергії).

Із загальної кількості енергії, яку одержує Земля, 33 % відби­вається хмарами і поверхнею суші, а також тонкодисперсним пи­лом у поверхневих шарах атмосфери. 67 % енергії поглинається ат­мосферою і земною поверхнею і після деяких перетворень повертається у космічний простір.

За своїми природними властивостями сонячна радіація є од­ним із видів електромагнітних випромінювань (ЕМВ). Біологічна дія ЕМВ залежить від енергії кванта, глибини проникнення у ткани­ни тіла, інтенсивності опромінення (кількості енергії на одиницю площі за одиницю часу), дози опромінення, площі опромінення, умов, за яких відбувається опромінення, стану організму.

На першій стадії відбувається енергетична взаємодія між кванта­ми ЕМВ і молекулами тканин, що опромінюються, внаслідок чого ви­никає тепловий ефект, збудження або іонізація атомів і молекул. У такому разі спостерігається такий фізіологічний процес, як розширення капілярів. На наступних стадіях ультрафіолетове вип­ромінювання Сонця може зумовити і місцевий запальний процес (еритему), і загальну реакцію організму.

До складу сонячної радіації, що досягає поверхні Землі, вхо­дить 59 % інфрачервоного випромінювання, 40 % видимого та 1 % ультрафіолетового. Ультрафіолетове випромінювання має сильну фотохімічну дію, особливо промені з довжиною хвилі 315—280 нм, воно може спричинити розпад білкових молекул (фотоліз білків).


Для вимірювання ультрафіолетової частини сонячної радіації застосовують біологічні, фізичні і хімічні методи. У медичній прак­тиці найбільше поширення здобув біологічний метод, одиницею вимірювання у разі якого є біодоза. Біодоза — це найменша кіль­кість ультрафіолетового випромінювання, що зумовлює виникнен­ня на шкірі людини ледь помітного почервоніння через 8—20 год після опромінення. Визначається вона у мікроватах на квадрат­ний сантиметр (мкВ/см2). Біодоза дорівнює 600—800 мкВ/см. Мінімальна добова профілактична доза дорівнює 1/8 біодози (75— 100 мкВ/см2), оптимальна—1/4—1/2 біодози(200—400 мкВ/см).

 

Погода, клімат, мікроклімат.

Совокупність метеочинників, таких як сонячне випромінювання, температура, вологість, рух повітря, атмосферний тиск, характер хмарності і наявність атмосферних опадів, сонячна та геометрична активність тощо, які спостерігаються у приземленому шарі атмосфери у короткий відрізок часу називають погодою.

Погода впливає на добовий ритм фізіологічних процесів, і відповідно на стан здоров'я. Наприклад спекотна, безвітряна погода з високою вологістю повітря зумовлює зміни терморегуляційних процесів і може привести до перегріву організму. Крім того спекотна частина року характеризується сприятливими умовами для життєдіяльності збудників інфекційних захворювань і поширення кишечних інфекцій.

У перехідний період поширені вірусні інфекції, завірення периферичної нервової системи тощо; у людей з серцево-судинними захворюваннями погіршується самопочуття, частішають напади бронхіальної астми, частіше спостерігаються інфаркти міокарда і крововиливи у головний мозок, спостерігається загострення хронічних хвороб.

Кліматом називають багаторічний режим погоди, притаманний даній місцевості. Клімат залежить від сонячної радіації, яка у свою чергу пов'язана з географічною широтою, рельєфом місцевості, висотою над рівнем моря, наявністю водних поверхонь. На клімат впливає діяльність людини осушення боліт, вирощування зелених насаджень, створення водоймищ тощо..

Акліматизація - це пристосування організму людини до нових кліматичних умов. Якщо людина потрапляє в такі умови, то у неї спостерігається зниження опірності до місцевих захворювань, та загострення тих, що були. Це слід врахувати під час переїзду у місцевість з іншим кліматом, щоб запобігти погіршенню стану здоров'я, який залежить від фізіологічних реакцій організму на кліматичний вплив.

Мікрокліматом - називають клімат на невеликій території, що характеризується комплексом фізичних чинників, які впливають на теплообмін, він може бути штучним і природним. Так, мікроклімат закритих приміщень різних районів міста - це штучно створений мікроклімат, за допомогою різних заходів людина може змінювати мікрокліматичні умови.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав