Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Джерела забруднення навколишнього середовища

Читайте также:
  1. C. вплив на поведінку суб'єктів економіки через формування загальноекономічного середовища; Верно
  2. Internet-джерела
  3. Абсолютний розмір середовища, яке продукує явище
  4. Аналіз внутрішнього середовища підприємства
  5. Аналіз зовнішнього середовища підприємства
  6. Аналіз потенційних небезпек та шкідливих факторів виробничого середовища
  7. Аналіз потенційних небезпек та шкідливих факторів виробничого середовища ПАТ “Карпати-Лада”.
  8. Архаїчні джерела української культури
  9. Взаємодія туризму і навколишнього середовища.
  10. Видатки бюджетів на охорону навколишнього природного середовища

Викиди, що утворюються внаслідок нейтралізації та очищення стічних вод.

Можуть порушувати природні екосистеми, санітарний режим, замулювати дно та берег.

Викиди, які містять частки піску, породи та інші механічні домішки.

Довкілля забруднюється солями важких металів, ціанідами, кислотами, токсичними органічними та неорганічними сполуками. На рисунку 1 показана балансова схема матеріального потоку.

 

 

4.2 Заходи запобігання забруднення

Серед загальних методів запобігання забрудненню об'єктів навколишнього середовища виділяють: – створення без- і маловідходних технологічних процесів; – очистка промислових викидів; – розсіювання (делокалізації) забруднюючих речовин в навколишньому середовищі таким чином, щоб в об'єктах довкілля не спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій; – локалізація забруднюючих речовин (і джерел забруднень) та їх консервація або ізоляція. Сучасний розвиток очисних технологій дозволив стабілізувати, а в окремих випадках знизити викиди в навколишнє середовище, особливо стосовно забруднення атмосфери та гідросфери. Скорочення об'ємів забруднення вдається досягти за допомогою дорогих заходів, причому слід очікувати подорожчання обладнання при підвищенні ступеня очистки. Вартість електрофільтрів для очистки газів теплових електростанцій від пилу з ефективністю від 90,99 до 94,99 та до 99,99 % зростає у співвідношенні 1:2:4.

Можливості оптимізації використання ресурсів в цілому на основі утилізації відходів надзвичайно високі, причому цей напрямок практично не використовується. Наприклад, розрахунки проведені для гірничодобувних галузей промисловості показали, що сучасний рівень виробництва може бути забезпечений при зниженні об'єму добування гірничої маси на 20–25 % за рахунок виробництва 80 % будівельних матеріалів із відходів. При цьому собівартість продукції знизиться на 10–15 %, а також покращиться екологічний стан в гірничодобувних районах (проблема відвалів та териконів шахт).

Суттєвим в стратегії раціонального ресурсозбереження є напрямок заміщення, тобто заміна одного матеріалу (процесу, технології) іншими. Заміщення матеріалів проводиться як з точки зору зменшення витрат на виробництво та збереження ресурсів, так і з точки зору зменшення збитків, які завдають природному середовищу при використанні замінюваних матеріалів.

Всі ці напрямки на сьогодні є актуальними і в майбутньому будуть використані для розв'язання проблеми раціонального використання ресурсів та охорони навколишнього середовища.

Як зазначалось, екологізація в цілому є наслідком мінімізації відходів, і на сьогодні є два основних напрямки їх мінімізації: нові технологічні без- та маловідходні процеси та регенерація відходів.

Перший напрямок, який нами раніше розглянуто, є перспективним та екологічно доцільним, але практична реалізація цього напрямку пов’язана з пошуком нових джерел сировини для виробництва, нових екологічно чистих джерел енергії, нових (безвідходних) технологічних процесів, нових видів продукції. Другий напрямок мінімізації відходів – регенерація – це питання сьогодення. Екологізація виробництва, в необхідності якої немає сумнівів, на сьогодні базується, головним чином, на цьому напрямку. Хоча з часом він буде витіснятись першим напрямком, але поки що він є пріоритетним.

З позиції екологізації виробництва виводити відходи з виробничого циклу і викидати їх в природні комплекси не раціонально з двох причин: по-перше, при викиданні відходів, виводиться з процесу продукт який містить деяку кількість цінних компонентів; по-друге, забруднення природних комплексів ускладнює екологічну обстановку в районі розміщення виробництва.

Утилізація
Об’єкт
Тепло, Вт/рік

Пил, т/рік

Шкідливі речовини, т/рік

Вихідна сировина,т/рік Пари масла, т/рік

Енерія, кВт/рік

Вода для господарчо- Кінцевий продукт, т/рік

питних потреб, м3/рік

Масло для роботи

устаткування, т/рік Стічні води, м3/рік

Тверді відходи, т/рік

Оброблені масла, т/рік

 

Рисунок 1. Балансова схема матеріального потоку.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав