Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ред.] Біографія

Читайте также:
  1. Автобіографія (від грец. autos – сам, bios – життя, grafo – пишу) – це документ, у якому особа повідомляє основні факти своєї біографії.
  2. Ред.] Індивідуально-наукові методи
  3. ред.] Погляди і творчість

Виховання юного Серена перебувало під контролем батька; лише у шість років Серен пішов навчатись до школи. Восени 1830 року з волі батька сімнадцятилітній Серен став студентом теологічного факультету Копенгагенского університету. Зарахований, як і всі студенти, до королівської лейб-гвардії, він уже через три дні був відрахований за станом здоров'я. К'єркеґор провадив легковажне життя, властиве молодіжній богемі, віддаючи перевагу пиятиці із приятелями в ресторанах та відвідинам оперного театру перед серйозними заняттями і вивченням богословських трактатів. Батько терпляче оплачував усі борги свого «блудного сина».

Реґіна Ольсен, живописний портрет 1840 р.

Однак життя гуляки й джиґуна викликало у хлопця внутрішнє невдоволення, розчарування й депресії. З цього стану Серена вивело несподіване знайомство із його першою й останньою любов'ю, чотирнадцятирічною Реґіною Ольсен. К'єркеґор уперше зустрівся з нею в травні 1837 року, а по трьох роках знайомства вони заручилися. На другий день після заручин, як свідчить його «Щоденник», наречений уже шкодував про це. Рівно рік по тому Реґіна, неочікувано для себе, одержала назад обручку із прощальним листом. Розійшовшись із Реґіною, Серен довгі роки важко переживав це розставання.

Через шість років після розриву заручин Реґіна вийшла заміж за свого колишнього вчителя й шанувальника Фріца Шлегеля, згодом данського губернатора на Антильських островах. «Вона вийшла заміж… Коли я прочитав про це в газеті, мене немов прибило…» К'єркеґор звернувся з листом до Шлегеля: «У цьому житті вона буде належати Вам. В історію вона увійде поруч зі мною». Він присвятив їй два свої «Повчальні мовлення». Він заповів їй усе своє майно. Реґіна Шлегель пережила К'єркеґора на пів століття: вона вмерла у 82 роки. «Він пожертвував мною Богові», — писала вона незадовго до смерті.

У літературних творах К'єркеґора є деякі роздуми про шлюб, які дещо прояснюють причини його екстравагантного вчинку. Це найважливіша подія в особистому житті К'єркеґора, біографія якого стала предметом незліченних досліджень.

Розрив з Реґіною відбувся через два тижні після того, як К'єркеґор захистив свою магістерську роботу «Про поняття іронії, з особливою увагою до Сократа». В 1838 році пішов з життя батько Серена. Батько залишив йому у спадок більш, як 30 тисяч ригсдалерта цінні папери. Що не тільки забезпечило йому комфортне існування, але й дозволило оплачувати видання своїх творів.

Останній рік життя К'єркеґора — це рік його бунту, заколоту, повстання проти релігійного лицемірства й формальної обрядовості протестантської церкви. Приводом до такого збурення стала смерть 1854 року очільника данської протестантської церкви єпископа Мюнстера, друга й духовного наставника К'єркегора-батька. Нервове виснаження не минуло без сліду: одного разу К'єркеґор знепритомнів, упав на вулиці — і через кілька днів помер на 42 році життя. Це сталося 11 листопада 1855 року. Відчуваючи наближення смерті, філософ забажав причаститися, але не з рук священика, а від приватної особи. Однак йому було відмовлено. Юрба бачила в його смерті перст Божий. Своєю епітафією він задовго до смерті обрав: «Той Одиничний».




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав