Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Принципи нормування виявлених шкідливих та небезпечних факторів при виготовленні макету

Читайте также:
  1. Акустический каротаж(АК). Физические основы, принципиальное устройство скважинных приборов. Решаемые геологические и технические задачи.
  2. Аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів
  3. Аналіз основних факторів впливу на працюючих на робочому місці
  4. Аналіз потенційних небезпек та шкідливих факторів виробничого середовища
  5. Аналіз потенційних небезпек та шкідливих факторів виробничого середовища ПАТ “Карпати-Лада”.
  6. Аналіз потенційно небезпечних та шкідливих факторів при формуванні корпусу яхти
  7. Аналіз психофізіологічних шкідливих і небезпечних виробничих чинників.
  8. В ДИПС используют две принципиальные схемы организации индекса — прямую и инверсную.
  9. В чем заключаются сущность и принципиальные различия между либеральной, консервативной и социалистической идеологиями?
  10. В чем принципиальное отличие восточной каллиграфии от западноевропейской?

 

При пайці друкованої плати застосовується олово - свинцевий припій ПОС - 61, що містить 39% свинцю (Pb) і 61% олова (Sn). Флюсом служить каніфоль у твердому вигляді. Пайка здійснюється за допомогою паяльника. Операції лудіння і пайки супроводжуються виділенням шкідливих речовин в атмосферу приміщення. Пари свинцю, олова, каніфолі потрапляючи в атмосферу, конденсуються і перетворюються в аерозолі, частинки які потрапляють на шкірний покрив, слизову оболонки рота, очей, верхніх дихальних шляхів.

Гранично допустима концентрація (ГДК) – показник безпечного рівня вмісту шкідливих речовин в навколишньому середовищі, наведені у таблиці 3.1.

 

Таблиця 3.1 – Перелік речовин, найбільш часто вживаних в серійних процесах паяння та лудіння

 

    №   Найменування матеріалу хімічного волокна   Граничнодопустима концентрація в повітрі робочої зони, мг/м3 Клас небезпеки матеріалів   Агресивний стан   Токсична характеристика
  Спирт етиловий     п Наркотик, вражає печінку
  Хлорне залізо 0,004   п Викликають отруєння і діють на шкіру, очі
  Свинець і його неорганічні сполуки 0,01   а Викликає зміни в нервовій системі, крові і судинах
  Олово та його сполуки 0,2   а Викликають отруєння і діють на шкіру

 

Питомі виділення аерозолю свинцю (розмір часток 0,7-7 мкм) при лудінні і пайку олов'яно-свинцевими припоями ПОС-40 і ПОС-61 складає: пайка електропаяльника потужністю 20-60 Вт – 0,02-0,04 мг/100 пайок.

При несприятливих умовах свинець починає циркулювати в крові, змінюючи її склад, вражає нервову систему, нирки й печінку. Порівняно невелика отруєння свинцем характеризується зміною забарвлення шкіри. Шкіра бере дуже помітний характерно сіруватий колір. Так само з'являється заплава на яснах. У більш важких випадках спостерігається так звана «свинцева грудка» (раптові гострі болі в черевній порожнині). Іноді спостерігаються нервові захворювання.

Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони - це концентрації, що при щоденній (крім вихідних днів) роботі протягом 8 годин чи іншої тривалості, але не більше 41 години на тиждень, протягом усього робочого стажу не можуть викликати захворювань або відхилень у стані здоров'я, які виявляються сучасними методами досліджень, у процесі роботи чи у віддалений термін життя нинішнього і наступного поколінь. За ступенем дії на організм шкідливі речовини відповідно до ГОСТу 12.1.007-88 поділяються на 4 класи небезпеки:

І клас - надзвичайно небезпечні;

П клас - високонебезпечні;

III клас - помірно небезпечні;

IV клас - малонебезпечні.

У дипломному проекті всі прилади мають однофазне живлення від мережі напругою 220 В з заземленою нейтраллю. Струм споживання всіх приладів складає 12 А. Небезпека ураження електричним струмом під час проведення експерименту пов'язана з замиканням фазного дроту на корпус приладів, а також з можливістю дотику до оголення фазного дроту.

Саме тому головною небезпекою при роботі з електроприладами є враження електричним струмом.

Причинами можуть бути:

– замикання фазового дроту на корпус пристрою;

– дотик до оголення фазового дроту;

– дотик до струмоведучих частин макету, які діють під напругою.

Різноманітність впливу електричного струму на організм людини призводять до електротравм, котрі умовно поділяються на два види:

– місцеві електротравми, котрі означають місцеве ушкодження організму;

– загальні електротравми (електричні удари), коли уражається (або

виникає загроза ураження) весь організм внаслідок порушення нормальної діяльності життєво важливих органів та систем.

Місцева електротравма – яскраво виявлене порушення щільності тканин тіла, в тому числі кісток, викликане впливом електричного струму або електричної дуги. Найчастіше – це поверхневі ушкодження, тобто ушкодження шкіри, а інколи й інших м'яких тканин, зв'язок та кісток.

Небезпеку місцевих електротравм та складність лікування залежать від місця, характеру та ступеня ушкодження тканин, а також від реакції організму на це ушкодження. Місцеві електротравми виліковуються і працездатність потерпілого відновлюється повністю або частково. Однак при важких опіках людина помирає. При цьому безпосередньою причиною смерті є не електричний струм, а місцеве ушкодження організму, викликане струмом. Характерні місцеві електротравми – електричні опіки, електричні знаки, металізація шкіри, механічні пошкодження та електрофтальмія.

Далі наведені гранично допустимі значення напруги дотику і струмів: Uдоп = 2 В (Iдоп = 0.3 мА) ~ f = 50 Гц; в аварійному режимі Uдоп = 42 В (Iдоп = 6 мА)

Несприятливим фактором в процесі пайки є недостатнє штучне освітлення. Штучне освітлення поділяється в залежності від призначення на робоче, аварійне, евакуаційне та охоронне. Розрізняють такі системи штучного освітлення: загальне, місцеве та комбіноване.

Система загального освітлення призначена для освітлення всього приміщення, вона може бути рівномірною та локалізованою. Загальне рівномірне освітлення встановлюють у цехах, де виконуються однотипні роботи невисокої точності по усій площі приміщення при великій щільності робочих місць. Загальне локалізоване освітлення встановлюють на поточних лініях, при виконанні робіт, різноманітних за характером, на певних робочих місцях, при наявності стаціонарного затемнюючого обладнання, та якщо треба створити спрямованість світлового потоку.

Місцеве освітлення призначається для освітлення тільки робочих поверхонь, воно може бути стаціонарним (наприклад, для контролю за якістю продукції на поточних лініях) та переносним (для тимчасового збільшення освітленості окремих місць або зміни напрямку світлового потоку при огляді, контролі параметрів, ремонті).

Забороняється застосовувати лише місцеве освітлення, оскільки воно створює значну нерівномірність освітленості, яка підвищує втомленість зору та призводить до розладу нервової системи. Таке освітлення на виробництві є допоміжним до загального. Комбіноване освітлення складається з загального та місцевого.

Для освітлення приміщень, як правило, слід передбачати газорозрядні лампи низького і високого тиску. У разі необхідності допускається використання ламп розжарювання. Джерела світла вибирають з урахуванням рекомендацій ДБН В.2.5-28-2006.

Для штучного освітлення нормований параметр - освітленість. ДБН В.2.5-28-2006 встановлюють мінімальні рівні освітленості робочих поверхонь залежно від точності зорової роботи, контрасту об'єкта і фону, яскравості фону, системи освітлення і типу використовуваних ламп.

Пайка відноситься до III розряду зорових робіт (rmin = 0.3–0.5 м, фон – середній, контраст об’єкта і фона – середня). Нормований рівень освітлення складає 750 лк (при системі комбінованого освітлення) та 300 лк (при системі загального освітлення). Нормований рівень природного освітлення КПОн = 2%.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав