Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Пожежна безпека

Читайте также:
  1. Безпека в надзвичайних ситуаціях
  2. Безпека в надзвичайних ситуаціях
  3. Безпека в надзвичайних ситуаціях
  4. Безпека експлуатації герметичних систем, що працюють під тиском.
  5. Безпека експлуатації систем під тиском
  6. Безпека життєдіяльності”, як наука, синтезує досягнення цілого ряду наук і є комплексною, інтегральною дисципліною.
  7. Безпека праці під час роботи з комп’ютерними та мультимедійними засобами
  8. Безпека праці при виконанні основних видів робіт
  9. Безпека праці при проведенні робіт познесенню будівель
  10. Безпека при вантажно-розвантажувальних роботах

 

Визначаємо категорію по небезпеці будинків і споруд. Виробництво прокатного цеху ставиться до категорії Г по вибуховій пожарній небезпеці. Це обґрунтовано тим, що у виробництві в обігу перебувають неспалені речовини й матеріали в гарячому й розжарюваному стані (прокочується метал), обробка якого супроводжується виділенням променистого тепла й іскор. Маслоподвал прокатного стану, ставиться до категорії В - тому що в обігу перебувають багатогорючі масла (з температурою спалаху 130-325°С). При проведенні ремонтів технологічного встаткування, ревізії підшипників рідкісного тертя для промивання деталей застосовують легкозаймисті рідини, що відносяться до категорії небезпечних при підвищеній температурі повітря (гас), що видаляють залишки змащення з устаткування. Тому майстерні ревізії підшипників ставляться до категорії Б, тому що в обігу перебувають легкозаймисті рідини з температурою спалаху більше 28 °С.

Ступінь вогнестійкості споруджень, а також їхня припустима площа з урахуванням поверховості всіх будинків по встановлених нормативах наступні:

а) майстерні для промивання й змащення підшипників (категорія Б); ступінь вогнестійкості ІІ, припустима площа 5200 м; будинок з несучими конструкціями з бетону й залізобетону із застосуванням плитових него-рючих матеріалів, допускається застосування незахищених сталевих конструкцій. Майстерню для промивання й змащення підшипників, розташовують на першому поверсі й для більшого ступеня безпеки в торці будинку дротового стану. Це приміщення відокремлюється від інших приміщень і коридорів протипожежними перегородками, з мінімальною межею вогнестійкості 0,75 г. Двері встановлюють товщиною більше 4 см з незгоряючих матеріалів, без порожнеч. У приміщенні майстерні допускається зберігання не більше 30 м3 гасу (або інших горючих матеріалів).

б) маслоподвал (категорія В); ступінь вогнестійкості 3; припустима площа < 15000 м2;

в) основний будинок прокатного стану (категорія Г); ступінь вогнестій-кості 3; площа не обмежена: будинок переважно з каркасною конструкцією, елементи каркаса виконані зі сталевих конструкцій, стіни з мінімальною межею вогнестійкості рівною 0,25 г.

Необхідний час евакуації людей із приміщення прокатного стана з урахуванням категорії пожежної небезпеки й ступені вогнестійкості - 3 хвилини. При цьому, установлюють двері, що відкриваються убік ева-куаційні шляхи: ширина дверей не менш 0,8 м, мінімальна ширина ділянки шляхів евакуації не менше 1 м, висота проходу евакуації дорівнює 2 м, містки для проходу по несучих конструкціях установлюють із нормативної навантаженням 0,7 кПа, висота проходу над містком не менше 1,8 м. Число виходів беруться з розрахунку 1 вихід на 300 - 350 чоловік. Мінімальна відстань до виходу визначається по формулі:

 

L < 1,5 уР,

 

де Р - периметр приміщення (300 + 50), L < 28,6.

 

У загальному випадку приймаємо максимальну довжину евакуаційного шляху не більше 30 м. Для виконання вищеперерахованих умов, для розглянутого дротового стану необхідно 6 евакуаційних виходів.

Витрата води на гасіння однієї пожежі приймається згідно нормативам, для будинку категорії пожежної небезпеки Г, при обсязі будинку дротового стану рівному V = 24x270x15 = 97,2 тис.м3. Для гасіння пожару необхідно (3x2,5) 3 струменя води з напором 2,5 літра/сек. Внутрішній протипожежний водопровід установлюється у виробничому будинку 1-го ступеня вогнестійкості незалежно від обсягу будинку. Пожарні крани розташовують на висоті 1,35 м над рівнем підлоги.

Для гасіння пожежі в початковій стадії передбачене застосування первинних засобів пожежогасіння. Зразкова кількість первинних засобів пожежогасіння для прокатного стану наступне (для захисної площі 15000 м2):

- вогнегасник ручний углекислотами (типу ОУ-2,ОУ-5), 42 шт.

- ящик з піском V = 3 м3, 7 шт.

- щільний матеріал (повст, азбест) розміром 2x2 м, 21 шт.

Вогнегасник вуглекислотний ОУ-5 містить зріджений кут-кислий газ, придатний для гасіння електроустановок під напругою < 1000В; температура використання від мінус 25 °С до + 50 °С; обсяг 8л.

Крім того на території підприємства встановлюються спеціальні протипожежні щити з наступним набором: вуглекислотний вогнегасник - 2 шт.; ящик з піском - 1 шт.; щільний матеріал - 1 шт.; ломів - 2 шт.; багрів - 3 шт.; сокир - 2 шт. Щити встановлюються з розрахунку 1 щит на 5000 м2. У такий спосіб для розглянутого прокатного стану необхідно встановити 2 протипожежних щити.

Всі первинні засоби пожежогасіння встановлюють на добре видимих і доступних місцях.

Установки автоматичної пожежної сигналізації встановлюються тільки для А, Б. У категорій пожежної небезпеки. Тому для приміщення прокатного стану вони не встановлюються. У приміщенні майстерні для ревізії підшипників установлюється автоматична пожежна сигналізація, тому що площа даного приміщення < 500 м, для приміщень такого типу більшої площі встановлюють автоматичні установки пожежогасіння.

Основне приміщення дротового стану ставиться до зони класу II-ІІІ - тому що воно розташовано поза приміщенням зони в якій горючі рідини з температурою спалаху вище 61°С або тверді горючі речовини. Стаціонарно встановлені в зоні електричні машини, без частин, що іскряться, за умовами роботи, виконуються з мінімально припустимим ступенем захисту оболонки рівної ІP44. Мінімально припустимий ступінь захисту оболонки електричних апаратів, приладів і шаф, встановлених стаціонарно в даній пожарно-небезпечній зоні рівняється ІP44. Лампи накалювання й люмінесцентні лампи мають мінімально припустимий ступінь захисту ІP23.

Приміщення майстерної ревізії підшипників ставиться до зони класу I-ІІ - тому що в даному приміщенні виділяється горючий пил і речовини з нижньою концентраційною межею запалення більше 65 г/м3. Мінімально припустимі ступені захисту оболонок електроустаткування для даної зони наступні: електричні машини - ІP54; електричні апарати й прилади не менш ІP54; лампи накалювання й люмінесцентні лампи ІP53. Щитки й вимикачі освітлюваних мереж рекомендується виносити з даної пожарно-небезпечної зони.

 

4.8 Розробка заходів щодо поліпшення умов праці в прокатному цеху

Умовою попередження нещасних випадків на виробництві є систематичне навчання робітників безпечними методами роботи.

Щоб забезпечити необхідні умови захисту від вібрацій ми робимо заходи:

-застосовуємо безперервні процеси замість періодичних;

-впроваджуємо віброізолюючі і вібропоглинаючі матеріали та конструкції;

-якісно виконуємо монтаж устаткування і його динамічне балансування; - - застосовуємо динамічні гасники вібрацій, зменшуємо кількість обертаючих механізмів.

Для захисту від дотику до струмоведучих частин варто застосовувати сітчасті огородження з розміром осередку сітки не більше 25x25мм. Суцільні огородження виконуємо у вигляді кожухів і кришок.

В електроустановках, у яких часто виконують роботи на струмоведучих частинах, що огороджують (іспитові стенди, установки для випробування ізоляції підвищеною напругою й т.д.), застосовуюємо блокувальні пристрої.

Діелектричні доріжки зі спеціальної гуми з рифленою поверхнею застосовуюємо як додаткові засоби захисту від поразки електричним струмом. Для більш надійної ізоляції в приміщеннях з підвищеною небезпекою, наприклад із сирими підлогами, замість гумових ковбиків застосовуюємо спеціальні ізолюючі підставки.

Потім варто відзначити, що основними заходами щодо зменшення загазованості побутовим природним газом на підприємстві є такі як:

-забезпечення нагляду за дотриманням технологічних інструкцій й інструкцією з техніки безпеки;

- дотримання затверджених технологічних режимів;

-проведення регулярних профілактичних оглядів устаткування й газових комунікацій для своєчасного виявлення витоку газу;

-забезпечення повного згоряння палива й справності системи видалення продуктів згоряння.

У прокатних цехах є джерела електричних та електромагнітних полів, які використовують для різних цілей: підігрів у робочих валків, сушіння покриттів, нагрівання вихідних матеріалів і т.п.

Для захисту від впливу електричного поля встановлюємо пристрої, що екрани, а для захисту робочого персоналу кожного забезпечуємо спеціальними костюмами, що екранують. Екрани являють собою заземлені щити зі струмом провідного матеріалу, вони служать засобом як колективного, так і індивідуального захисту.

Для захисту від статичної електрики застосовуємо наступні міри:

-підвищуємо відносну вологість повітря до 65-70%, за рахунок штучного кондиціонування повітря, це швидко зменшить поверхневий електричний опір;

-застосовуємо нейтралізатори статичної електрики, що створюють поблизу наелектризованого діелектричного об'єкта позитивні й негативні іони. Іони, що несуть заряд, протилежний за знаком заряду діелектрика, притягається до нього, нейтралізуючи заряд об'єкта;

-для робітників передбачаємо взуття зі шкіряною підошвою, антистатичні халати.

Для виключення травмування робочих що перебувають і працюють безпосередньо поблизу прокатної лінії стану передбачаємо наступні заходи:

-всі сполучні шпинделі, муфти й корінні вали прокатних станів огороджуємо із боків ґратчастими або суцільними щитами або кожухами;

-усуваємо неправильний вихід розкату з валків за дотриманням режиму нагрівання злитків і заготівель. Подача для прокатки нерівномірно підігрітих заготівель неприпустима. Варто проводити ретельне настроювання стану, установлювати проводки й ліній у строго передбаченому місці;

-для забезпечення умов безпеки прокатки повинні бути із справними валками і арматурою (напрямні коробки із пропусками, вивідні проводки, бруси, повідкові столи, лінійки ін.), призначені для правильної подачі розкату у валки і його вихід з валків. Валкові арматури є одним з важливих засобів безпеки тому що попереджають можливість виникнення різних відхилень при прокатці - влучення розкату бурти валків, згортання, скривлення й неправильного руху розкату при виході з валків;

- для захисту від часток, що відлітають при прокатці, окалини, осколків металу й бризів шлаків перед валками на станині встановлюємо екрани-міцні сітчасті щити або густі ланцюгові завіси. З тією ж метою уздовж лінії стану, проти прорізів у станині робочих рольгангів встановлюємо з’йомні щити з густої міцної сітки;

- для безпечного переходу через рольганги, транспортери, конвеєри обладнюємо перехідними містками, настил яких футерують вогнетривкою цеглою для захисту від теплових впливів.

Для підтримки оптимальних мікрокліматичних умов праці використовуємо вентиляцію, що призначена для необхідного повітрообміну у виробничих приміщеннях, у результаті чого була знижена швидкість руху повітря до 0,17 м/с у холодний, 0,35 м/с у теплий період року.

У зв'язку з недостатньою освітленістю передбачуємо установку вікон по периметру даху будинку й установку додаткового освітлення в нічний час. У результаті вдалося підвищити природну освітленість до 150 Лк і штучну до 3 (КЕО)%.

Для зниження шумів застосовуємо акустичну обробку приміщень, встановлюємо звукоізолюючі огородження у вигляді стін і перегородок.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав