Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

На електроустановках

Читайте также:
  1. Гасіння пожеж в електроустановках, засоби і методи.
  2. Заходи захисту в електроустановках
  3. Колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках
  4. Небезпека замикання на землю в електроустановках
  5. Правилабезпеки при роботі в електроустановках

Безпека робіт забезпечується організаційними заходами, серед яких найбільш ефективні: порядок допуску бригади до роботи за нарядом чи згідно з розпорядженням; організація нагляду під час роботи; організація перерв у роботі, переведення на інше робоче місце і закінчення роботи.

Допуск бригади до роботи. Робота на електроустановках проводиться за письмовою вказівкою. в якій вказується особа, відповідальна за безпеку робіт з числа оперативного персоналу, що допускає склад бригади, визначає місце, час початку і закінчення роботи, умови безпечного її виконання.

Одяг видають особи з електротехнічного персоналу авіапідприємства, що мають групу V (в установках до 1000 В – не нижче IV). Вони відповідають за можливість безпечного виконання роботи, кваліфікацію відповідального керівника, виконавця робіт і спостерігача.

Допуск до роботи вважається оформленим, якщо його підписали допускаючий й виконавець робіт і вказали дату й час допуску. Допуск до роботи за розпорядженням фіксується записом в оперативному журналі.

Перед допуском до роботи відповідальний керівник, виконавець робіт і допускаючий спільно перевіряють виконання технічних заходів щодо підготовки місця до роботи. Після цього допускаючий зобов'язаний:

перевірити склад бригади і кваліфікацію працівників згідно з іменними посвідченнями (якщо він не знає членів бригади);

назвати за нарядом прізвище відповідального керівника, виконавця робіт і членів бригади;

ознайомити бригаду з обсягом і переліком робіт, показати, звідки знята напруга, де накладені заземлення;

показати, які з сусідніх приєднань залишилися під напругою і вказати, як особлив умов і правил варто дотримуватися;

переконатися, що всі члени бригади зрозуміли його пояснення;

довести бригаді, що напруга на струмоведучих частинах, де вони будуть працювати, відсутня: в установках напругою 35 кВ і нижче – дотиком рукою після попередньої перевірки відсутності напруги покажчиком напруги, в установках вище 35 кВ – показом накладеного заземлення;

здати робоче місце виконавцю робіт (оформляється підписами).

Нагляд під час роботи. Виконавець робіт, приймаючи від допускаючого робоче місце, разом зі спостерігачем (зазначений у вказівці) здійснює постійний нагляд за роботою бригади для попередження порушень з техніки безпеки при роботі на електроустановці. Виконавець робіт (спостерігач), здійснюючи нагляд, повинен бути увесь час на робочому місці, знаходячись, по можливості, на більш відповідальних ділянках.

Виконавець робіт (спостерігач) при тимчасовій сутності, або якщо його на цей час не можуть замінити відповідальний керівник чи особа, що видала наряд, зобов’язаний усунути бригаду з місця роботи і замкнути двері розподільного пристрою. При підміні виробника (спостерігача) наряд на час відлучки передається особі, що може його замінити.

Тимчасова вдсутність на робочому місці одного чи декількох членів бригади допускається тільки з дозволу виконавця робіт, при цьому кількість членів бригади, що залишилися, повинна бути не менше двох. При виявленні порушень правил техніки безпеки чи обставин, що загрожують безпеці членів бригади, у виробника вилучається наряд, а бригада усувається від роботи. Бригада допускається знову до роботи в установленому порядку після усунення порушень.

При перервах у роботі протягом робочого дня або на обід у зв’язку з умовами праці бригада усувається від роботи, і двері приміщення замикаються на ключ. Наряд залишається у виконавця робіт (спостерігача). Члени бригади мають право увійти після перерви в приміщення розподільного пристрою (робоче місце), якщо там знаходиться виконавець робіт чи спостерігач, який вказує їм місце роботи.

Після закінчення робочого дня робоче місце приводиться в порядок, а плакати, заземлення й огородження залишаються на місцях. Наряд залишається у виконавця робіт чи зберігається разом з діючими нарядами.

Наступного дня допуск до перерваної роботи здійснює допускаючий, відповідальний керівник чи виконавець робіт після огляду місця роботи і перевірки виконання заходів безпеки.

Після закінчення роботи виконавець робіт видаляє бригаду з приміщення, знімає заземлення, тимчасові огородження, переносні плакати, установлює на місце постійні огородження, замикає двері приміщень і здає наряд допускаючому, який після огляду робочих місць повідомляє особі, що видала наряд, про повне закінчення робіт і про можливість включення електроустановки.

Включення електроустановки в електричну мережу дозволяється тільки після одержання дозволу особи, що видала дозвіл на допуск бригади до роботи.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав