Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Напрямки навчання ОП в закладах освіти.

Читайте также:
  1. Буддизм. Основні положення вчення. Культ. Історичний розвиток буддизму. Основні напрямки буддизму: хінаяна і махаяна. Регіональний буддизм
  2. В який термін з дня прийняття на роботу працівник повинен пройти навчання з охорони праці?
  3. ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ
  4. Види й напрямки економічного аналізу.
  5. Вимоги охорони праці до організації та проведення масових заходів в навчальних закладах.
  6. Виникнення і розвитокеконом.теорії. основнісучасні напрямки економ.думки
  7. Головні напрямки діяльності практичного психолога.
  8. Денної та заочної форм навчання
  9. Денної форми навчання
  10. Документація навчального кабінету з охорони праці в закладах освіти.

Навч.плани закладів освіти всіх рівнів незалежно від їх галузевого підпорядкування і форм власності повинні передбачати вивч. Питань ОП. Обсяг і зміст навч. з ОП та безпеки життєдіяльності в закладах освіти регламентуються типовими навч.планами та типовими навч. програмами, які затверджені МОІНУ та погодження Держнаглядоохоронпраці. Вивч. питань особистої безпеки та безпеки оточуючих, відповідних норм поведінки повинно розпочинатись у дошкільних закладах освіти. У середніх закладах освіти уч. вивч. питання ОЖ, здоров’я та безпеки праці. Уч. професійно-технічних закладів освіти на базі раніше набутих знань вивч. дисципліну – ОН. При підготовці працівників за професіями специфічні питання ОП для конкретних професій повинні вивч. в курсах спеціальних та загально-технічних дисциплін, з метою поєднання технологічної підготовки з підготовкою з ОП. У вищих навч.закладах, незалежно від рівня акредитації, студенти вивч. комплекс нормативно-правових дисциплін: БЖ, ОП та основи ОП, а також окремі питання з ОП та БЖ в загально-технічних і спеціальних дисциплінах, які пов’язані з їх тематикою. У закладах після дипломної освіти, незалежно від акредитації, закладів та освітньо-кваліфікаційного рівня слухачів навч.плани повинні передбачати вивч. дисципліни з ОП.

2.ПОВНОВАЖЕННЯ І ПРАВА ПРОФСПІЛОК. Головною метою і завданням представників профспілок є захист прав та законних інтересів працівників у сфері ОП, надання їм практичної допомоги у вирішенні цих питань.Відповідно до Закону України «Про охорону праці» представники беруть участь у вирішенні таких основних питань:

- в опрацюванні програм та відповідних угод з питань покращення умов праці і безпеки праці;

- в опрацюванні нормативних актів про ОП;

- в опрацюванні власником комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів з ОП;

- у розслідуванні нещасних випадків і профзахворювань;

- у підготовці разом з власником одноразової допомоги працівникам, які потерпіли на виробництві або порядок зменшення цієї допомоги за наявності вини працівника;

- в організації соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань у порядку і на умовах, що визначаються, що визначаються законодавством і колективним договором.

3. Звільнення потерпілого від дії електричного струму. При ураженні електричним струмом необхідно, перш за все, негайно звільнити потерпілого від дії струму, оскільки від тривалості такої дії вагомо залежить важкість електротравми. Найбезпечніший спосіб звільнення потерпілого від дії електричного струму — це вимкнення електроустановки, до якої доторкається потерпілий за допомогою найближчого вимикача, рубильника, чи іншого апарата для знеструмлення. Якщо вимкнути установку досить швидко немає змоги, то необхідно звільнити потерпілого від струмопровідних частин, до яких він доторкається (скористатись палицею, дошкою, або будь-яким іншим сухим предметом, що не проводить електричний струм). При цьому бажано ізолювати себе від землі(стати на суху дошку, не струмопровідну підстилку). Можна також перерубати проводи сокирою з сухим дерев'яним топорищемабо перекусити їх інструментом з ізольованими ручками (кусачками, пасатижами т.п.).

Для звільнення потерпілого від струмопровідних частин можна також відтягнути його за одяг (якщо від сухий і відстає від тіла).

 

20.1.Види інструктажів з ОП. За характером та часом проведення інструктажів з питань ОП поділяються на: вступний, первинний, повторний, позаплановий, цільовий. Вступний інструктаж проводиться на початку занять працівником служби охорони праці, а за відсутністю такого-особою, на яку наказом керівника закладу освіти покладено ці обов’язки. Первинний - проводиться з групою вихованців позашкільних закладів освіти, учнів середніх та професійно-технічних закладів освіти чи студентів вищих закладів освіти:1.На початку занять у кожному кабінеті, лабораторії, у гуртках, перед уроками трудового навчання, фізкультури, перед спортивними змаганнями, вправами на спортивних снарядах, при проведені заходів за межами території закладів освіти; 2. Перед виконанням кожного навчального завдання пов’язаного з використанням різних механізмів, інструментів і матеріалів; 3. На початку вивчення кожного нового предмета навчального плану (програми) – із загальних вимог безпеки, пов’язаних з тематикою і особливостями проведення цих занять. Повторний – проводиться з групою вихованців, уч. та студентів позашкільних закладів, уч.середніх та професійно-технічних закладів чи студентів вищих навч.закладів. Не рідше – на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз в 3 міс.; - для решти робіт – 1 раз в 6 міс. Позаплановий -проводиться при виявленні порушень вимог безпеки вихованцями, учнями, студентами під час навчально-виховного процесу, при зміні умов виконання навчальних завдань з професії, лабораторних робіт, інших видів занять, передбачених навчальними планами що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж. Цільовий інструктаж з питань охорони праці проводять з групою вихованців, учнів, студентів. Проводиться у разі організації масових заходів (екскурсії, концерти та ін.) Обсяг і зміст інструктажу визначаються залежно від виду масових заходів. Облік проведення цільових інструктажів здійснюється відповідно до чинних положень МОНІ в журналах обліку теоретичного і практичного навчання.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав