Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Захисне заземлення, занулення

Читайте также:
  1. Занулення, його призначення.
  2. Захисне заземлення.
  3. Технічні засоби захисту від дії електричного струму: ізоляція, заземлення, занулення, мала напруга, знаки безпеки, засоби індивідуального захисту та ін.

Заземлення електроустановки — навмисне електричне з'єднання її корпусу із заземляючим пристроєм.

Заземлення електроустановок буває двох типів:захисне заземлення і занулення, які мають одне і теж призначення - захистити людину від ураження електричним струмом, якщо він доторкнувся до корпусу електроприладу, який через порушення ізоляції опинився під напругою.

Захисне заземлення - навмисне з'єднання із землею частин електроустановки. Застосуються в мережах з ізольованою нейтраллю.

У разі виникнення пробою ізоляції між фазою і корпусом електроустановки корпус її може опинитися під напругою. Якщо до корпусу в цей час доторкнулася людина - струм, що проходить через людину, не представляє небезпеки, тому що його основна частина потече по захисному заземленню, яке володіє дуже низьким опором. Захисне заземлення складається із заземлювача і заземляючих провідників.

Є два види заземлювачів – природні і штучні.

До природних заземлювачів відносяться металеві конструкції будівель, надійно сполучені із землею.

В якості штучних заземлювачів використовують сталеві труби, стрижні або кутник, завдовжки не менше 2,5 м, забитих в землю і сполучених один з одним сталевими полосами або привареним дротом. В якості заземляючих провідників, які сполучають заземлювач із заземляючими приладами зазвичай використовують сталеві або мідні шини, які або приварюють до корпусів машин, або сполучають з ними болтами. Захисному заземленню підлягають металеві корпуси електричних машин, трансформаторів, щити, шафи.

Захисне заземлення значно знижує напругу, під яку може потрапити людина. Це пояснюється тим, що провідники заземлення, самі заземлювач і земля мають деякий опір. При пошкодженні ізоляції струм замикання протікає по корпусу електроустановки, заземлювачу і далі по землі до нейтралі трансформатора, викликаючи на їх опорі падіння напруги, яка хоча і менше 220 В, але може бути відчутно для людини. Для зменшення цієї напруги необхідно пзастосувати заходи до зниження опору заземлювача щодо землі, наприклад, збільшити кількість штучних заземлювачів.

Занулення — навмисне електричне з'єднання частин електроустановки, що нормально не знаходяться під напругою з глухо заземленою нейтраллю з нульовим дротом. Це призводить до того, що замикання будь-якої з фаз на корпус електроустановки перетворюється на коротке замикання цієї фази з нульовим дротом. Струм в цьому випадку виникає значно більший, ніж при використанні захисного заземлення, і захисна апаратура спрацює ефективніше. Швидке і повне відключення пошкодженого устаткування — основне призначення занулення.

Розрізняють нульовий робочий провідник і нульовий захисний провідник.
Нульовий робочий провідник служить для живлення електроустановок і має однакову з іншими проводами ізоляцію і достатній перетин для проходження робочого струму.

Нульовий захисний провідник служить для створення короткочасного струму короткого замикання для спрацьовування захисту і швидкого відключення пошкодженої електроустановки від живлячої мережі. В якості нульового захисного дроту можуть бути використані сталеві труби електропроводок і нульові дроти, що не мають запобіжників і вимикачів.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 67 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав