Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Гасіння пожеж в електроустановках, засоби і методи.

Читайте также:
  1. Автоматичні установки пожежогасіння
  2. Вибухонебезпечні зони поділяються на 6 класів: В1, В1а, В1б, В1г, ВІІ, ВІІа; пожежонебезпечні — на 4 класи: П-1, П-ІІ, П-ІІа, П-ІІІ.
  3. Вибухонебезпечні та пожежонебезпечні зони, їх класи
  4. Види, засоби та способи знезараження
  5. Вимоги охорони праці і пожежної безпеки до улаштування і утримання підприємств і цехів.
  6. Вимоги пожежної безпеки до інженерного обладнання. Загальні положення
  7. Вимоги пожежної безпеки до території підприємства.
  8. Виробничий шум. Характеристики основних параметрів шуму, дія на організм людини. Методи та засоби захисту у боротьбі з шумом.
  9. Виробничі випромінювання, та засоби захисту від них
  10. Витрати води на зовнішнє пожежогасіння через гідранти

 

Під час гасіння пожеж на електроустановках під напругою з використанням ручних стволів необхідно:
- застосовувати ефективні засоби та прийоми подачі вогнегасних речовин у зону горіння;
- дотримуватись електробезпечних відстаней від елек­троустановок, що перебувають під напругою, до пожеж­ників, які працюють із ручними пожежними стволами;
- застосовувати індивідуальні ізолюючі електрозахисні засоби під час гасіння пожеж на електроустановках без зняття напруги;
- забезпечувати надійне заземлення пожежних стволів і автомобілів.

Як вогнегасні речовини під час гасіння пожеж на електроустановках під напругою доцільно використову­вати розпилені струмені води, інертні гази й порошкові суміші, а також комбіновану суміш - розпилену воду з порошком.
Застосовувати всі види піни під час гасіння пожеж на елек­троустановках під напругою ручними засобами за участю людей забороняється.

Заземлення ручних пожежних стволів і насосів пожежних автомобілів під час гасіння пожеж на електроус­тановках, які перебувають під напругою, повинно здійснюва­тися за допомогою гнучких мідних проводів перерізом не менше 12 мм2, оснащених спеціальними струбцинами для підключення до заземлених конструкцій: гідрантів водо­гінних мереж, металевих опор повітряних ліній електропередачі, обсадних труб артезіанських свердловин, шурфів і т.ін.

Під час пожежі на енергооб'єкті обслуговуючий персонал зобов'язаний у першу чергу повідомити про поже­жу начальника зміни станції (чергового, диспетчера) й по­жежну охорону, а потім ужити всіх необхідних заходів відпо­відно до плану пожежогасіння (картки пожежогасіння).
До прибуття пожежних підрозділів начальник зміни разом з черговим персоналом зобов'язані виконати такі роботи:
визначити місце виникнення пожежі, оцінити ситуа­цію на пожежі, спрогнозувати поширення пожежі й можли­вість утворення нових осередків горіння на іншому електро­обладнанні;
- приступити до гасіння пожежі та охолодження буді­вельних конструкцій силами й засобами енергетичного об'єкта;
- при можливості зняти напругу з установки, що горить, або сусіднього з нею електрообладнання, якщо це не спри­чинить більш тяжких наслідків;
- перевірити ввімкнення системи автоматичного поже­жогасіння, а в разі відмови задіяти її в ручному режимі;
- організувати зустріч пожежних підрозділів і визна­чити місця заземлення пожежної техніки та розташування пожежних гідрантів;

Для гасіння пожеж електроустановок, які пере­бувають під напругою, можна використовувати воду з водопровідних мереж, а також із природних і штучних во­дойм. Морську воду в зв'язку з її підвищеною електро­провідністю застосовувати забороняється.

 

 

17. Державне управління охороною праці. Функції органів державного управління з питань охорони праці та соціальної політики.

Державне управління охороною праці в Україні здійснюють:

· Кабінет Міністрів України;

· Державний департамент України з нагляду за охороною праці;

· Міністерства та інші центральні органи державної виконавчої влади;

· Місцева державна адміністрація, місцеві Ради народних депутатів.

Кабінет Міністрів України є вищим державним органом, який здійснює державне управління охороною праці в країні. Кабінет Міністрів забезпечує реалізацію державної політики в галузі охорони праці, затверджує Національну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, визначає функції загальних та галузевих міністерств щодо охорони праці і визначає порядок створення і використання фондів охорони праці. Для реалізації системи державного управління охороною праці при Кабінеті Міністрів створено Національну раду з питань безпечної життєдіяльності населення.

Державний департамент України з нагляду за охороною праці безпосередньо реалізує державну політику щодо охорони праці та здійснює комплексне управління охороною праці в країні;

-Розробляє і контролює виконання національної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища;

-Координує роботу міністерств та інших органів державної виконавчої влади, місцевої адміністрації та об'єднань підприємства в галузі охорони праці:

-Обробляє і переглядає спільно з іншими органами систему показників обліку охорони праці;

-Приймає участь у міжнародному співробітництві і поширює світовий досвід у галузі охорони праці, а також виконує ряд інших робіт.

Рішення Держнаглядохоронпраці є обов'язковим для виконання всіма міністерствами, іншими органами державної влади та підприємствами.

Міністерство праці та соціальної політики України здійснює державну експертизу умов праці, визначає порядок та здійснює контроль за якістю та своєчасністю проведення атестації робочих місць щодо їх відповідності нормативним актам з охорони праці, бере участь у розробці нормативних актів.

Місцеві державні адміністрації і Ради народних депутатів проводять роботу з охорони праці в межах підпорядкованої території та забезпечують реалізацію державної політики щодо охорони праці, формують міжгалузеві регіональні програми заходів з питань охорони праці, здійснюють контроль за дотриманням нормативних актів з охорони праці, створюють фонди охорони праці та ін У цих органах створюються відповідні структурні підрозділи.

 

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 194 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав