Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Трудова дисципліна.Стягнення і заохочення

Читайте также:
  1. А Профессиональное образование, трудовая деятельность, социальная адаптация лиц с нарушениями слуха и зрения
  2. Вопрос 3. Трудовая адаптация персонала.
  3. Вопрос 41. Трудовая миграция
  4. Давид Риккардо (1772-1823) (трудовая теория стоимости )и последователь Мальтус.
  5. Документы, предъявляемые при заключении трудового договора. Трудовая книжка. Оформление на работу.
  6. Исполнение индивидуального трудового договора. Трудовая книжка.
  7. Основной документ о трудовой деятельности рабочих и служащих Трудовая книжка
  8. Порядок заключения трудового договора. Трудовая книжка.
  9. Порядок заохочення працівників за дотримання вимог охорони праці
  10. Порядок заохочення працюючих за дотримання вимог охорони праці

Трудова дисципліна — це встановлений нормами права порядок взаємовідносин учасників трудового процесу, що визначає точне виконання ними своїх трудових функцій. На підприємствах вона відповідно до ст. 140 КЗпП забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної праці, свідомим ставленням до праці, методами переконання, а також заохоченням за сумлінну працю. У трудових колективах створюється обстановка нетерпимості до порушень трудової дисципліни, суворої товариської вимогливості до працівників, які несумлінно виконують трудові обов'язки. Щодо окремих несумлінних працівників застосовуються в необхідних випадках заходи дисциплінарного і громадського впливу.

Заохочення за успіхи в роботі

За успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації застосовуються будь-які види заохочень, передбачені в затверджених трудовими колективами правилах внутрішнього трудового розпорядку (ст. 143 КЗпП України). Заохочення бувають:

— моральні (оголошення подяки, нагородження почесною грамотою тощо);

— матеріальні (видача премій, нагородження коштовним подарунком);

— надання переваг і пільг (надання житла в першу чергу, пільгової — за неповну оплату або безплатно — путівки в будинок відпочинку, санаторій та ін.; виділення будівельних матеріалів або надання позички на будівництво індивідуального житлового будинку тощо) (ст. 145 КЗпП України);

— заохочення за особливі трудові заслуги (ст. 146 КЗпП України). Успішне і сумлінне виконання трудових обов'язків працівником враховується при реалізації його кар'єри.

Заохочення, як правило, оголошуються наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу. Відомості про заохочення заносяться до трудової книжки працівника (за винятком премій, передбачених системою оплати праці, або коли виплата їх має регулярний характер).

Стягнення за порушення трудової дисципліни

За порушення трудової дисципліни до працівників може бути застосовано одну з мір стягнення:

— догану;

— звільнення.

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну для окремих категорій працівників може бути передбачено й інші дисциплінарні стягнення (ст. 147 КЗпП України).

Порушення трудової дисципліни — це невиконання або виконання на неналежному рівні працівником покладених на нього трудових обов'язків. Не можуть вважатися порушенням трудової дисципліни відмова неповнолітнього працівника виконувати понаднормові роботи (ст. 63 КЗпП України), невиконання працівником трудових обов'язків через його недостатню кваліфікацію, у зв'язку з непрацездатністю або коли немає належних умов для виконання роботи.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав