Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вибір приміщення і організація робочого місця. Враховуючи характер роботи та фізіологічні характеристики людини, вибирається робоче приміщення та конструкція робочого місця.

Читайте также:
  1. CASE-средства. Общая характеристика и классификация
  2. Cудебник 1497 г. Общая характеристика
  3. Cудебник 1550 г. Общая характеристика, система и источники
  4. I. КВАЛИФИКАЦИОННАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ВЫПУСКНИКА
  5. I. Общая характеристика жанровой системы связей с общественностью.
  6. I. По объекту посягательства, характеру преступных действий выделяют насильственных, корыстных и насильственно-корыстных преступников.
  7. I. Этиологическая характеристика
  8. II. Клинико-фармакологическая характеристика лекарственных средств, влияющих на липидный обмен.
  9. II. ХАРАКТЕРИСТИКА ПЯТИ СОЦИЕТАЛЬНЫХ ГРУПП
  10. III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

Згідно ДСанПіН 3.3.2.007-98, площа приміщення на одного працівника з ЕОМ повинна бути не меншою за 6м2, об'єм приміщення не менше 20м3.

Так як в приміщенні будуть працювати дві людини, вибираємо кімнату наступних розмірів: довжина 7м, ширина Зм, висота приміщення Зм. Тоді площа приміщення Sпр = 21м2, об'єм приміщення Vпр = 63м3.

В приміщенні крім роботи з документацією передбачається використання ЕОМ, тому устаткування доцільно розмістити ліворуч від основного столу. Робочий стіл повинен бути обладнаний підставкою для ніг. Для зменшення втоми рук і очей, необхідно, щоб клавіатура була на спеціальній підставці, що регулює кут нахилу між столом і клавіатурою. Для забезпечення перпендикулярного розміщення площини екрану до ліній зору працівника, потрібно вибрати монітор з можливістю регулювання кута нахилу: вниз, вверх, вліво, вправо. Принтер розташовують так, щоб було зручно ним користуватись і одночасно бачити екран монітора (ГОСТ 2.2.032-78.).

Розміри поверхні столу для ЕОМ: ширина не менше 0,68м, довжина не менше 0,30м, висота столу 0,73м. Мінімальний простір для ніг під поверхнею стола: висота 0,60м, ширина 0,50м, глибина на рівні витягнутої ноги 0,65м.

Зберігати правильне положення при роботі за комп'ютером допомагає раціонально підібраний робочий стілець або крісло, яке можна легко пристосувати під фігуру. Спинка стільця повинна підтримувати нижню половину спини, але при цьому не бути жорстко закріпленою, щоб не перешкоджати рухам в процесі роботи (рис. 5.1).

Рисунок 5.1 – Правильне положення при роботі з комп’ютером

Коли пальці лягають на клавіатуру, плечі повинні бути розслаблені, а руки зігнені приблизно під кутом 90°. Це забезпечує нормальну циркуляцію крові. Голову потрібно тримати прямо з невеликим нахилом уперед. По можливості потрібно розташовувати монітор і робочі документи так, щоб не доводилося постійно повертати голову з боку в бік. Це може виявитися причиною виникнення болів в шиї, плечах і спині.

Щоб уникнути серйозних проблем з хребтом, рекомендується працювати за комп'ютером небільше шести годин в день, причому через кожні дві години необхідно робити гімнастику.

Особливу увагу при роботі з комп'ютером необхідно звернути на монітор. Сучасний монітор повинен відповідати ергономічним стандартам MPR II чи TCO’95. Дозволяюча здатність повинна бути не нижчою 768 х 640 точок на дюйм, а кадрова частота – 75 Hz.

Відстань від очей до екрана повинна бути не меншою 70 см, що приблизно дорівнює довжині витягнутої руки. Кожні півгодини потрібно відволікатись від монітора і дивитись вдалину. Така нехитра вправа допоможе зберегти зір. Якщо дотримуватись цих вимог, то робота з комп'ютером виявляється не такою вже і небезпечною.

Дане приміщення і організація робочого місця відповідає вимогам організацій робочого місця користувача ЕОМ (ГОСТ 12.2.032-78) згідно наказу №221 (від 10.02.99р.). На рис. 5.2 зображена схема організації місця в приміщенні.

Рисунок 5.2 – Схема організації робочого місця в приміщенні, де:
1-столи; 2-стільці; 3-шафи; 4-прінтер; 5-компютер; 6-ксерокс.

Вентиляція і опалення. В проекті повинно передбачатися кондиціонування повітря та система центрального опалення відповідно до СНиП 2.04.05-91. " Опалення, вентиляція та кондиціонування повітря ".

Якщо в повітрі відсутні шкідливі речовини, то повітрообмін визначаємо наступним чином:

(5.1)

де L' - кількість повітря розрахованого на одну людину, N- кількість робітників у приміщенні:

В приміщенні працює дві людини, тому N = 2, кількість повітря, необхідна для однієї людини L' = 30м3 /год, отже L = З0*2 = 60(м3 /год).

Кратність повітрообміну

(5.2)

Де V – об’єм приміщення

(5.3)

Для покращення умов праці і працездатності, в робочому приміщенні необхідно встановити кондиціонер. Він вирішить проблему нестачі або надлишку тепла, забезпечить чистоту і відповідну вологість повітря.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 74 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав