Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Охорона праці інвалідів

Читайте также:
  1. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  2. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  3. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  4. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  5. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  6. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  7. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці
  8. Аналіз стану охорони праці в господарстві
  9. Аналіз стану охорони праці. Загальна характеристика.
  10. Аналіз стану умов праці

4.3.1. Адміністрація підприємств (об’єднань), установ і організацій (незалежно від форм власності і господарювання) зобов’язана створювати безпечні і не шкідливі для здоров’я умови праці, вживати заходів, спрямованих на запобігання інвалідності, на відновлення працездатності інвалідів (Закон України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні"). Цей Закон визначає основи соціальної захищеності інвалідів в Україні і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з
індивідуальними здібностями і інтересами.4.3.2. Підприємства, які використовують працю інвалідів, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників. У випадках, передбачених законодавством, роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій. Залучення інвалідів до надурочних робіт і робіт у нічний час не допускається. (ст.12 Закону України “Про охорону праці”).

4.3.3. За інвалідами внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, які проходять професійну реабілітацію, у тому числі професійну підготовку і перепідготовку згідно з індивідуальною програмою реабілітації, якщо з моменту встановлення інвалідності минуло не більше року, зберігається середній заробіток за попереднім місцем роботи із зарахуванням пенсії по інвалідності протягом строку, передбаченого програмою. У таких випадках відшкодування витрат з урахуванням сплачених сум пенсій здійснюється підприємством (об’єднанням), установою і організацією, у період роботи на яких настала інвалідність.

4.3.4. Порядок надання відпусток інвалідам визначено Законом України “Про відпустки”.

 

9. СИСТЕМА СТАНДАРТІВ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ Система стандартів безпеки праці - комплекс взаємопов'язаних стандартів, що містять вимоги, норми та правила, спрямовані на забезпечення безпеки, збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці (ГОСТ 12.0.001-82).
Основними завданнями стандартизації є: визначення єдиної системи показників необхідного рівня надійності залежно від призначення машин, механізмів, устаткування, верстатів і умов їх застосування; встановлення єдиних термінів і позначень у сфері безпеки праці, створення системи стандартів безпеки праці. Стандартизація - встановлення і застосування правил з метою впорядкування діяльності в певній галузі. Стандартизація вводиться за участю всіх зацікавлених сторін, зокрема, для досягнення оптимальної економії при дотриманні умов експлуатації і вимог безпеки.
Стандарт - нормативно-технічний документ, що встановлює комплекс норм, правил, вимог до об'єкта стандартизації і затверджений компетентним органом. ССБТ є складовою частиною державної системи стандартів.
Встановлено такі категорії стандартів: ГОСТ-державний стандарт; РСТ - республіканський стандарт; СТП - стандарт підприємства.
Державні стандарти обов'язкові до застосування всіма підприємствами та організаціями держави.
Галузеві стандарти обов'язкові для всіх підприємств і організацій даної галузі (наприклад, будівельників).
Стандарти підприємств обов'язкові тільки для підприємства, що затвердив їх.
Стандарти, що входять до ССБТ, поділяються на підсистеми, що позначаються цифрами від 0 до 9.
Державні стандарти ССБТ розробляють за планами, затвердженими Державним комітетом по стандартам, і погоджують з Державною інспекцією праці РБ, МОЗом РБ і в необхідних випадках - з органами державного нагляду.
Галузеві і республіканські стандарти розробляють на основі державних з урахуванням особливостей безпеки праці в галузі, республіці. Їх проекти погоджують з галузевими комітетами профспілок, а також з органами Державного санітарного нагляду, а при необхідності - і з іншими органами нагляду.
Стандарти підприємств ССБТ розробляють на підприємствах силами відповідних фахівців, відділів, служб і погоджують з профспілковим комітетом підприємства.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав